Emergency DIY Kain Tutup Saji Cara Orang Dalam Pantang

Bismillahir Rohmaanir Rohim dan Assalamualaikum buat sahabatku.

Emergency DIY kain tutup saji cara orang dalam pantang..Lama tidak pulang ke kampung halaman. Ini ke kalau dapat balik salam mak ayah teros pi terjah pantai yang kat belakang rumah tu dulu.. Hembusan bayu angin laut kompom rasa panas yang membahang tak melekat pada tubuh lagi eh..eh..apa kes..

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

CAKOI & KUAH AKU GEBUH LAGI MONTEL

DONUT MONTOK ALA BIG BIG APPLE!!

Ah..yang penting Suri tetap rindu akan air tangan masakan emak. Kejadian bermula masa Suri dalam pantang. Ada dalam tiga minggu waktu itulah Si Suri masih tegar memegang jarum dan si benang lagi. Ingat last kejadian bila sesak buat INI terus stop rupanya ada kerja lagi daaa..nama kerja sukarelawan tau 😉

Emergency DIY kain tutup saji cara orang dalam pantang..

..Suri haru time makan banyak sangat lalat mai datang atas meja makan Suri. Ada pula berani buang najisnya atak lauk -pauk mak eeeee….

Ayah seorang yang penjimat cermat. Mahu suruh ayah ke pekan beli tudung salji baharu rasanya tak wajib untuk setakat ini..

Malas dengar kala mak bising sebat penyapu lidi katanya mau hayun sama sang lalat bagi mati! isyh..isyh..isyh..

Bayi bernama si Luqman kadang-kala terkejut dari tidur dibuatnya haaa..sob..sob..sob..

….Sabar ya nak orang lain punya nenek dia nyanyikan cucunya dodoinya best tapi nenek Melakau punya trend dodoikan cucunya pakai lagu lidi penyapu sekali zap!!zap!!zap!!

PAKEJ SIAP BAJU KURUNG BABY BOY GIRI

Simpan makanan dalam tudung salji bagus si pengkejam berak merata..rata a.k.a sang lalat. Tapi tudung saljinya udah banyak lobang..reput jenama plastiklah katakan bila mana gunakan sejak zaman dek ber zaman huhu..

Dah sila kesat air mata kau!!

Bahan:-

  1. Kain
  2. Gunting
  3. Reben

Kain sebaik gunakan adalah kain berwarna gelap. Kebetulan kain tudung ini tak pakai warna dia hijau terang dan hijau gelap. Jadi agak sesuai untuk jadikan penutup kepala si tudung salji heee…

Siap dan ngam kita agak dalam tiga inci kain mesti lebihkan. Sebab yang ini punya kain kita nak lipat bawa ke dalam. Baki kain tudung selebihnya itu kita gunting.

Jahit lagu ni selangkan ya dak..

Siap kita boleh hiaskan dengan reben ungu 😉

sebalik tudung salji..ingat kain lipat tadi udah jadi ropol-ropol. Biasa cik Suri dak suka menjhait pakai mesin jahit tepi hee..kecuali dengan baju tempat yang sepatutnya haa..jimat katanya/

DIY JAHIT BAJU KURUNG SEKOLAH BUDAK

KOLEKSI JUBAH PILIHAN KALBU!!

gambaran dari atas..

Emergency DIY kain tutup saji cara orang dalam pantang.. amcam ada buat ka hee…

Jubah Meleret Pengantinku..

TRICK ASAS PELBAGAI JAHIT BAJU KURUNG

MUDAH JAHIT BAJU MELAYU SELUAR

..Love belog cc ini.. entri up yang sudah lama di peram haaa..jadi tunggu next entri lagi dan lagi.. ini update sebab sudah ada blogger ini sinun lelain bising dalam email triak tanya mana..mana hii…

thanks a lot guests!

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

25 Responses to “Emergency DIY Kain Tutup Saji Cara Orang Dalam Pantang”

  1. akubiomed

    Aug 22. 2016

    Cantik tudung saji diletak pelapik. Kalau adik ipar saya hias dengan manik-manik lagi. 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 23. 2016

      ia macam boleh letak manik, renda, bunga ke dan sabagainya naikkan seri selera makan katanya hee..
      terbaiklah bro manik antara hiasa yang unik cantik sekali 🙂

      Reply to this comment
  2. umiadam

    Aug 23. 2016

    kretifya… cantik jugak.. sy pernah jumpa tudung saji yang kait dengan tali rapia.. hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 23. 2016

      ada pelbagai cara untuk mencantikknnya ikut apa kita barang yang nak hias memang satu kerja yang mudah

      Reply to this comment
  3. zara

    Aug 23. 2016

    bagus ni suri..ada tudung saji di rumah tapi tak pakai sangat..sebab lalat boleh tembus haha..

    Reply to this comment
  4. JMR

    Aug 23. 2016

    berbakat sungguh Suri ni..cantik hasilnya

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 24. 2016

      ya ka hiii..syukur idea datang bergolek-golek kita pun buatlah apa yang terlintas tu..asal selamat dan lalat tak berjaya masuk itu cukup memadai..

      Reply to this comment
  5. mrhanafi

    Aug 23. 2016

    wah..cantiknya..boleh buat untuk hantaran perkahwinan juga tu..

    puan suri memang kreatif la

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 24. 2016

      terima kasih semua..
      ini untuk tutup mana perlu huhu..kalau ada masa boleh bantu mak ayah mana perlukan selagi boleh di selamatkan kitanya hee..

      alhamdulillah..

      Reply to this comment
  6. maria

    Aug 24. 2016

    saya ada 1 tudung saji. konon je lawa tapi lobangnya berekor2 lalat bleh masuk. geram tgk. nampaknya kaedah ni bleh digunapakai…tq

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 24. 2016

      ha sungguh boleh guna pakai..ada kain elok cepat bungkus hee..jangan tunggu lama…kalau tak tutup encik lalat mai datang cerit ..berit lagi susah huhu…

      semoga membantu ya sis 😉

      Reply to this comment
  7. nila anggraini

    Aug 24. 2016

    wah cantik tudung saji tu, kalau guna kain yang kaler2 lagi cantik kan…tapi itula saya ni tak kreatis macam suri….hihihii

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 24. 2016

      tak kira apa jenis kain asal bersih, boleh tutup tak masuk binatang cma lalat tu dah kira ok heee…

      Reply to this comment
  8. aRz MoHa

    Aug 24. 2016

    bagus juga ada perkongsian mengenai tudung saji seperti ini…

    mungkin dapat ditambah hayat tudung saji ini…

    eh penulis blog ini orang mana….sabah atau sarawak?

    Reply to this comment
  9. Eray Majid

    Aug 24. 2016

    wah sangat berinovasi ni. tapi lalat ni memang pantang ada peluang..sekejap je pun dah boleh bertelur. takkan nak sembur ridsect pulak kan…

    Reply to this comment
  10. Suria Amanda

    Aug 25. 2016

    Kreatifnyaaaa..kalau bg SA la..mmg x jadi la macam tu…hehehhe..i xde bakat la uolls

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 25. 2016

      ada masa boleh buat aduh tak pernah buat orang masa dok pantang menjahit tudung saji heeee..

      Reply to this comment
  11. Kereta Sewa

    Sep 07. 2016

    Cantik dan pantas je ideanya. Terbaik….

    Reply to this comment
  12. rush

    Oct 19. 2016

    keren nih blognya,, banyak tips-tips DIY yang bisa dicoba..

    Reply to this comment

Leave a Reply