Masyarakat Cina & Chopsticks Part I

Salam ceria untuk semua.

Pernahkan sahabat-sahabat melihat kayu penyepit makana cina. Pada kebiasaannya anda akan terlihat kayu penyepit ini semasa mereka menjamah makanan mereka.Tahukah kawan-kawan penyepit kayu ini sebenarnya memang agak sinonim dengan budaya mereka sejak dahulu lagi.

Kayu penyepit ini biasanya disebut sebagai “Kuaizi” dalam bahasa Cina. Manakala sebutan “Zhu” di sebut pada zaman purba. Masyarakat cina telah lama menggunakan kuaizi ini sebagai salah satu peranti makan utama selama lebih daripada 3,000 tahun dahulu.

CHOP

Bukti ini tercatat dalam sebuah buku Liji iaitu (Buku Scottish) yang mana penyepit kayu ini digunakan dalam zaman Dinasti Shang (1600 SM – 1100 SM). Hal itu disampaikan pada shiji (buku sejarah China) by Sima Qian (sekitar 145 SM) bahawa Zhou, raja terakhir Dinasti Shang (sekitar 1100 SM), dengan menggunakan penyepit gading.

Para ahli percaya sejarah dari kayu atau penyepit buluh boleh tarikh untuk sekitar 1,000 tahun lebih awal dari gading chopsticks. Bronze penyepit dicipta di Barat Dinasti Zhou (1100 SM – 771 SM). Sampang penyepit dari Han Barat (206 SM – 24 Masihi) pula ditemui di Mawangdui, China. Manakala penyepit Emas dan perak pula mula menjadi popular di Dinasti Tang (618-907).  Sebilangan mereka percaya bahawa penyepit yang diperbuat dari perak itu sebenarnya boleh mengesan racun dalam sesuatu makanan tersebut. 

Penyepit boleh dikelaskan menjadi lima kumpulan ia berdasarkan kepada bahan yang digunakan untuk membuatnya seperti  kayu, logam, tulang, batu dan sebatian penyepit. Manakala Buluh dan woodchopsticks adalah antara bahan yang paling popular digunakan di rumah kebanyakan negeri China.

chopsticks3a

Berikut adalah perkara yang perlu dielakkan sekiranya anda berhajat untuk menggunakan kayu penyepit ini dalam pelbagai negara, sesiapa yang makan dengan kayu penyepit maka ia perlu mematuhi beberapa pantang-larang berikut:

  • Sungguhpun orang cina memakai penyepit ini sewaktu mereka hendak menjamu selera ,namun mereka tidak akan sesekali memukul/mengetuk, membuat bising, menarik perhatian atau membuat gerak isyarat  kayu penyepit ini dimangkuk makanan mereka sewaktu makan. Mengapa? Ini kerana perilaku tersebut biasanya dilakukan oleh orang yang bergelar pengemis sahaja. Bagi mereka bermain-main dengan kayu penyepit merupakan salah satu tingkah yang amat biadab.
  • Penyepit tidak digunakan untuk mengalihkan pinggan mangkuk.
  • Selalunya, penyepit tidak digunakan untuk tikam-menikam makanan, kecuali menyiat-nyiat makanan yang lebih besar seperti sayur dan kimchi. Adakalanya, benda yang kecil dan sukar dipegang seperti bebola ikan boleh ditikam, tetapi ini tidak diterima oleh golongan tradisional.
  • Penyepit boleh diletakkan pada atas pinggan mangkuk secara melintang agar tidak menyentuh meja. Selain itu, hashioki (alat letak penyepit) juga digunakan untuk menjauhkan hujungnya dari permukaan meja.
  • Penyepit tidak boleh diletakkan berdiri tegak dalam mangkuk berisi nasi atau makanan lain. Mana-mana benda berbentuk batang yang ditegakkan menaik sebegini menyerupai batang colok  yang digunakan sebagai sembahan kepada ahli keluarga yang mennggal dunia; sesetengah upacara pengebumian menentukan hidangan sembahan kepada si mati dengan menggunakan penyepit berdiri tegak.
  • Elakkan dari memakan dari penyepit yang kedua-dua hujungnya tidak sama rata, kerana ini ibarat peribahasa Cina “tiga panjang dua pendek” yang bererti maut.

Pstt!!Sekiranya anda berkesempatan ke luar negara  anda singgalah ke Muzium Shanghai Kuaizi. Ini kerena disana terdapat lebih dari 1,000 pasang penyepit yang pelbagai corak dan bentuk. Theoldest satu daripada Dinasti Tang.

Sumber: Forum Maya&http://www.robsworld.
Share
Artikel lain yang best-best :

40 thoughts on “Masyarakat Cina & Chopsticks Part I

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>