Siap! 5 Helai Cara Pantas Jahit Jubah Moden Muslimah Terdesak Dan On Time

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Siap! 5 Helai Cara Pantas Jahit Jubah Moden Muslimah Terdesak Dan On Time. Andai aku pandai menyanyi sudah tentu aku boleh buat duit macam penyanyi Siti Nurhaliza itu..haa..bagaimana jika aku pandai buat pola jubah muslimah mudah tahap tutup mata dan boleh jadi aku juga boleh jahit jubah sendiri bila -bila masa sahaja yang upahnya kesemua jahit itu aku boleh pakai bila waktu terdesak dan pasti on time!

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

RESEPI DONUT DAN CAKOI SAYA

Siap! 5 Helai Cara Pantas Jahit Jubah Moden Muslimah Terdesak Dan On Time

Siap! 5 Helai Cara Pantas Jahit Jubah Moden Muslimah Terdesak Dan On Time

Entri lama potong kain 5 helai itu ada dekat SINI. Kesemua jubah sudah siap sepenunya sebelum bulan 2 ar tu haa..lima dari tiga pasang jubah telah cuba aku melaram haa…haa..kejam saat sungguh tak terduga jugalah. Masa yang ambil cuma decokan sahaja mana patut sehingga buat otak aku serabut macam sabut kelapa itu aku kerjakanlah cukup-cukuplah!

Jubah Pengantin Tutu Versi Saya!!

TERHAD!! Kelas Baju Kurung, Abaya Menyusu/Moden

Mana kisahnya?

Majlis makan malam tema KOBOI !

21/03/3015 Majlis makan malam tema KOBOI !

21/03/3015 Suri melaram jubah warna kelabu ini pada dua majlis yang berasingan majlis makan malam TAIKO Kuala Lumpur Kepong .Jubah sama juga pakai masa majlis perkahwinan anak sedara di Bukit Rambai, Melaka pada 31/01/2015 ubah design lagi pada bahagian tangan pulak dah hahaaa…haa..

Jubah princess cut warna cokelat ini haaa..ini pakai masa majlis pertunangan anak sedaraku tanggal 12 April 2015.. sebahagian gambaran deco jubah INI

Hari Raya KAMI 2014 Jubah Two Layer & Jahit Baju Kurung Tradisional Lipat Batik Anak

Jubah ketiga pun Suri sudah pakai masa majlis cukur jambul, majlis perkahwinan dekat dalam taman perumahan Suri dan masa majlis perkahwinan member suami hii…kemudian sempat gak meleret jubah pi beli-belah barang dekat Aeon dan sempat tengok wayang sekali heee..Gambar?? tak sempat nak snap sebab teruja warna lembut jubah ini terlalu bestlah sangat mungkin kerna sedap memakai kainnya flow gitu …sarungnya apatah lagi.. πŸ˜‰

Belajar Buat Kun Baju Kurung Tradisional & Pola Jubah Princess Cut Mengandung Menyusu

Jubah cahayacinta.com Siap! 5 Helai Cara Pantas Jahit Jubah Moden Muslimah Terdesak Dan On Time..

  • Yeah..setiap jubah homemade sendiri sudah tentu wajib ada butang, zip untuk bahagian penyususu baby nanti. Insyallah.

 

  • Semestinya perincian bawah kaki, bahagian paras pinggang, hujung pergelangan tangan, atau kalau gemar part bahagian dada ada sedikit kelainan di situ . Kalau letak zip, manik pearl sarat dengan warna- warni pun boleh juga. Apa pun ia ikut kehendak dan kelapaangan Surilah. Kalau kata masih ada dua jubah ini masih belum deco lagi maka siap sedialah untuk mengerjalannya nanti hii..bila siap sepenuhnya dah boleh pakai terus dah.

DIY Baju Kurung Baby Girl & Baju Melayu Seluar Baby Boy!

DIY Jahit poket Baju Kurung Baby/ Kanak-Kanak Kain Susun Tepi Jer

  • Ikut gerak hati sendiri bila menghasilkannya. Cuba elakkan rekaan yang sama berulang dan lebih kurang sama design dengan orang lain. Hasilkan berbebeza dari biasa!

 

  • Mahu setiap jubah yang bakal hasilkan warnanya berlainan kalau boleh nak warna pelangi haaaa…setakat ini kerja menghasilkan jubah baru capai warna 60% hiii….

Terkadang itu saat last minute dapat undangan perkahwinan dari kalangan kawan pejabat suami masih sempat lagi Suri deco dekat jubah, ada pula ambil masa satu hari ke dua hari sudah mari design letak perincian lace, kalau nak paling cepat terus tekan corak sulam dekat mesin jahit sedia ada dah siap baju jubah muslimah untuk gayakan.

LAlaLA...homemade my Jubah Empire Cut masa untuk berjalan, bergaya sambil menutup aurat!

LAlaLA…homemade my Jubah Empire Cut masa untuk berjalan, bergaya sambil menutup aurat!

Siap! 5 Helai Cara Pantas Jahit Jubah Moden Muslimah Terdesak Dan On Time tak kisah belajar jahit jubah moden, jubah empire cut, jubah kembang payung, jubah princess cut, jahit baju kurung tradisional riau apa jenis jahit pakaian sekalipun biasanya apa penting minat untuk mencuba dan berusaha untuk hasilkannya sendiri JANGAN ASYIK TENGOK & MEMBELI JER..

Dapatkan naskah mudahnya menjahit pelbagai jenis pakaian >>>>>>>> SINI

Pssst…Ayuh ikut rentakku tambahkan koleksi pelbagai jenis jubah dan baju kurung dalam aneka bentuk dan design dalam lemari memasing jimat berbaloi sungguh!

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

100 Responses to “Siap! 5 Helai Cara Pantas Jahit Jubah Moden Muslimah Terdesak Dan On Time”

  1. Dr Fattah

    Jul 04. 2015

    kalau terdesak memang boleh jadi cepat, kalau buntu memang haru.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 04. 2015

      haa…saya kalau dapat mood rentak laju sahaja kalau ada mesin jahit tepi memeng cepat kalau nak segera jahit dulu pastu akhir jahut tepi..

      kalau susah rasa lambat pakai tapak mesin jahit tepi tu jer mudah segera laju kerjanya heee.. πŸ˜‰

      “kita yang mengerjakannya “

      Reply to this comment
  2. ajumohit

    Jul 04. 2015

    manisnya suri dengan jubahnya, kreatif sangat πŸ˜‰

    Reply to this comment
  3. aisyah

    Jul 04. 2015

    Andai aku pandai menjahit..huhu..

    Reply to this comment
  4. Ani Haryani

    Jul 04. 2015

    Suka bawah jubah tu, menarik! πŸ˜€

    Reply to this comment
  5. sensasi2020

    Jul 05. 2015

    Salam Suri…. ha..ha.. hari raya Aidilfitri dah dekat, sangat sesuai jika suri pakai jubah moden ini. Pasti ramai yang memuji nanti di pagi raya tahun ini.

    Reply to this comment
  6. Hafizul

    Jul 05. 2015

    Huhu..terbaiklah Suri..ini baru namanya Otai masih berbisa..haha

    Reply to this comment
  7. Mek ila Jual Vitamin

    Jul 05. 2015

    Kalau dah kreatif tu, buat apa pun nampak cantik dan menarik. Bagi yang tak pandai macam Mek ila ni, nak ubah sikit pun kena hantar ke kedai, hihi

    Reply to this comment
  8. Sani

    Jul 05. 2015

    Untungnya kalau boleh jahit baju sendiri. Tak yah risau esok atau lusa nak raya..heh.heh

    Reply to this comment
  9. emalin mohd

    Jul 06. 2015

    Bestnya Suri pandai menjahit.. boleh buat baju sesuka hati..hihihi..tak payah bayar upah mahal-mahal…

    Reply to this comment
  10. myliferia

    Jul 06. 2015

    mak aiii suri, sampai 5 helai tu terdesak, tapi syok gak melaram lepas tu…hehe

    nak kene blaja buat nursing jubah lah

    Reply to this comment
  11. eBook Bisnes Online

    Jul 06. 2015

    wahhh pandai menjahit memang bagus la, saya lelaki, ada minat juga bab menjahit, tp takut jadi pening, hehhee

    Reply to this comment
  12. Hero Borneo

    Jul 06. 2015

    waktu terdesak boleh juga dibuat motivasi terbaik..

    Reply to this comment
  13. atie hilmi

    Jul 07. 2015

    haa.. kalau tailor buat perangai last minute, memang boleh try nih.. hee~

    Reply to this comment
  14. atie hilmi

    Jul 07. 2015

    haa.. kalau tailor buat perangai last minute, memang boleh try ni.. hee~

    Reply to this comment
  15. hafiz

    Jul 07. 2015

    Pandai juga suri jahit ya..tahniah..

    Reply to this comment
  16. zara

    Jul 08. 2015

    seronoknye suri boleh jahit sendiri jubah..saya jenuh pergi kedai2 jubah dah xde saiz..huaaaaa

    Reply to this comment
  17. Mus

    Jul 09. 2015

    untunglah kalau pandai jahit sendiri.. boleh buat tambah pendapatan

    Reply to this comment
  18. Shaima

    Jul 09. 2015

    menarik lah! selalu mintak mak aja tolong jahitkan blaus. hehe

    Reply to this comment
  19. Pendidikan

    Jul 10. 2015

    Bagus-bagus jubahnya,, top dah

    Reply to this comment
  20. Ladybird

    Jul 10. 2015

    Seronok bl pandai mnjht.

    Reply to this comment
  21. permatamama

    Jul 11. 2015

    saya pun belum jahit lagi baju.

    Reply to this comment
  22. hafiz

    Jul 14. 2015

    Rasanya tahun depan cuba pakai jubah pulaklah..

    Reply to this comment
  23. islam di dadaku

    Jul 19. 2015

    lama tak jejakkan kaki di blog suri ini Taqobbalallahu Minna Waminkum

    Reply to this comment
  24. Zaju

    Jul 21. 2015

    Taqaballah neng…

    Reply to this comment
  25. bajunya bagus sangat yang di pakai suri, kelihatan anggun.

    Reply to this comment
  26. Syasya Harun

    Jul 23. 2015

    Thank for sharing….mcm best nak buat diy jubah sendiri….

    Reply to this comment
  27. Mummy Dina

    Jul 30. 2015

    Untungnye pandai jahit..saya nak jahit lencana kat baju sekolah anak pun senget benget jadinyeπŸ˜…

    Reply to this comment
  28. Mr Sync

    Aug 01. 2015

    sesuatu yang sukar menjadi mudah bila dah dapat penggeraknya πŸ™‚

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      benar sekali kalau kita mula langkah pertama langkah seterusnya akan jadi lebih rancak sekali πŸ˜‰

      jadi jangan takut untuk mencuba sesuatu!

      Reply to this comment
  29. pojokshare

    Aug 01. 2015

    wah baguslah pandai menjahit, boleh bantu jahitkan baju saya πŸ˜€

    Reply to this comment
  30. permatamama

    Aug 01. 2015

    tips yang amat berguna buat saya yang juga menjahit baju..

    Reply to this comment
  31. Rossaimi

    Aug 02. 2015

    Kreatif betul kak suri ini dan memang beruntung kalau ada kebolehan menjahit baju.

    Reply to this comment
  32. Razaqa

    Aug 03. 2015

    bestlah, pandai menjahit. bisa bikin baju suka-suka. tak payah lah nak bayar upah mahal-mahal

    Reply to this comment
  33. Khairul Zamri

    Aug 07. 2015

    Selamat hari raya maaf zahir batin kak

    Reply to this comment
  34. gamis syar'i murah

    Aug 10. 2015

    baju jubahnya bagus yang dipakai suri kreatf.

    Reply to this comment
  35. mamat

    Aug 11. 2015

    ehh terbaik laa akak ni ,, cepatnye dia jahit.

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      cepat sungguh cepat jubah saya laju jahit itu kalau tak ada si tukang kacau heee.. πŸ˜‰

      Reply to this comment
  36. Noriza Rahman

    Aug 13. 2015

    Semuanya cantik-cantik belaka jubah hasil jahitan sendiri..untung la macam ni

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      terima kasih saya suka buat cara begini jimat dan masa tu kita hadap selama mana kita mampu heee

      Reply to this comment
  37. seri

    Aug 14. 2015

    cepatnya

    Reply to this comment
  38. kunjungan pertama…..
    Nice Blog…..

    ijin lihat-lihat blog/website nya…..

    Daftar rumah Murah Subsidi Bekasi tahun 2015-2016

    Reply to this comment
  39. Agen Poker Terpercaya

    Aug 15. 2015

    Sudah mantaplah usaha macam nih , banyak duit masuk , semua wanita hijab juga

    Reply to this comment
  40. Adinda Barbara

    Aug 21. 2015

    Kreatif πŸ™‚

    Reply to this comment
  41. nila anggraini

    Aug 23. 2015

    Memang seronok kalau kita bleh jahit jubah sendiri. Boleh buat patern yang kita suka. Sekarang tak pandai laginak buat, beli-beli jer…..

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      jangan biasakan beli kalau terbiasa itu yang parah heee..kalau beli kain buat sendiri tu bagus dan terbaik

      Reply to this comment
  42. seri

    Aug 23. 2015

    kain tu material dia apa ya? sy fobia dgn kain yg mudah rosak
    berapa meter perlu utk buat jubah?

    Reply to this comment
  43. Dr Fattah

    Aug 23. 2015

    dah boleh gunakan tips ni untuk pantas bertindak.

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      boleh guna sure yang lambat akan jadi cepat…boleh sahaja tengok baju lain sudah banyak buat sendiri apa nak risau sungguh lajukan..

      syukur

      Reply to this comment
  44. Khairul Zamri

    Aug 23. 2015

    Boleh bukak butik sendiri la lepas ni nampaknya

    Reply to this comment
  45. siti zaleha

    Aug 24. 2015

    wow..5 pasang sekali hadap?cayalah!

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      suka sekali potong sekali jalan terus. kalau beli kain sepasang jahit sepasang suka borong terus dan jahit terus lega apa-apa majlis saya tak perlu rungsing lagi nak beli kain bagai πŸ˜‰

      Reply to this comment
  46. Nur Zatul

    Aug 25. 2015

    wah, bagusnya..=)

    Reply to this comment
  47. Kamal Mustafa

    Aug 26. 2015

    Adik KM mengambil tempahan menjahit labuci untuk pakaian pengantin, kalau dapar belajar cara menjahit pakaian sendiri mau tak menang tangan dibuatnya.

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      ya memang sungguh kata itu tak boelh elak lagi.saya tak berani nak ambil tempahan sebab takut due lambat buat marah orang.kerna itu lebih selesa buat dan jahit baju untuk adik -beradik sendiri sahaja..

      Reply to this comment
  48. ExpanDroiders

    Aug 27. 2015

    Terbaik memang tutorial yang sangat bermanfaat.. menjimatkan waktu dan tenaga.. πŸ™‚

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      alhamdulillah syukur padanya pada ilmu kita cari pada jalan yang betul mudahkan segalanya

      Reply to this comment
  49. pojokshare

    Aug 28. 2015

    menarik, bahkan saya tak sangka itu menjahit sendiri

    Reply to this comment
  50. myrujukan

    Sep 02. 2015

    alamka, dah lama x ber-update ni, mana perginya penulis blog ini.. πŸ™‚

    Reply to this comment
  51. Aretikz

    Sep 09. 2015

    Aku tahu jahit… jahit yang seluar koyak di lutut jak.. haha

    Reply to this comment
  52. Hafizul

    Sep 09. 2015

    Kemanakah kamu menghilang????haha..semoga baik2 sahaja hendaknya..

    Reply to this comment
  53. huda

    Sep 14. 2015

    hebak demo…biasa kalo dah terdesak tu sume boleh jadi hihi…

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      syukur padanya rasanaya saat terdesak nak deco pada jubah kalau ni mula jer terfikir nak letak macam-macam segala manik bunga sumua nak sumbat hee..

      inilah penangan jubah buat sendiri ..

      Reply to this comment
  54. Mek ila Jual Vitamin

    Sep 15. 2015

    Seronoknya kalau kreatif ni. Ubah je sikit dah nampak lain.

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      ya ubah sikit nampak lain part mana nak ubah tu tang lengan ke tang badan heee.. πŸ˜‰

      Reply to this comment
  55. faranindya

    Sep 15. 2015

    wow, sangat kreatif nan inspiratif menjahit sendiripun baik πŸ˜€

    Reply to this comment
  56. zara

    Sep 27. 2015

    untunglah suri boleh jahit sendiri..beli sehelai pun dlm rm100 lebih kan..

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      beli lima mahu dekar dua ratus itu belum termasuk gst dan segala hias pada jubah itu kansss

      Reply to this comment
  57. Dwi Wahyudi

    Sep 28. 2015

    Assalamualaikum Cik, salam kenal dari sesama blogger Kalimantan. Tepatnya saya berasal dari Pontianak, Kalimantan Barat. Btw, Insya Allah bulan Oktober 2015 saya akan pelesir ke Kuching bersama 1 orang kawan. Kire2 boleh tahu komunitas blogger Kuching apakah ada? Rase nak besua same kawan2 blogger disana. πŸ™‚

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      wsalam..
      saya kurang pasti untuk setakat ini saya belum ada kenalan blogger dari kucing.

      harap maaf ya…apa senang dengan blogger online πŸ™‚ semua ramah dan baik belaka ‘;)

      Reply to this comment
  58. Zainab

    Oct 01. 2015

    bestnya kalau dpt jhit jubah sendiri..sy suka pakai jubah yg friendly bf sbb bby msih menyusu.nasib kt kedai2 byk jual jubah mcm tu

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      jangan membeli buat sendiri lagi baik..jimat kita boleh buat apa kita inginkan pada jubah kita…

      Reply to this comment
  59. ohsempapa

    Oct 02. 2015

    Memang dok menjahit kah?
    Hebat betul sampai leh buat jubah.
    Untung dan jimat banyak ni. Tahniah…

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      suka sebab minat dan hobi juga heee..sesekali tambah koleksi baju dalam alamri seronok juga πŸ˜‰

      Reply to this comment
  60. resep makanan

    Oct 06. 2015

    makasih gan infonya …

    Reply to this comment
  61. Mek ila Jual Vitamin

    Oct 07. 2015

    Terbaik lah Suri. Memang salute!

    Reply to this comment
  62. resep masakan

    Oct 12. 2015

    makasi bwt info nya…..

    Reply to this comment
  63. Uncle Zuan

    Oct 18. 2015

    lepastu boleh jual hehe

    Reply to this comment
  64. humbleyat

    Oct 29. 2015

    wah seronoknya suri…banyak jubah cantik cantik..jubah ni jenis kain apa yek…

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2015

      alhamdulillah berkat belajar ini hasilnya. banyak jenis ada pilihan kain satin boleh kain jersi boleh apa jenis boleh asal sejuk tak panas yang penting jangan kain yang melekat kat tubuh πŸ˜‰

      Reply to this comment
  65. Nila anggraini

    May 05. 2016

    Cantik kaler jubah tu…beruntung nya siapa yg pandai jahit ni kan…

    Reply to this comment

Leave a Reply