Cara Membuat Pau Kukus Atau Pau Bakar Dalam Oven

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Haa..nampak macam biasa kalau katakan cara membuat pau lembut dan gebu dengan menggunakan kaedah kukus. Tapi jika katakan bolehkah membuat dan membakar pau dalam oven.

Itulah saya sudah mencuba cara manual yang sebelum sini tapi untuk mudahnya membakar pau dalam oven ada resepinya tersendiri tau.

tak sabar nak sentap panas-panas

Ada kata tak keras ke pau yang Suri bikin tu?

 • Wajiblah menggunakan bahan yang sesuai.

Kenapa Suri memilih membuat pau menggunakan kaedah membakar dalam oven dan bukan pula kaedah mengukus pau dengan cara manual ?

 • Tak semua orang mempunyai pengukus di rumah. Nak pula yang baru berkahwin katanya baru nak  berjinak-jinak nak buat resepi untuk suami hee..Jadi jika ada oven rumah cara ini dapat membantu menyelesaikan masalah anda dari cuba membelinya di kedai.
 • Barangkali sedang anda leka membuat inti pau tiba-tiba gas sudah habis maka cara ini akan dapat membatu dan menyelamatkan keadaan anda.

Jika kita teringin membuat pau gebu, sedap dan lembut adakah ia sesuai dengan menggunakan inti kacang merah, inti pau perasa pandan, inti pau sambal sadin atau pau perasa kaya dan sebagainya.

Bagaimana pula cara untuk membuat inti pau itu supaya ia tahan lebih lama atau untuk menyimpan stok pada masa akan datang.

 • Masa inilah gunanya ilmu perniagaan atau ilmu yang kita nak tuntut. Kita wajib tahu cara-cara membuatnya inti pau terlebih dahulu. Ingat penyediaan bahan yang terkurang atau terlebih akan mempengaruhi isi inti anda. Ada pelbagai jenis inti akan anda ketahui. Tapi tahukah anda dari penyediaan bahan intilah di situ rahsia anda akan dapat memikat hati pelanggan.

“Inti yang bagus adalah inti yang berjaya kita hasilkan sendiri itu lebih mengguntungkan”

dari sembilan tinggal dua ketol

dari sembilan tinggal dua ketol

Berapakah suhukah yang paling secocok untuk memastikan  pau kita berada dalam oven.

 • Tempoh berapa lamakah yang sesuai untuk membakar pau dari oven jika bandingkan dengan pau yang kita kukus itulah trick wajib anda tahu. Kukus dengan membakar pau dalam oven dua keadaan suhu yang agak berbeza 😉

Semua cara membuat pau kukus atau membakar pau dalam oven akan menjadi lebih mudah jika anda ada ilmu khususnya. Nak tahu rahsia dan teknik menghasilkan bun manis, pau lembut dan pelbagai resepi topping pizza dalam satu pakej boleh dapatkannya sini.

“..Bu..esok orang nak bawa bekal pau makan sama-sama  dengan kawan boleh tak?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • beli sahaja dengan kami tak rugi punya benda pakej begini bukan ada pau sahaja bun dna pizza pun boleh bikin tau heee..

   jangan cemburu dengan pau kami ya 😉

 1. wah jadi ingat semasa kecil sering beli bapau di depan rumah yang lewat, dulu saya paling suka bapau isi kacang hijau, teksturnya lembut seperti makan kapas he he he, terima kasih sudah berbagi

  • mesti mau free wah hebat itu nak tunggu sapa bagi agaknya 😉 buat sendiri pastu bagi kawan makan mana tahu mereka minat pastu boleh oder dekat awak.walaupun tak minat nak beli tapi buat ada pesan best tu sebab duit masuk 😉

 2. Pengalaman sangat mempengaruhi dalam membuat makanan,,mungkin perlu pembuatan yang beberapa x barulah tercipta makanan dgn rasa yg memuaskan hehe