Azab Pengalaman Dan Penawar Gigi Geraham a.k.a Gigi Bongsu Semasa Kehamilan Berpantang

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Azab pengalaman dan penawar gigi geraham a.k.a gigi bongsu kanan bahagian bawah semasa kehamilan dan berpantang.. aduh Suri tidak  pernah lalui langsung ini semua ceritera cuma kata hati berkata mungkin doktor itu ambil simen kemudian dia akan isi serbuk dekat dalam kawasan yang berlubang itu kot hihihi…and done!

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

CAKOI & KUAH AKU GEBUH LAGI MONTEL

Ak kisahnya gigi bongsuku..geraham berlubang semasa kehamilan dan berpantang anak kedua..

Masalah gigi bongsu sedia berlubang ini al kisahnya sudah diperam sejak kehamilan enam bulan lagi. Dalam masa sebulan sudah empat kali temu janji asyik tertangguh..

  1. Jururawat kata no telefon cik tiada dalam rekod kami jadi tak dapat dihubungi. Klinik desa penuh sesak ibu hamil pula ramai doktor dan pembantu jururawat pening lalat agaknya..
  2. Nombor sudah ada tak catat pula dekat buku yang sepatutnya pelik entah mana dia catat no telefon Suri tidaklah tahu.. Masa sampai pagi sudah bagi no telefon dekat pembantu jururawat itu.
  3. Pergi pagi boleh pula jururawat itu kata doktor khas bahagian pergigian ibu hamil ada meeting. Sebelum mahu datang ke klinik gigi saya sarankan Puan call dahulu. Kalau kami ingat kami akan call puan kembali. Apa boleh buat dari jauh mai datang kata begitu wah…dugaan sungguh..
  4. Pergi lagi pada pagi hari jumaat berikutnya pembantu doktor kata doktornya masih meeting lagi dengan YB blah..blah..sah moh kita balik abang sayang kalau ada duit dekat tangan sudah pergi klinik berbayar dah ahai..senyum dalam tawar..
  5. Mereka call suami katanya Puan Ummu tidak boleh elak lagi ini due akhir untuk tampal gigi berlubang jika tidak anda kena simpan gigi lepas habis pantang baru boleh tampal. Sudahnya..

DIY POLA JUBAH MODEN KEMBANG PAYUNG & BAJU KURUNG BUDAK KAIN LIPAT TEPI

FESYEN JUBAH MUSLIMAH JEANS BIDANG 45 HARI RAYA 2015

Sayang sungguh Suri pula tidak boleh pergi temu janji itu atas alasan Suri pulang ke Melaka huaa..sebab kebetulan suami ada kerja pagi itu perlu gerak ke Kuala Lumpur jadi pagi  jumaat itu sesi tampal gigi Suri belah petang terpaksa Suri tangguhkan lagi..huaa..

Azab pengalaman dan penawar gigi geraham a.k.a gigi bongsu kanan bahagian bawah semasa kehamilan dan berpantang..

Masih kekal ceria dan boleh senyum kambing lagi tapi masuk pantang minggu ke tiga gigi geraham a.k.a gigi bongsu kanan bawah mula menunjukkan tanda miangnya iaitu nyut..nyut tanpa henti..

  • Menangis jugalah masa itu bab bertukung besi tidak gunakan lagi sebab dia boleh managkap urat gigi sedia sakit cuma jalan penyelesaiannya Suri bertungku pakai tungku batu tepi jalan sahajalah hua…
  • Mujur ice pack atau kalau ada ais ketul insyallah ia cuma penawar seketika sahaja. Tapi cuma bertahan dari segi rasa kebas.
  • Akhir sekali telan juga sang panadol. Ikut memang tak hadap panadol ini sebab terpaksa dengan anak sakit kuning, kepala sedia pening terpaksa jugalah. Kenapa tak suka panadol boleh baca INI
  • Visk boleh juga gunakan untuk menahan sakit gigi berlubang al-maklumlah semasa berpantang bukan sebarangn ubat boleh ambil ya.
  • Ada kata galakkan ambil makanan tambahan zink katanya mampu bertahan sakit gigi yang alami.
  • Akhir sekali doa sakit gigi berlubang nak doa itu nantilah kita kongsikan eh heeee…slot hari jumaat akan Suri selitkan nanti. Insyallah.

Jubah Pengantin Tutu Versi Saya!!

TERHAD!! Kelas Baju Kurung Pesak Betawi, Abaya A Cut Menyusu/Moden

Azab pengalaman dan penawar gigi geraham a.k.a gigi bongsu kanan bahagian bawah semasa berpantang..

Bila sakit semua perkara akan sanggup kita buat. Bukan setakat kumur air dengan garam, masuk bunga cengkih dalam lubang, beli ubat cap kaki tiga jenis serbuk bagai semuanya hanya sementara.

Sungguh ia pengalaman melayan karenah sakit gigi memang amat menyukarkan keadaan. Makan, telan pun susah malah mood sendiri pun kena bijak mengawalnya hesy…

DIY Jahit Poket Baju Kurung Tradisional

DIY JAHIT BAJU KURUNG SEKOLAH BUDAK

Alhamdulillah habis pantang gigi tidak sakit lagi tapi selang  dua minggu ke sebulan dua kali ia menyerang kembali..

DIY Baju Kurung Baby Girl & Baju Melayu Seluar Baby Boy!

Masih simpankah gigi geraham berlubang besar itu ?? Sudah sedia untuk tampal, cabut atau masih dibiarkan berlarutan lagi.. ikuti bahagian kedua pada entri yang akan datang.. Untuk pengalaman cabut gigi geraham pertama kali boleh baca INI dan bagi pengetahuan luas kenapa gigi geraham kita wajib cabut SINI

yAHOOO!! Siap Potong Kain Jubah Ala Arab

SIAP !!Jubah Edisi Limited Cahayacinta.com

Ada pengalaman cabut gigi geraham jom kongsikan bersama Suri di bawah. Terima kasih 😉

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

33 Responses to “Azab Pengalaman Dan Penawar Gigi Geraham a.k.a Gigi Bongsu Semasa Kehamilan Berpantang”

  1. Faizul Ali

    Nov 12. 2015

    Memang perit nak menanggung sakit gigi..bila-bila lagi pada bahagian gusi.memang berdenyut2 rasanya. Nak makan n minum pun rasa ngilu sangat2…bab jumpa dr gigi lagi la…

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 12. 2015

      itulaj jumpa lagi saya 2 lagi gigi sakit ingat nak rawat atas tapi yang bawah gigi lama masih sakit lagilah…

      frust nak jumpa doc ckp hari sama tolong buka balik dan cabut tros boleh heeee.. 😉

      Reply to this comment
  2. Mizz aiza

    Nov 12. 2015

    Kali terakhir aiza cabut gigi masa darjah 6 dulu.. Pengalaman demam sebab gigi geraham bongsu tumbuh..

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 12. 2015

      sungguh azab kalau boleh cabut mau terus cabut ngak mau simpan lagi..kala simpan lama2 sakit balik gak nanti hee..

      Reply to this comment
  3. ajumohit

    Nov 12. 2015

    samala kita lepas bersalin suri nak tumbuh gigi, aju pulak cabut gigi, kalsium kita dah pergi ke anak

    Reply to this comment
  4. Ikhwan

    Nov 12. 2015

    cabut gigi geraham kecil pun sakit apatah lagi geraham besar, sekarang gigi den 30 batang je 🙁

    Reply to this comment
  5. akubiomed

    Nov 12. 2015

    Semasa hamil memang dipantau teliti keadaan gigi ini oleh pihak hospital.

    Reply to this comment
  6. Noriza Rahman

    Nov 12. 2015

    Sakit gigi memang menggerunkan la, MV pun kalau sakit time pregnant memang tak tertanggung la sebab tak boleh makan pil tahan sakit kan…..

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 20. 2015

      haa..tak galakkan..tu masa tepoh beri waktu cek pi cek kalau tak buat tak cabut ke tampal sungguh azab masa pantang nanti heeee.. 😉

      Reply to this comment
  7. Sani

    Nov 13. 2015

    Fuhhh..bab sakit gigi ni memang kronik. Saper saper yang buat bising pun boleh kena marah bila sakit datang..

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 20. 2015

      haa.sungguh itu hal terjadi naka makan nak tidur semua kerja tak menjadi harap ornag sebelah jer kena marah kena arah itu ini heee

      Reply to this comment
  8. Mek ila Jual Vitamin

    Nov 13. 2015

    Dah rasa sakit gigi macam ni. Azabnya hanya Allah yang tahu. Memang telan Vitamin C dan B Complex selalu sebelum dapat dicabut Dr.

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 20. 2015

      ho sebelum cabut telan ya..

      thnks 1 pengalam baharu juga untuk sahabat blogger yang lain..

      aduh..sungguh sakit gila..gilakan.. 🙁

      Reply to this comment
  9. mrhanafi

    Nov 13. 2015

    habiskan waktu pantang dulu dan lepas tu semuanya akan jadi ok..

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 20. 2015

      ya habiskan pantang dulu kalau cabut bentang nanti keluar darah banyak bahaya heeee..

      dah habis sure cepat cabut heeee 😉

      Reply to this comment
  10. The Reluctant Shopper

    Nov 13. 2015

    Kes akak lain pula – sakit sbb geraham bongsu nak keluar. Doktor gitau baik cabut. Dah pernah cabut satu 10 thn yg lalu, ni dtg balik pula kat sebelah. Hehehe….time cabut dulu, punyalah susah, sampai nurse tpaksa pegang kepala akak. 😀 Yg baru ni entah bila nak gi cabut….

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 20. 2015

      sakit gigi geraham nak kelaur dah lalaui itu satu menyakitkan bila kelaur kena buang tak buang payah takut makan ruang gigi lain akan jadi mangsa hee..tu sebab doc saran kena cabut..

      ada juga gigi bongsu setenagh ornag elok cam gigi saya doc tak bagi cabut sebab pasanga gigi bahagian bawah elok cantik bentuk tu saran saya tampal..kalau sakit sangat pas tampal baru saran cabut .

      Reply to this comment
  11. TE

    Nov 13. 2015

    Wah bisa begitu ya

    Reply to this comment
  12. zara

    Nov 13. 2015

    sakit gigi dah sememangnya sangat sakit..kene pulak time berpantang..memang boleh demam tu Suri..

    Reply to this comment
  13. Agen Sabung Ayam

    Nov 13. 2015

    sakit gigi memang merana mas hehehhe

    Reply to this comment
  14. health klinik

    Nov 13. 2015

    It is very inspiring information. If everyone know about this, maybe dental care has no client…

    Reply to this comment
  15. Junaidy Jaimi

    Nov 14. 2015

    Sakit gigi..memang boleh jadi gorila..haha..pengalaman saya,jika sakit gigi letak ubat macam jel. Nama ubat tu tak silap saya bonjela…syukur sampai sekarang tak sakit gigi.. 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 20. 2015

      kata orang bobjela ok..tapi kalau ok jangan biar lama mesti jumpa dok kalau lama nanti sakit lagi makan dalam huaa…

      satu ubat bagus tu thnks kongsi ya 😉

      Reply to this comment
  16. Uncle Zuan

    Nov 14. 2015

    saya takut jumpa doc gigi 🙁

    Reply to this comment
  17. titan

    Jan 16. 2016

    gigi geraham memang senang sakit dan senang berlubang.

    hehe

    Reply to this comment

Leave a Reply