Cara Alat Mudah Longgarkan Kahak Selsema Bayi

Bismillahir Rohmaanir Rohim dan Assalamualaikum buat sahabatku.

Ia satu perkara yang normallah kalau baby sesekali kurang sihat. Katanya nak membesar ada sahajalah akalnya itu hii..Kalau bayi sihat ibu bapa mana yang tidak gembira ya tak. Suri tidak terlepas dari menghadapi situasi ini di mana bayi menghidap selsema lebih dari dua hari. Mood nak makan baby entah ke mana bila suap bubur puri makan sekali dua sudu sahaja huhu..

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

CAKOI & KUAH AKU GEBUH LAGI MONTEL

DONUT MONTOK ALA BIG BIG APPLE!!

Nebulizer!!

Takut mendegar perkataan ini..untuk setakat ini tak pernah pula menggunkannya huhu..

Ikuti pengalaman bayi menggunakan nebulizer kata sesetengah orang bila sedut ada sedikit rasa sakitnya..kalau terkena pada bayi bagaimanalah al kisahnya..

Mampukah tubuh sekecil ini menerima perkara yang baharu..

Hari pertama ke klinik doktor bagi ubat sebab Suri nampak anak demam dan selsema sahaja tidak pula cakap baby itu batuk sekali huhu…

Masuk hari kedua selsema dan batuk pula makin menjadi-jadi. Kena jugalah sedut kahak pakai alat penyedut itu nebulizer huhu..baby ok sahaja sebab itu perkara baru baginya. Hati ibu mula tedetik risau..

KOLEKSI JUBAH PILIHAN KALBU!!

PAKEJ SIAP BAJU KURUNG BABY BOY GIRI

“Ya Tuhan janganlah benda ini gunakan berterusan sesak nafas aku melihatnya..”

Masuk hari ketiga datang lagi sebab hari kedua ikutkan kena datang pada lewat petang sikit tapi tak sempat sebab ada hal sedikit. Jadi tangguhkan hari esoknya sedut dan buang kahak lagi. Kali ini baby meragam menagis sungguh-sungguh. Meleleh air mata si kecil waktu itu..

Kata jururawat ia bagus sebab kerongkong dia akan terbuka luas dan ubat mudah nak masuk dalam pernafasan terus ke dalam dada dia huhu..

Bila selesai ujian sedut a.k.a nebulizer di lakukan ada perubahnnya pada riak pernafasannya di situ..

Tapi malam tadi hingus sudah mula berkampung dalam lobang hidung anak. Terpaksa bagi ubat picit dalam hidung, demam, kahak selsema itu huhu.. Sayang lepas jam 11.00 pagi hati tergerak untuk mencuba cara lain untuk mengurangkan kahak dan selsema dalam hidung baby itu. Bukan apa benda ini kalau tak rawat cepat takut boleh berlaku bronkitis huhu..

DIY JAHIT BAJU KURUNG SEKOLAH BUDAK

Bahan alat perlukan merawat kahak dan selsema bayi/kanak-kanak

  1. Air mendidih- dapatkan wap
  2. Bawang putih
  3. Minyak masak atau minyak zaitun

Caranya:-

  1. Didihkan air supaya menggelegak untuk dapatkan wap air.
  2. Bawang putih bakar kehitaman bawah api dan tumbuk sedikit hancur.
  3. Titisakan minyak zaitun dan bawang putih dalam air panas tadi dalam bekas besen.
  4. Riba dan tiarapkan baby dengan kemas. Halakan wap air panas ke muka bayi. Pantau jarak muka bayi dengan air panas dengan kebijaksanaan sendiri.
  5. Bengkok sedikit tangan kanan anda membentuk piramid segitiga tepuk belakang bahu bayi anda kiri dan kanan. Kahak selsema akan di longgarkan sedikit-sedikit.

Nota:

Hati-hati jika bayi anda aktif atau gemar mencapai barang di sekelilingnya sebaiknya anda bedung tangannya dahulu.

Lakukan dalam 10 ke 15 minit ulang beberapa kali.

bAby tidur dengan lena dan bahagianya..

bAby tidur dengan lena dan bahagianya..

TRICK ASAS PELBAGAI JAHIT BAJU KURUNG

MUDAH JAHIT BAJU MELAYU SELUAR

Pengalaman cara alat mudah longgarkan kahak selsema bayi..

Selepas melalui detik alami kaedah atas banyak lendir hingus pekat keluar. Hari kedua dan ketiga Suri lakukan perkara yang sama keatas bayi hasilnya hingus bertukar warna puith jernih.

Alhamdulillah biasanya selepas bayi menyedut wap air panas bawang putih ini dia akan tidur dengan lebih lena dan lama. Dapat juga dengar nada nafasnya normal tidak seperti dahulu tersekat terjaga dari tidur kerana terganggu air hingusan meleleh.

Ibu bapa perlu yakin mencuba sesuatu serta berserah pada Allah insyallah perkara yang baik akan mudahkan. JIKA TIDAK BERANI kurang yakin JANGAN SESEKALI MELAKUKANNYA..

#Jika berterusan dapatkan rawatan doktor pakar ini hanya persediaan tradisional sahaja.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

35 Responses to “Cara Alat Mudah Longgarkan Kahak Selsema Bayi”

  1. ajumohit

    Jan 15. 2016

    alahai comelnya baby, tq kongsi petua ni suri

    Reply to this comment
  2. akubiomed

    Jan 15. 2016

    Kalau selsema memang tidak selesa. Minum susu pun muntah dan tengok nak bernafas pun susah.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 16. 2016

      ya ubat beri doktor lagi banyak ada dalam 4 jenis.dalam banyak ubat kalau telan nanti muntah kahak keluar dari mulut.anak mula nampak susut.

      jadi saya cari ini penawar.kala dulu anak selsema bakar bawang putih dna tumbuk nd masuk dalam setokin tapi sekarang kaedah itu dah tak berapa berkesan masa buat time dia bby baru lahir oklah lagi..sekarang kurnag mujarab pula…

      itu cari petua baharu ini.memang sungguh membantu 😉

      Reply to this comment
  3. Datin Sitie

    Jan 15. 2016

    comel betul baby tu… bagus info ini utk ibu2.

    Reply to this comment
  4. Sobri Mansor

    Jan 15. 2016

    Pengalaman mendewasakan. resam pasangan suami isteri mempunyai anak kecil. Kena tabah dlm membesarkan anak-anak…

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 16. 2016

      setiap anak sungguh berbeza..

      kakak tak ada teruk begini si adik pula lain al kisahnya hee…pengalaman sungguh.

      ada terbaca dekat media kata baby kalau boleh elakkan bagi ubat nak usia bawah 6 bulan.. biar baik sendiri dengan tubuh badan yang akan hasilkan antibodi kelak.wahualam.

      Reply to this comment
  5. Mek ila Jual Vitamin

    Jan 15. 2016

    Mek ila pun selalu gunakan minyak bawang putih untuk merawat selsema dan batuk bayi.

    Reply to this comment
  6. mrhanafi

    Jan 16. 2016

    comel betul baby suri..geram saya tengok..terasa naluri seorang ayah iaitu untuk ada baby lagi.lagi..he..he..

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 16. 2016

      alhamdulillah terima kasih..

      wah kalau ada rezeki moga mudahkan ya bro heee..

      insyallah boleh lagi tu heee..naka bro dah besar ya dak tak ada masalah punya 😉 sebab kakaka dan abang ada

      Reply to this comment
      • Hero Borneo

        Jan 26. 2016

        anak saya dah masuk 3..semua berumur 5 tahun ke atas..

        persoalanya orang rumahnya sudah berusia 40 tahun dan umur begini amat tidak digalakkan untuk mengandung lagi..he..he..

        Reply to this comment
  7. Sync

    Jan 16. 2016

    kalau dewasa boleh usaha untuk buang, tapi kanak-kanak orang dewasa kena tolong ikhtiar buangkan kahak 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 16. 2016

      itulah beza bayi dengan orang dewasa.kahak bukan mudha nak buang sebab bahagian dalam selsema satu hal makan masa juga nak hilang walaupun selesema tukar warna putih..

      kalau boleh buat tradisional dulu ubat bukan tak bagus tapi ada taruk macam-macam ya nak bagi sembuh katakan heee..

      Reply to this comment
  8. Noriza Rahman

    Jan 16. 2016

    Bagus mencuba kaedah semuljadi dengan bawang putih ni

    Reply to this comment
  9. titan

    Jan 16. 2016

    okeh.

    boleh cuba jugak ni nanti kalau anak sakit kahak ni semua.

    Reply to this comment
  10. Nila anggraini

    Jan 16. 2016

    Pernah juga sekali anak kedua saya harus di neubulizer….kesian tengok dia susah nak bernafas…

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 16. 2016

      ia benda nampak mudah jer pakai tapi sakit tau huhu..pendek kata orang yang alami akan tahu… huu..

      Reply to this comment
  11. zik

    Jan 16. 2016

    kalau abahnya kena… esok nya anak kena… mudah jangkit…

    Reply to this comment
  12. saljuhumairah

    Jan 17. 2016

    Thanks… boleh cuba… sebab dah dua hari anak sulung demam selsema.. biasanya guna alat peyedut selsema yang macam straw tu jer… beli dekat kedai baby.

    Reply to this comment
  13. Asep Nugraha

    Jan 18. 2016

    menambah pengalaman buat yang baru kawin 🙂

    Reply to this comment
  14. cik tom

    Jan 18. 2016

    petua yang bagus..semoga baby suri cepat sembuh…

    Reply to this comment
  15. Khairul Zamri

    Jan 18. 2016

    Terbaik kak masih lagi konsisten menulis

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 19. 2016

      alhamdulillah moga beri kekuatan untuk terus menulis berkongsi..

      terima kasih atas sokongan datang ke blog ini

      Reply to this comment
  16. Ndotkom

    Jan 19. 2016

    Kalau anak selesma bakal rewel karena ingus yang menyumbat pernafasan. Dulu biasanya orang tua membuang ingus anak dengan cara menyedot pakai mulut saja, tapi karena sekarang sudah modern jadi ada alatnya juga, Tapi takut. Lebih bagus pakai tips alami dengan uap air panas bawang putih saja ya? Trims..

    Reply to this comment
  17. ema

    Jan 20. 2016

    susah hati kalau anak tidak sihat kan…thanks atas petua ni.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 21. 2016

      sungguh susah hati blog tak dapat fokus lebih bangat hee..Tuhan bagi rest jaga anak 100%

      Reply to this comment
  18. oyong ilham

    Jan 21. 2016

    saya izin nyimak aja … krn anaknya udah besar heheheh

    Reply to this comment
  19. Thanks info nya membatu 🙂

    Reply to this comment
  20. Ato

    Oct 09. 2016

    info ini sangat berguba… terima kasih admin..

    Reply to this comment

Leave a Reply