Cara Menangani Mimpi Yang Menakutkan

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Belah petang sambil mencari-cari theme yang berkenan di hati Suri disapa oleh seorang rakan. Suri saya mimpi buruk malam kelmarin. Yang peliknya mimpi itu berlaku sekitar jam tiga ke empat pagi. Mimpi itu berlaku sebanyak dua kali berturut-turut.

Erm..Suri bukannya arif dalam bidang tafsir mimpi tapi kalau bab membaca lukisan hati tu barangkali boleh Suri membantu huhu.. Baiklah kemungkinan mimpi yang menghimpit kita akan membuatkan kehidupan kita serba tidak kena. Lebih-lebih lagi mimpi yang di alami itu merupakan mimpi buruk. Jika mimpi baik sudah tentulah kita akan senyum melerte-leret. Allah Hu Akbar.

Ada yang kata mimpi itu mainan tidur. Jika tiada pernah bermimpi terasa kurang indahnya nikmat yang Tuhan kurniakan pada kita sebagai umatnya.  Di sini Suri petik Hadis untuk kita hayati dan fahami bersama-sama.

Hadis riwayat Abu Hurairah, ia berkata:
Dari Nabi bahwa beliau bersabda: Ketika kiamat telah mendekat, mimpi seorang muslim hampir tidak ada dustanya. Mimpi salah seorang di antara kalian yang paling mendekati kebenaran adalah mimpi orang yang paling jujur dalam berbicara. Mimpi orang muslim adalah termasuk satu dari empat puluh lima bagian kenabian.

Mimpi itu dibagi menjadi tiga kelompok:

Mimpi yang baik, yaitu kabar gembira yang datang dari Allah.

Mimpi yang menyedihkan, yaitu mimpi yang datang dari setan.

Dan mimpi yang datang dari bisikan diri sendiri. Jika salah seorang di antara kalian bermimpi yang tidak menyenangkan, maka hendaknya dia bangun dari tidur lalu mengerjakan salat dan hendaknya jangan dia ceritakan mimpi tersebut kepada orang lain. Beliau berkata: Aku gembira bila mimpi terikat dengan tali dan tidak suka bila mimpi dengan leher terbelenggu. Tali adalah lambang keteguhan dalam beragama.

Kata Abu Hurairah: Aku tidak tahu apakah ia termasuk hadis atau ucapan Ibnu Sirin. (Shahih Muslim No.4200)

 

Bagi pandangan peribadi Suri..

  • Kita perlu banyakkan beristifar banyak-banyak supaya hati kita akan lebih aman dan dekat kepadaNYA selalu.

 

  • Mendekatkan diri pada Tuhan solat taubat, insafi segala yang pernah kita lakukan di atas muka bumi ini. Andai nyawa kita di tarik sekalipun Insyallah amalan kita di dunia akan di ringankan ketika mengadap Allah s.a.w.

 

  • Berdoalah kepada Allah tnpa jemu moga-moga mati kita dalam keadaan yang baik dan beriman. Sungguhpun doa kita kerdil tapi percayalah Allah Maha Mendegar tentang setiap butir rayuan umatnya pada diriNYA.

p/s: Jika ada apa-apa ilmu yang ingin d tambah dalam entri ini persilakan berkongsi bersama-sama yang lain. Terima kasih.

Share
Artikel lain yang best-best :

28 thoughts on “Cara Menangani Mimpi Yang Menakutkan

    • bagus tdo sama ada tak der mmpi hee..rasanya tdo sama mereka umpa tdo bak bby yg baru d lahirkan tdo yg tak der gangguan heee :mrgreen:

      klu time keje tdo mmg nak kena potong gaji nie geeee :???:

  1. Jika mimpi sebelum Subuh orang tua kata
    mimpi itu benar, tetapi jika selepas subuh
    itu mainan syaitan… Wallahualam..

    Ambil wuduk, Al fatihah 7 kali dan doa agar
    didekatkan diri pada-Nya dan dipanjangkan umur lg…

    • fahmi
      istifarlah byk2 moga2 dijauhkan segalanya ye..

      theme setakat ini saya menyukainya biar semua nampak dok miss nak bals komen2 mmber yg lepas.klo bukak blog nampak kosong ternyata sy cepat boSaN ngheee…

      p/s:ada rzki mau gak bukak forum hii…kuku.kikiki… :mrgreen:

  2. ada yang bagi tahu kat aku, mimpi ni bergantung pada keadaan sebelum kita tidur..
    kalau kita tidur dengan keadaan tampa wuduk, atau depan tv, tu mungkin hanya mainan tidur, tapi seandainya kita tidur dalam berwuduk,dalam berzikir, selepas solat sunat itu mungkin ada petunjuk… Wallahualam..

    • tidak mengapa bro setiap komen bro suri kumpul kt cini.apa jua pendapat tak salah sb tu semua pandangan masing2 jadi kena terima dg terbuka & hormati :)

      klu tak ada mmpi rasa sepi je dlm tdo heee

  3. em…sbnrnya sy dulu selalu bermimpi perkara2 yg ngeri dan menakutkan…spt menjadi rutin harian..mgkin sbb ada gangguan..tp lepas berubat..alhamdulillah..smuanya pulih.. :D

  4. wat masa ni..kalo mimpi buruk je..sedar2 da pagi…nak tanak mmg kena bgn la :p

    surii…kalo chii buka blog suri guna google chrome..dia blog..ni guna musang berapi..baru bleh view =(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>