Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.
Tahukah kawan-kawan payung telah digunakan bagi melindungi manusia daripada panas cahaya matahari atau hujan semenjak 4,000 tahun yang lalu. Namun begitu, masih terdapat segelintir dari kita tidak tahu cara mengendalikan payung dengan betul.
“Anda boleh mengelakkan diri dilabel sebagai ‘kurang sopan‘ sekiranya anda mengetahui cara menggunakan payung dengan baik.”
Pilihlah payung yang bersesuai dengan diri anda.
Bayangkanlah diri anda dengan ketinggian lebih kurang 5 kaki 3 inci, membawa payung yang sebesar payung di padang gollf ketika hari hujan mahupun panas. Tentu susah untuk membawanya apatah lagi untuk menganggkat atau menyeimbangkannya.
Tiada peraturan yang mengatakan bahawa anda tidak boleh membawa lebih daripada satu payung; yang kecil untuk kegunaan sendiri manakala yang besar boleh digunakan apabila anda berjalan bersama teman.
Elakkan pertarungan payung.
Tidak kirlah sama ada hujan atau cuaca panas, anda dinasihati agar menggunakan payung dengan sebaiknya. Seperti contoh apabila anda melihat orang lain sedang menghampiri anda, jauhkan sedikit payung tersebut bagi mengelakkan perlanggaran dengan payung anda.
Sensitiflah dangan cara bagaimana memegang payung kerana anda mungkin tidak tahu bahawa kemungkinan hujung payung anda akan terkena tubuh orang yang berada berhampiran tanpa anda sedari. Bagi ruang kepada orang untuk melintasi jika anda berjalan berkumpulan.
Pelajari rentak payung
Bagi orang tinggi ala-ala model peragaan pakaian, apabila terserempak dengan orang lain yang sedang menggunakan payung, naikkan payung anda supaya mereka yang lebih rendah daripada anda boleh lalu di bawah tanpa berlanggaran dengan payung anda. Begitu juga sekiranya anda seorang yang rendah seperti Suri, turunkan payung sehigga rapat dengan kepala.
Rentak payung sebegini dapat mengelakkan segala pelanggaran dan kejadian yang tidak diingini berlaku ketika mengguankan payung.
- Biarkan payung tertutup dan kering.
- Adalah menjadi satu kebiasaan apabila ingin memasuki sesuatu tempat kita disarankan agar menutup payung terlebih dahulu. Kemudian buangkan air yang terdapat pada payung dengan cara menghentakkan hujung payung di hadapan bangunan yang ingin anda masuki atau meletakkan payung di tempat yang telah disediakan oleh pihak bangunan/pejabat tersebut.
- Cara lain bagi mengelakkan titisan air hujan meleleh di lantai bangunan/pejabat tersebut adalah dengan menggunakan plastik untuk mengelakkan payung anda basah ketika berada di dalam bangunan atau pejabat.
- Simpan payung dengan berhati-hati
- Ambil berat di mana anda meletakkan payung anda. Sekiranya tiada sudut atau tempat meletakkan payung yang disediakan, maka letakkan payung anda dengan kedudukan hujung payung di bahagian bawah.
- Seandainya anda berada di dalam tren, kapal terbang dan kereta, anda disarankan meletakkan payung anda dalam keadaan berbaring dengan meletakkan ia berhampiran dengan kaki anda. Dan bukannya meletakkan payung anda di kerusi kosong di mana orang lain mungkin akan duduk. Jauhkan payung anda juga dariapda tempat orang lalu lalang kerana ini dapat mengelakkan seseorang terjatuh akibat terlanggarnya.
Sumber: http://www.popgadget.net
- Bawa payung berhati-hati.
- Apabila anda tidak menggunakan payung, selalulah pegang payung anda dalam keadaan menegak di mana hujungnya di bawah. Jangan sesekali mengepit payung anda di bawah ketiak secara melintang, melainkan payung anda jenis yang berlipat-lipat. Tahukah anda bahawa payung yang tidak boleh dilipat sebenarnya membolehkan hujungnya seperti mahu mencucuk sesiapa sahaja yang lalu berhampiran dengan anda.
- Lihat kiri dan kanak apabila membuka payung.
- Ambil perhatian tentang siapa yang akan berada di hadapan, di sebelah anda sejurus anda membuka kelopak payung. Buka payung anda dalam keadaan berhati-hati dan pastikan hujung payung anda tidak akan tercucuk pada orang sekitar anda.
- Nikmatilah hari berangin.
- Apabila angin bertiup terlalu kuat, tidak ada gunanya anda membukan dan mengguankan payung. Sedang anda leka membetulkan kedudukan payung pasti mata anda akan terhalang. Redah sahaja keadaan tersebut kerana ia akan membuatkan anda selesa tanpa menggunakan payung
. - Tujuan penggunaan payung pada asalnya adalah untuk melindungi kita dari terik panas matahari dan hujan. Namun begitu ia juga boleh dijadikan sebagai peralatan untuk mempertahankan diri sekiranya gologan hawa di timpa musibah yang buruk seperti di kacau, rogol dan sebagainya
.
Nyanyian Allahyarham Sudirman Haji Arshad-Al-Fatihah buatnya
Sumber: Cik Julie Roshana Akma Bt Shafee & edit sebahagian tulisan oleh Suri.
Nota tambahan: Ombrello dalam bahasa Italian bermaksud payung


lelaki pun dah bawa payung.hehe…takut kena hujan demam pula.
mesti bwa sellunya llki mmg tak sajak klu bawak payung jenis yg lipat tu nghee…rasa cam pompun plk ngheee…
Pernah jugak mata Jai terkena payung org masa kat pasar.. Sampai sekarang kalau Jai masuk pasar, selalu jaga2 ngan org guna payung..he3
orang yang bawak payung tu minta maaf balik ke tak?
itu lah pembawa payung yang tidak ada etika
jai
mujur nampk lagi klu takbhya mau repot polis huuu
wan
dia ingat payung dia tu berupa span agaknya huu..
Xpun.. Blah camtu je.. jai x reti nak marah2 org ni..
p/s : Padahal takut..wakakakaka. Mau x takutnya, sekali dia hentak, jadi lempeng la jai…
jai
kena pertahankan diri jgn plk dok diam hee..
Ramai yang tak tahu etika berpayung ni Suri. Bagi saya, siapa tak tahu nak guna payung tu, baik jangan pakai atau belajar baca kat blog Suri jer….
hee…ini semua perkara asas.kekadang manusia tu nak berlagak payung tak bertempaty adeiii
Baguslah kak Suri buat etika berpayung ni. Nampak je benda kecil, tapi tak sedar orang boleh rasa marah sebab tak kena cara dan tempat berpayung.
org tahu bukak dan ttp payung tapi org tak tahu cara mengendalikannya dgn baik..
masalah..masalah..
Setuju gak suri…..kene ada etika bila berpayung ni, yang penting jangan dok penting diri sendiri bila berpayung.
silap2 payung makan tuan plk heeee
sekarang payung dijual dalam bentuk botol, dan boleh disimpan kembali ke dalam botol ibarat botol air sukan,
mungkin lebih mudah dgn payung sebegitu
memang betul… tak adalah payung tu basah,kan?
TE
skrg makin moden..pengguna tak sukar mggunakannya seperti dulu lagi
Cik Ct
mudah dan selamat
pratikal org pun tak cedera
masa kecik2 dulu pernah naik basikal pegang payung masa balik sekolah. susah giler nak bawak basikal tu..terhoyong hayang, nasib tak jatuh dalam parit
hahaha … itu satu amalan yang bahaya … perbuatan sebegitu mungkin boleh di kira jenayah jalanan kerana membahayakan pengguna jalanraya yang lain … JENAYAH ? BETUL KE ? … sebenarnya aku bergurau je … hehehe ..
wan
samalah dgn suri ..tapi kg suri tak der parit sungai adalah hooooo….
mujur selamat hiii
benjy
masa kanak mmg bgtu..mana yg d larang yg tu di nak try..
kata org slgi tak kena slgi tu le dia tak serik heeee
sekarang memang tgh hujan lebat, datang blog suri elok je baca pasal cute entry ni
kebetulan skrg musim hujan…tapi awas jgn masa memandu kereta kak baca blog suri dar re heeee
ker sapa2 yang nak dapatkan payung emas???
Payung emas tu berapa harganya sekati ? ada dalam 25 sen sekati tak ? … hehehe
zik
tak semua org sanggup berkorban bgtu..
benjy
akan d hitung akhirt kelak. samada layak ke seseorg tu dapat huu..
Saya suka payung yang besar tu. Yang macam orang main golf guna. Baru tak kena tempias hujan.
klu sahre sama satu kluga mmg bhgia…tapi yg tak bestnya anak2 yang kecil dok terhimpit le…
kalau dulu masa sekolah rendah guna payung pakai buang dan mesra alam. time hujan je nenek dah ke belakang rumah ambil daun keladi atau pun daun pisang… maklumlah masa tu tak mampu nak beli payung.
la ni ada juga insan yang guna payung macam dunia ni dia yang punya… tak pandang kiri dan kanan… janji dia tak basah.. isk! isk!
zaman yang indah rasa nak putar semula jer hee…
kenangan yg pasti tersemt dlm jwa
org tak ada adab pakai payung ni kira dia blum katam dlm bab2 belajar pakai payung lgi hiii
Ramai orang sekarang jarang nak bawa payung pergi mana-mana. Pada mereka menyusahkan dan memalukan. Beli je laa payung lipat tu simpan dalam handbag buat standby. Boleh je kot.
yer setuju tu ala-ala senjata james bon … kelas gitu …
miss tira ya..klu yang sslu naik tran ..bas blh je bli yg jenis lipat heee..
klu naik kete ke tmpt keje sediakan payug besar..bukan berlipat2 tu hee…
benjy
sekarag g mana2 kena hati2 benjy jenayah skrg mana2 jer blh terjadi tanpa mengira tmpat & keadaan..huuu
kak suri, sy bru je dpt payung percuma hr tu sbb beli produk safi rania gold..dah lah cantik..mmg suka sgtlah,syg nak guna!
wah ada payung tak guna mmg rugi sb tak dpt tayang kat org huuuu..
sy mmg jenis yg tak suka berpayung..leceh nak bwak..dgn beg nya..bukunya lg..pyung nak sangkut kat bibir ke?
dila
payung berlipart mudah dan selesa hee
Payung yg dpt memayungi setiap manusia dari hujan / panas / sepoi2 bahasa…
Tp kesian kat payung bila dah buruk kena buang!!!! hehehe lumrah kan~~
Apa kata payung tu kita jangan buang … kita recycle balik jadi moto bot … setuju tak ? … emmm moto bot … macam mana nak buat tu ? … entah ? … hehehe
Bee..
di perlukan dia kenalah berkhidmat..
bila dah keuzuran buang bgtu jer..
bukan buang kat tong sampah malah buat mana2 jer..dlm sungai pun ada gak org buang payung huuu
benjy
alah apa sush kita jadikan ia payung kerts dah le…mcm org jepun tu sambil berkimono sambil pegang payung heee
Ohhh ! … baru aku tahu … rupanya ada sata susila rupanya menggunakan payung ni … aku dulu main belasah je guna payung … siapalah yang mula2 cipta payung ni aaaa ? … sungguh bijak orang tu … (ku suka melihat payung pasar tani yang colorful )
payung mmg cantikkan…
warna pelangi yg paling menarik hati dari jauh
Nak bawak payung lipat, rasa mcm kecik je. Tak muat badan. Nak pakai payung golf, tak boleh lipat pulak. Susah nak bawak. Rasa mcm nak bawak payung burger je.
kak nora
vlh jer suri tak kisah jgn di bwk dek agin dah leee
ombrello kelihatan lebih comel bunyinya..hehe
hee…slu bm org jemu inilah kelaian blog cinta heeee
kawe kalau bawak ombrello ni kadang2 rasa diri mcm ceti
haha.cik Maza sesuai kot?
Biasanya saya adalah orang terakhir menyisir payung kemas. Tahu pakai ramai tapi menjaganya tidak ramai
hooo kena senyum dalm diam
dari dulu, aku tak pakai payung. Payung dalam kereta tu, untuk mak abah aku aje..
Entahlah, takde feel pakai payung dari dulu sampai sekarang..taktau kenapa..
org lelaki biasa menghalang kebasahan kepala dgn surat khabar . Jarang guna payung. mungkin nampak tak macho huhu
titan
jrg llki pakai payung takut macho ilg ker? heee
mugkn klu bash lebih nmpk seksi ker heeee
jangan bawa payung hitam tak pakai baju dengan memakai kain putih
saya lari dulu heeee
Wah, berpayung pun ada tips dan panduan nya. Nampak remeh tp bermanfaat
kena beri ingat klu tak org bt tak tahu jer heeee
Org lelaki memang kurang gemar berpayung. tambah lagi ada corak bunga2 dan colourful.
Diorg lebih rela redah kebasahan oleh titisan hujan itu.
nmpk maskulin le kot heee….
seksi tu yg utama hooooo
Bila sebut pasal payung ni,dulu nyaris-nyaris terkena mata,nasib baik la sempat elak
klu tak smpt wazy huuuu
isk isk rabun la nampak gayanya
hehehe
wazy
saman org tu heeee… bt ubati sakit gakl hiii
Ingaat apa lah ombrella tadi..
payung rupanya.. payung kena pakai ikut penampilan gak
he..klu payung warna biru bju kena bru juga ker heeee
time nak pegi pasar malam bilamana hujan pulak..ha saat itu sangat thrill untuk mempraktikan segala skill memayungkan diri huhu.. mana taknya.. suma pakat bawak payung pastu ruang sempit huhu..
baik tak yh bawk payung,kita tumpang llu payungb org jelh heee
Saya tak bawak payung. Tak cukup tangan nak bawak. Beg je dah ada 3 nak kena angkut. Kalau hujan, kena la tunggu je sampai reda. Kalau emergency terpaksa la lari je
saya kena bwk sb naik bas huuuu..
huhuhuhu…berpayung sebelum hujan
sediakan payung sblum hujan le heee