DIY Cara Buat Bunga Tangan Kain Comel Murah Super Duper Jimat

Bismillahir Rohmaanir Rohim dan Assalamualaikum buat sahabatku.

DIY cara buat bunga tangan kain comel murah super duper jimat untuk majlisnya..Eh..sapa pula punya majlis ini haaa..bukan dia, bukan tuan tanah, bukan untuk kamu tapi untuk “si dia”

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

CAKOI & KUAH AKU GEBUH LAGI MONTEL

DONUT MONTOK ALA BIG BIG APPLE!!

Si dia..?

Bunga tangan ini telah beberapa kali Suri buat boleh sahaja sayur kailan kalian ikan masin google dalam talian maya kalau rajin. Tapi maaf Suri lupa siapa pencetusnya kredit nama belog empunya tak tahu mana rayau lagi huhu..Mari panjangkan ilmu mereka cara membuat bunga tangan kain murah super duper jimat ini just diy sahaja yang..

PAKEJ SIAP BAJU KURUNG BABY BOY GIRI

Kejadian ini bermula pada 28.4. 2016 heee..dapat pula tahu si dia nak tunang pada 3.5.2016  wah kelam-kabut buatnya nak bagi hadiah pada si dia haaa..bersengkang mata jugalah weii…

Untuk hasil bunga tangan pertama beberapa tahun yang lepas boleh rujuk dekat SANA

Bahan wajib ada:-

  1. Kain pelbagai warna
  2. Gunting
  3. Jarum
  4. Benang
  5. Gam tembak
  6. Reben/renda
  7. Gabus
  8. Pisau
  9. Pin
  10. Dawai
  11. Butang bulat berwarna

Ini kain telah potong ada tiga kombinasi warna yang berbeza.

Kain panjang cantum hujungnya lipat dua kali. Jahit. Lihat gambar.

Kemudian kain jadi kecil lipat dua lagi. Lihat gambar bawah..

Sekarang nak tutup bahagian yang terbuka tadi kita wajib jahit jelujur. Jarak-jarak bagi banyak lipat lagi banyak cantik ok.

Selepas itu jahit bagi ketat dan matikan jahitan tu.Bila terbalik akan nampak begini..

Ini muka hadapan  nampak bunga tu ada kedut-kedut.

DIY JAHIT BAJU KURUNG SEKOLAH BUDAK

KOLEKSI JUBAH PILIHAN KALBU!!

Bila ketiga bunga telah cantumkan dengan warna yang berbeza dengan saiz agak berlainan 😉 barulah masukkan butang dahulu di ikuti kelopak bunga saiz kecil, saiz kelopak bunga sederhana dan kelopak bunga saiz besar.

bunga bahagian kanan kurang cantik jadi Suri kena buka semula. Bunga bahagian kiri cantik sure boleh satukan dengan jambangan yang lain.

bunga bahagian kanan kurang cantik jadi Suri kena buka semula. Bunga bahagian kiri cantik sure boleh satukan dengan jambangan yang lain.

Keadaan keseluruhan toturial bunga kain  yang di terbalikkan..

Ini hasilnya bila satukan jadi sejambak. Tapi Suri tak buat  merimbun heee..Done!

Kaedah manual untuk membuat pemegang bunga tangan. Carilah gabus yang berbentuk selinder. Belah bahagian tengah buat longkang. Ini gabus bagi trim cukup solid ye. Kenapa? sebab dalam ruang kosong nanti nak letak dawai bunga yang siap sejambak tadi tu. Lupa nak mik gambar sepenuhnya heee..

Kaedah auto di mana? boleh sahaja beli pemegang yang siap di jual kedai berapa harga Suri tak servay pulak heee.. 😉 Ater nak jimat super dupek 😛 haaaa..

Alhamdulillah siap sepenuhnya 😉

Cik Izatul Amirah yang punya heee…

Itulah al-kisahnya yang tak seberapa hiii..semoga pertunangan ini akan membawa kalian berdua ke mahligai bahagia nanti. Amin.

Jubah Meleret Pengantinku..

TRICK ASAS PELBAGAI JAHIT BAJU KURUNG

MUDAH JAHIT BAJU MELAYU SELUAR

DIY cara buat bunga tangan kain comel murah super duper jimat. Ada banyak cara untuk buat bunga kain tapi ikut selera mana yang rasa mudah dan cepat nak buat. Suri sempat buat lima belas kuntum. Tak buat merimbun pun heee…sebab tak ada masa..itu yang buat dapat tiga tingkat sahaja. Yang selebihnya Suri letak dekat meja tulis haaa…

Bunga tangan nak buat mesti fokus kalau tak lambatlah nak siap heee..jadi selamat mencuba ya! 😉

 

 

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

49 Responses to “DIY Cara Buat Bunga Tangan Kain Comel Murah Super Duper Jimat”

  1. Ikhwan

    May 12. 2016

    boleh buat projek kraftangan di sekolah, kemahiran tambahan pelajar 🙂

    Reply to this comment
  2. Mek ila Jual Vitamin

    May 12. 2016

    Comelnya bunga tangan tu. Kreatif sangat!

    Reply to this comment
  3. Hero Borneo

    May 14. 2016

    wah..bestnya …kalau naik pelamin..hidup ini terasa nikmatnya dan bahagia kian terasa..

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 08. 2016

      haaa..naik pelamin lah pas ni anak sedara saya insyallah katanya tahun hadapan amin

      Reply to this comment
  4. nila anggraini

    May 14. 2016

    Wah cantikbuah tangan,

    Reply to this comment
  5. Uncle Zuan

    May 14. 2016

    nice sharing. mesti ramai yang cari info ni hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 08. 2016

      heee.ramai kalau ada sanggup diy sendiri oleh buat sejambak gitu..kalau tempah dalam rm70 ke atas..

      Reply to this comment
  6. Afif Rayyan

    May 15. 2016

    Orang kreatif klu wat ape pun comel.. ehehe

    Reply to this comment
  7. ema

    May 16. 2016

    simple dan menarik… orang panggil tangan berseni.

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 08. 2016

      alhamdulillah ada bakat rasa tak cuba buat rugi pula dah buat kata bila nak habis ni dah siap baru puas hati ..

      syukur

      Reply to this comment
  8. cik tom

    May 18. 2016

    cantiknya bungan tangan suri buat…untung orang kreatif ni…

    Reply to this comment
  9. hafiz

    May 21. 2016

    Hasilnya lebih berpuashati kalau dibuat sendiri

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 08. 2016

      ya..sebab warna kita boleh ikut temanya ikut apa kita suka kain boleh guna organza ke satin apa sahaja untuk nampak cantik lain dari lain mana tahu ada oder nanti heee

      Reply to this comment
  10. spa8i

    May 22. 2016

    selalu yang macm ni, bila orang lain buat nampak senang je. tapi bila kita sendiri try, memang tak jadi.hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 08. 2016

      kene sabar dan sabar klau tak memang tak menjadi hee..kesabaran tu kena jitu kiki…

      Reply to this comment
  11. Hairul Hissam

    Jun 08. 2016

    wow cantik bunganya.. mmg pandai laa puan suri nie..

    Reply to this comment
  12. emalin mohd

    Jun 10. 2016

    Cantiknya bunga tangan tu. Nampak eksklusif.

    Reply to this comment
  13. Khairul Zamri

    Jun 11. 2016

    Ini betul-betul kreatif ni boleh buat pelbagai design

    Reply to this comment
  14. Ani Haryani

    Jun 15. 2016

    Wah, cantik sangat ni 🙂

    Reply to this comment
  15. Zurainny Ismail

    Jun 16. 2016

    Wah, so cute! Rupanya Suri ni seorang crafter jg ye….:D

    Reply to this comment
  16. Khairul Zamri

    Jun 19. 2016

    Selamat berpuasa kak

    Reply to this comment
  17. titan

    Jul 02. 2016

    tu dia.

    memang rajin wat benda camni eh.

    Reply to this comment
  18. zara

    Jul 26. 2016

    wah wah comeynye..kalau creative apa2 pun boleh buat kan

    Reply to this comment
  19. Khairul Zamri

    Aug 01. 2016

    Dah lama tak update busy ke kak

    Reply to this comment
  20. toko bunga

    Aug 09. 2016

    Kerena bentuk bunga tangannya dan sangat kreatif

    Reply to this comment
  21. seri nian

    Aug 19. 2016

    mak ai comelnya…tp malas plak nak mengubah, hehehheh
    kene dengan warna sesuai mmg masuk

    Reply to this comment
  22. nila anggraini

    Aug 20. 2016

    wah cantiknya, kreatif…

    Reply to this comment
  23. Sepatu Kulit Bandung

    Aug 20. 2016

    wah kreative nya
    cantik sekali 🙂

    Reply to this comment
  24. Introducer maybank

    Sep 01. 2016

    Memang cantik dan kreatif…

    Reply to this comment
  25. cik tom

    Oct 19. 2016

    suri..aritu ciktom kahwin pun buat bunga tangan sendiri..hihi

    Reply to this comment

Leave a Reply