Muka Ketat Atau Muka Jambu

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Masihku ingat sewaktu zaman menjadi seorang pelajar rasanya saat berjauhan dengan keluargalah yang kian meghimpit diri apabila perpisahan terjadi tanpa dipinta. Bongsu, jika berjauhan dengan keluarga pasti ayah dan ibu tidak senang duduk dibuatnya hee.. Tapi hati memujuk bukan jauh sangat pun balik naik bas pindah-pindah pun boleh sampai hee..

Apa yang menariknya tentang belajar di kolej rasanya lebih kurang sama juga dengan institusi pengajian tempatan yang lain. Baik dari segi kawan-kawan, persekitaran belajar sama sahaja cuma bezanya banyak mana ilmu yang telah kita dapat disana adakah digali dengan secukupnya. Lalu dimanfaatkan pada saat ia diperlukan.

Masuk kuliah adalah saat yang amat membosankan. Kena pula dapat pensyarah yang mengajar muka ketat rasa tiada seni membuatkan pelajar tiada mood untuk minat dalam subjek yang di ajarkan. Malahan akan memberikan tekanan pada pelajar tersebut adalah. Maka atas sebab itulah sesetengah siswa dan siswi bermain-main di tempat duduk belakang  sewaktu kuliah bermula dan ada pula  yang belajar setakat ingin lulus atau cukup-cukup makan sahaja..

Jika dibandingkan dengan pensyarah yang sporting ala-ala mengajar sempoi namun setiap  ajarannya memang mudah muat naik dalam kepala otak. Pensyarah sebegini agak sukar ditemui. Rata-ratanya pensyarah yang begini seorang yang muka tegas tapi dalam hati ada taman senyum dan humor hee. Ada juga pensyarah menjadi kegemaran ramai bab agama kalu dapa ustaz yang best ehehe.. sudah tentulah  si dara ada hati kat pensyarah tersebut ek eleh..

Dulu-dolo masa belajar kami takut dengan pensyarah ini. Jenis yang tegas dan nak tengok muka dia senyum punyalah susah gila-gila. If wajah tak lawo tapi hitam manis tetap menawan hati sebab keseriusan dia tu berjaya buat kami gerun dan kecut perot. Dalam banyak-banyak dia mengamuk yang ni antara salah satu amukan menggila dia.

Assignmnet di beri masa 3 hari ! Saat tu mula tiba, dia pun masuk dengan wajah yang biasa-biasa. Aku rasa sapa berani jatuhkan pen memang cari nahas!

Kumpulkan assignment sekarang! Biasanya yang girl tiada masalah tapi ada sorang girl yang tersangkut. Tang tu mulalah Dang Wangi takut-takut sebab assignment yang dihantar tidak memenuhi kehendak Dia. Lama-lama di ceramah Dang Wangi menangis melelehkan air mata.

Mula mukanya tegang semacam. Dia lihat lalu dilemparkan pada kami semua. Tanda dia marah-marah.

Next nada yang kuat memecah ruang bilik kuliah..sebab masih ada boy yang tak hantar assignment lagi..

Sorang-sorang mula menolak kerusi ke belakang sebagai tanda bangkit untuk menghantar assignment depan Dia.

..Lalu dalam tangan yang menggeletar assigment di beri. Dia koyakkan seluruh isi assignment tu. Malah ada lebih dari tu sampai di campak-campak depan muka! paling teruk luar pintu masuk heeee..

Anak melayu buat kerja tak pernah serius. Setakat lepaskan batuk di tangga!

Semua nak suap sampi bila nak maju!

Habiskan duit mak bapak tahu, tapi hidup tak pernahnya nak berubah. Menyusahkan orang!

Btw banyak lagi yang Dia cakap orang penting Petronas, Melaka faham-faham jelah bahasa kasar. Kesat tu tidaklah tapi memang menusuk tangkai hati ar juga. Baik simpan sikit-sikit nanti tak tertelan dibuatnya heeee..

Dalam banyak-banyak pensyarah mana yang menjadi pilihan hati korang hee.. Ada kenangan? jom kongsikannya di sini.

 

 

Share
Artikel lain yang best-best :

55 thoughts on “Muka Ketat Atau Muka Jambu

  1. hehehe…pensyarah yg sporting, mesra rkyat & sempoi la yg selalunya menjd kegemaran…sng nk download segala ilmu yg diberi dgn hati yg tenang… :smile:
    pengalaman menjd siswa/siswi mmg pengalaman plg berharga..wlupun terpksa menempuh perit2 yg mendtg nmun kemanisan akn diperoleh di masa akn dtg…

  2. student skrg nampak mls n xad semgt dlm kelas.Sapa student2 ni? dah tentu lah student yg dtng ke kelas cuma nk dgr kuliah je…..student yg x aktif dlm kelas….student yg x ambik peluang utk tanya perkara2 penting dlm kelas……Semua tabiat ni buat pensyarah hilang semangat mase mengajar.hasilnya, pensyarah menjadi boring dengan student.Lalu jadilah situasi yg mana student mls, pensyarah pun mls…. :mrgreen:

  3. pensyarah?
    sy sgt suka pensyarah time sy postgrad hari tu
    diorg layan lain dr time undergrad; seriously!

    time undergrad, pensyarah lyn macam student haha
    time postgrad, diorg lyn mcm kawan psl postgrad kan kebanyakan mmg dah matang? heeeeee~
    so pensyarah xde la naik angin sgt

    masa sy 1st yr, ade la sorg pensyarah ni
    sy sukaaaaaaa sgt subject yg dia ajar; mula2 bkn pasal dia, tp psl module tu yg mnarik hehe
    lama2 mmg dia one of the best lecturer yg penah ajar sy

    time 1st class dgn dia… sy gi la tanya soklan time break
    time tu klas tu 2 hrs, so lps sejam break 5 min before sambung balik
    sy tanya soklan yg sy konpius
    …he tak pandang langsung muka sy time sy ckp. sy sgt terasa wooo! (ke sy je yg salah phm?)
    benci sy from 1st look kot?
    then sy mcm whatever la asalkan subject tu bes n cara dia mengajar senang nak phm

    then xlama lps tu, dia ade buat test utk suka2
    sy ended up getting the highest mark out of 80 students or so
    …and since then dia acknowledge me dlm klas tu haha

    so moralnya?
    if lecturer benci kat sesapa, do get on diorg punya side by dptkan good result
    konpem diorg tak jadi benci student tu heeeeeeeeeeee~

    • ha.blh tahan gak tu penya pensyarah ye..

      yang Adila sslu kku iku kata lirik lagu bukan jwpn suri klo bonci tandanya sayang haaaa..klu dah pandai jwb tu tandanya apa? tak kan tandan pisag kut… :shock:

      ada cerita yg nak smabung lagi ke..ce citer ce citer heee…

      p/s:thnks sb dtg dan komen d sni dg bgtu panjang kain ela sekli :mrgreen:

      • oopppsss mcm tulis entry plak pjg2 ekekeke :oops:

        diorg suka la klo pandai jwb
        nnt xsusah2 diorg nak kena jwb apsal student xleh excel heeeeee~

        assignment skrg bkn submit online ke?
        sy punya dulu semua submit online
        so pensyarah xkisah ko hantar ke tak psl ko je yg rugi; psl assignment ade la beberapa percent utk final mark nnt

        xmo buat sudah
        bkn budak skolah lg kan?
        dah besar pjg hihihihi

      • hiii
        panjang cam novel pun sy sanggup baca nak2 skrg ni sudh lama tak beli buku2 huhu..cik Adila nak buat part sampai berpa plk tu?sila2 dialu -alukan ;-)

        dulu sy htr hasil keje by hand tang tu ar slh sikit salah kena tempik tapi tak smua pensyarah bgtu hee.. :twisted:

        skrg lebih moden tak tahu plk klu htr assignment melalui jwap dan bls sms,mms, grps dan segalanya keturunannyalah tak tahu plk saya hiiihi. :mrgreen: ..

  4. bkn murh hrga sebuah pnddkan.ratusan ribu dh dibljakn utk mendpat pnddkan yg brkualiti.adlah sangt rugi bila membiarkan pensyarah yg xbrkualiti mncemari satu sistem pnddkan yg harmoni… jgn marah.huhuhu…:mrgreen:

    • ha aaa…bila yg bgtu akan bakal menghasilkan pendidik yg kurg bagus dan berketerampilan dlm kerjaya atau masa depan kelak.. :o

      nak atau tidk siswa/siswi kena ambil pelung depan mata dgn sebaiknya.jg harapkan model dan nota pensyarah je klu cma tu ssh nak maju. kejayaan kita bukan org lain yg tentukan tapi diri sndri. :smile:

      p/s:bukan senang nak masuk U terus sb org lain bukan bumi berebut-rebut nak masuk.yg ada tu bljarlah rajin2 :mrgreen:

  5. tersentap rasanya akk ckp anak melayu tak serius.haha

    yg penting jd anak melayu yg luar biasa..bukan anak melayu kebiasaan je..byk nak citer pasal kuliah ni tapi masa tak mengizinkan..nnt sy dtg komen lg! ;-)

  6. Dulu saya kurang mengerti kenapa ada pensyarah yang serius. Selepas saya terlibat dengan pembangunan modul pengajian disebuah institut di selatan tanah air baru saya faham.

    Ketika membangunkan modul pengajian macam-macam perkara difikirkan untuk memastikan pelajar yang akan belajar mendapat haknya sebagai seorang pelajar. Kita memikirkan dari semua segi dari kemudahan tempat tinggal, kelas, buku-buku rujukan, kemudahan pembelajaran, alat bantu belajar dan pelbagai lagi.

    Saya mendapat peluang melihat dengan mata sendiri hasil ide di realisasikan dan terasa sebak pun ada kerana bermula dari impian terbina sebuah institut pengajian yang tersegam indah. Ketika dibawa melawat kawasan sekitar timbul perasaan alangkah beruntungnya pelajar yang bakal menuntut ilmu disitu. Sia-sialah masa jika tidak manfaatnya sepenuh peluang didepan mata.

    Jadi ia memberi kefahaman kepada saya bertapa susah hendak membangun modul pengajian kerana perlu memenuhi beberapa kriteria dari MQA dan lebih-lebih lagi kita mahu pelajar bakal graduasi kompeten dan memenuni keperluan majikan. Saya rasa ini adalah antara sebab ada pensyarah bersikap serius kerana sebab-sebab yang saya jelas diatas.

    Apa yang saya jelaskan adalah dari perspektif tenaga pengajar mungkin Padin dapat memahami apa yang saya cuba sampaikan.

    • sb kita sudah byk melaburkna duit pada dunia pendidikan bgtu byk skli.syg kalu ruang yang ada di siakan-siakan.

      sy terkadang rasa malu juga, bila tgok negara maju byk penciptaan dan kejayaan mrka telah melakar cuma kita jer cam tak seruis dalam satu-satu bidang tu sedihkan…

      lebih malang lagi ada terpelajar pastu tak jadi org uh..mmg hampa apabila hati melihat bgtu di depan mata sendri.

      Padin..guru2 pasti tahu lebih mendalamkan :)

  7. Pensyarah saya rata-ratanya bangsa asing. Ntah kemana orang melayu, saya pun tak tahu. Paling diingati donovan morehead yg suara bergema bass 100% pegi kuliah naik basikal. Kedua mcLaren pompuan australia yg ckp slang british. Susah betul nak paham. Lain2 kebanyakkannya pakistan dan arab. Cakap omputeh bergulung-gulung. Lepas baca buku, baru paham apa yg dia cakap

  8. nk ikutkan..setiap pensyarah ada kenangan tersendiri.tp ada satu pensyarah ni mmg sampai skrg chii x leh lupa muka dia..sgt suwet..x ingt org mana..mcm dr sudan..ajar subjek programming..kadang2 time dlm lab suka usha dia dari jauh..ahaha…nabeel kot nama dia..tah mana je dia skg ni :p

    pastu ngan ustaz pun menarik gak..sgt slumber ajar dlm klas..memandangkan time agama xde international student..so dia bantai ckp melayu ngn kitrng je

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>