Toturial Mudah Cara Moden Membuat Barut Bayi Comel

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Toturial Mudah Cara Moden Membuat Barut Bayi Comel. Yahoo!! aku dapat pinjam laptop dia lagi yey..yey..yey sambil buat kedua tangan mengacau dodol nak raya haji katanya haHaaa…syukur..

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

RESEPI DONUT DAN CAKOI SAYA

Mujurlah masa Suri tengah sarat 7 bulan sempat snap gambar buat barut tradisional bayi lalu segera send ke gmail. Kalau tidak manakan nak dapat gambar ini semua.

Cumanya gambar modelnya tak der lagi lah yer hik..hik..

Bahan asas untuk biki pola barut baby katanya:

  1. Kertas untuk buat pola
  2. Pensel
  3. Pembaris
  4. Kain
  5. Gunting
  6. Pin
  7. Tali barut
  8. Mesin jahit

Jubah Pengantin Tutu Versi Saya!!

TERHAD!! Kelas Baju Kurung, Abaya Menyusu/Moden

Ini bahannya membuat barut baby moden tradisional..

Bentangkan kertas untuk lakaran polanya huhu..bahagian tengahnya mesti berlekuk untuk elak najis bayi terkena barutnya nanti.

Toturial barut bayi moden di jenamakan semula salah satu sebab “buat lekuk pada bahagian tengahnya”

Kalau kata anda nak buat baru bayi tradisional pun boleh juga sebab masih mengekalkan ciri-ciri menggunakan tali pada dasar asalnya.

Hari Raya KAMI 2014 Jubah Two Layer & Jahit Baju Kurung Tradisional Lipat Batik Anak

Belajar Buat Kun Baju Kurung Tradisional & Pola Jubah Princess Cut Mengandung Menyusu

Kemudian bila dapat ukuran sesedap punggung dan badan bayi kita guntinglah ikut pola itu yer πŸ˜‰

Sebelum mulakan jahitan jangan lupa tali barut bayi siap gunting huhu..biar ukurannya panjang jangan pendek tau! Mulakan jahitan lurus dan ulang-alik tau!

Toturial Mudah Cara Moden Membuat Barut Bayi Comel

Bila barut tali sudah siap di jahit..

Yang ini pula desing kain corak pink ahaks..katanya muka hadapan dan belakang

DIY Baju Kurung Baby Girl & Baju Melayu Seluar Baby Boy!

DIY Jahit poket Baju Kurung Baby/ Kanak-Kanak Kain Susun Tepi Jer

Taraa!!

Lega sudah siap idak perut ini menekan meja mesin jahit lagi hu..hu..hu..

Alhamdulillah siap juga akhirnya Toturial Mudah Cara Moden Membuat Barut Bayi Comel sudah lama berhajat nak membuatnya makbul juga hasrat di hati ewah.. πŸ˜‰ untung dapat jahit baju kurung jubah apa lagi jahit ini barut mudah sahaja kaedahnya πŸ˜›

Bila start tak pakai barut?

  • Ada kata bila bayi tak muat pakai barut tuΒ  lagi..
  • Kata sampai usianya menjangkau tiga bulan ke setahun aduh..
  • Sampai bayi nak meniarap sila hentikan ho.ho.ho..

“..Suri? aik yah..sudah jahit mestilah anak wajib pakai and lagi satu Suri suka pakai anak barut sebab dia akan nampak macam comel jer hee..walau…walaupun barut ini terkadang “terjongket” naik ke atas dadanya haaa..ceh!”

DIY JAHIT BAJU KURUNG SEKOLAH BUDAK

Apa pun yang penting barut in elok di pakai untuk mengelakkan angin masuk dalam badan bayi pendek kata elakkan si comel tak terkena sakit kembung perut. Bukan itu sahaja malahan galakkan juga mum menggunakan bersama minyak telon bayi. Insyallah masalah bayi meragam kembung perut akan dapat atasi malah tidur bayi akan lebih menyenangkan.

Pendapat anda bagaimana pula?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  1. artikel yang sangat berguna! nice sharing.. tapi sayang….. masih belum jadi bapa, anak sedara ramai ada 19 org.. boleh try test kat dia orang sebelum test kat anak sendiri.

    hahahahahahhaha.

    • kalau ada permintaan boleh sahaja πŸ˜‰ biasa ada ambil terdekat sahaja mana tahu ada dalam mana nak ode elele.rezeki tu aiza πŸ˜‰

  2. Hari ini memang ada ibu-ibu yang tak tahu nak buat barut sendiri. Sampaikan bayi yang baru lahir tak berbarut. Memang entri yang baiklah buat ibu-ibu yang sudah melahirkan, baru mahu melahirkan dan mak-mak bidan.

    • samalah kita dah lama tak singgah sana sejak usia hamil 8 bulan malas nak hadap blog hu..

      eh..baby dah selamat pun keluar

      p/s: ya sudah tukar..nanit semak email ya cik tom πŸ˜‰

      tq