Resepi Paprik Daging Berkuah Mudah Enak

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Alhamdulillah. Haaaa…gilalah nak habiskan entri penghargaan untuk Nuffnang. Masih ada enam tujuh lagi entri CPUV on going yang “berbeku” belum buat  tujuan untuk analisis earning penghujung tahun akaun 2015 nanti. Syukur. Ramadhan kali ini nak kongsikan Resepi Paprik Daging Mudah Enak .

Bersedia?

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

RESEPI DONUT DAN CAKOI SAYA

Bahan asas resepi paprik daging mudah:-

Bahan A

  • Daging merah
  • 1/2 lobak merah
  • 5 kacang panjang
  • 1 biji cili merah
  • 1 labu bawang besar

Bahan B

  • 2 sudu makan sos tom yam
  • 1 sudu makan kicap pekat
  • 3 sudu makan sos cili
  • 2 sudu makan sos tomato
  • 3 sudu makan sos tiram
  • 5 helai daun limau perut
  • 1 batang serai ketuk
  • 4 batang cili api
  • 3 ulang bawang putih
  • 1 cawan air
  • Minyak masak

5 Homemade Jubah Cahayacinta..

Jubah Pengantin Tutu Versi Saya!!

TERHAD!! Kelas Baju Kurung, Abaya Menyusu/Moden

Cara-cara membuat daging masak padprik.

  1. Panaskan minyak masak tumiskan bawang putih dan serai sehingga naik bau auranya dekat dapur 😉
  2. Masukkan daging dan kacau rata.
  3. Masukkan lobak merah, kicap pekat sos tomato, sos cili dan sos tiram sekali. Biarkan ia mendidih seketika.
  4. Masukkan sayur lain seperti cili merah dan kacau rata. Kemudian masukkan sedikit air.
  5. Mendidih masukkan limau perut, bawang besar dan kacau rata lagi. Kemudian tutup api.
  6. Hidangkan bersama dengan nasi putih.

Belajar Buat Kun Baju Kurung Tradisional & Pola Jubah Princess Cut Mengandung Menyusu

Jubah Polka Dot..

Resepi Paprik Daging Mudah Enak

Resepi Paprik Daging Mudah Enak

Nota:

  • Sos tomyam. Saya tidak meletakkan perasa atau sebarang sos tomyam dalam masak kali ini kerana itu kuah saya kurang menyerlah dan tiada pewarna perasa tom yam. Perasan tak? Kalau saya gunakan “tomyam” dalam masak ini mungkin saya  akan letak tajuk entri resepi membuat padprik ala thai.

 

  • Resepi paprik seafood ayam boleh sahaja di buat ia tidak semestinya menggunakan daging semata-mata.

 DIY Jahit poket Baju Kurung Baby/ Kanak-Kanak Kain Susun Tepi Jer

  • Dalam menu ini Suri guna daging lembu. Masa puasa nak cepat sahaja masaknya. Untuk mendapatkan daging cepat lembut empuk Suri selalu akan goreng daging ini dahulu dengan menggunakan sedikit minyak dan tutup dengan penutup periuk. Kemudian baru alihkan masuk dalam padprik.

 

  • Sukatan air ikut banyak mana inginkan. Suri buat lauk untuk stok dua hari jadi memang daging banyak maka air perlukan banyak jugalah 😉 tambah kami suka berkuah makannya lebih berselera.

 

  • Lebih gemar masak sayuran tidak terlalu lama cukup dalam 5 ke 10 minit untuk kekalkan kesegaran vitamin.

DIY Baju Kurung Baby Girl & Baju Melayu Seluar Baby Boy

Resepi paprik daging berkuah mudah enak kalau mencuba pasti nak buat lagi. Selamat mencuba ya 😉

 

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

39 Responses to “Resepi Paprik Daging Berkuah Mudah Enak”

  1. intan dayani

    Jul 01. 2015

    Resepi ni mcm lain dari selalu..nak try la

    Reply to this comment
  2. akubiomed

    Jul 01. 2015

    Berkuah memang saya suka berbanding kering.

    Reply to this comment
  3. Bethost24

    Jul 01. 2015

    wahh.. coba bikin lah kalau gitu nanti..
    kayaknya enak juga nih

    Reply to this comment
  4. eBook Bisnes Online

    Jul 01. 2015

    selalu saya makan paprik ayam ja, paprik daging saya x try lagi, tp nampak sedap

    Reply to this comment
  5. myliferia

    Jul 01. 2015

    Wowwwiieee, sedapnya. Memang baik buat berkuah, tak perlu masak 2-3 lauk. Resepi pun dah lengkap dengan sayur-sayuran.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 04. 2015

      ya suka makan begini selalu buat menu berbuka cara ini cukup kenyang jika tambah dengan air buah-buahan cukup lengkap

      Reply to this comment
  6. Ani Haryani

    Jul 02. 2015

    Kena cuba ni, terima kasih bagi resepi 🙂

    Reply to this comment
  7. atie hilmi

    Jul 02. 2015

    waa.. boleh try test ni.. tengok pun dah terliur.. blom buat lagik ni.. hee~ terima kasih untuk resepi..

    Reply to this comment
  8. Mamamyras

    Jul 02. 2015

    macam senang je nak buat ni.. ok je kan rasanya walaupun x bubuh sos tomyam kan?

    Reply to this comment
  9. nila anggraini

    Jul 02. 2015

    wah macam sedap je, buatnya pun nampak simple. Paprik memang sedap kalau makan dengan nasi panas lagi terangkat.

    Reply to this comment
  10. Suriya

    Jul 02. 2015

    sedap tu paprik, tapi bahan tak cukup lah pulak.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 04. 2015

      pakai apa sahaja yang ada dalam peti sis jer tak per…jangan bergantung sangat pada bahannya sesekali citarasa bahan lain sedpa gak 😉

      Reply to this comment
  11. farmie agusni

    Jul 02. 2015

    sedapnyee

    Reply to this comment
  12. Lina

    Jul 02. 2015

    Resepi yang simple dan nampak sedap je..boleh ni buat juadah berbuka ptg ni..sempat lagi nak cari bahan2… thanks share

    Reply to this comment
  13. Index Apk

    Jul 02. 2015

    macam sedap je,,, cocok buat bebuka puasa

    Reply to this comment
  14. Permatamama

    Jul 02. 2015

    Nampak sedap paprik daging.. Memang husband Suka makan paprik.. Nanti boleh lah buat lagi paprik

    Reply to this comment
  15. Hafizul

    Jul 05. 2015

    Huhu..boleh dicuba nanti ha…terima kasih kongsikan..nampak macam menyelerakan..mabelos..haha

    Reply to this comment
  16. Saya lebih suka buat paprik ayam. Daging ni kureng la sikit. Tapi resepi lebih kurang sama..

    Reply to this comment
  17. ridhwan

    Jul 06. 2015

    masakkan berkuah memang sedap…nampak sangat menyelerakan..huhuhu

    Reply to this comment
  18. hafiz

    Jul 07. 2015

    Lama juga tak makan lauk paprik ni, boleh try utk menu buka puasa ni

    Reply to this comment
  19. MamaMia

    Jul 08. 2015

    dah dapat idea untuk menu berbuka esok. Tq for sharing..

    Reply to this comment
  20. azlina hamdan

    Jul 09. 2015

    hari tu try masak paprik daging lebih kurang macam ni..
    anak-anak bertambah makan..
    siap request buat lagi..
    makanya kena memtik daun limau purut lagilah kita ni yea…

    Reply to this comment
  21. Shaima

    Jul 09. 2015

    Wahh..feveret lauk ni (mana-mana pergi kalau order mesti padprik je) 😀

    Reply to this comment
  22. Pendidikan

    Jul 10. 2015

    Saya mau coba resepinya ,, mudah-mudahan berhasil , thanks

    Reply to this comment
  23. zara

    Jul 13. 2015

    mudah dan sedap ni..tapi dah hujung2 puasa ni mood nak memasak kureng dah..buat kuih raye la kununnye..

    Reply to this comment
  24. permatamama

    Jul 20. 2015

    mudahnya buat paprik, keluarga memang suka makan paprik ni

    Reply to this comment
  25. Niza Yusof

    Aug 15. 2015

    sedap nie..mesti cuba resepi la kiranya nie.. 🙂

    Reply to this comment
  26. Kamal Mustafa

    Aug 26. 2015

    Sekarang dah ada jual dalam peket dan botol, tapi tak tahu samam tak dengan paprik yang biasa

    Reply to this comment
  27. mak jemah jual vitamin

    Sep 09. 2015

    sedapnya paprik, mj antara peminat paprik hehee

    Reply to this comment
  28. sabree hussin

    Sep 10. 2015

    Bila baca macam ni nampak mcam senang… kang buat sendiri tak jadi la pulak. ah pening la

    Reply to this comment
  29. fikri ilham

    Sep 15. 2015

    setuju lah sama sabree hussin. tak jadi buat pening wkwkwkw

    Reply to this comment
  30. Mizz Aiza

    Sep 21. 2015

    sedapnya.. penerangan yang jelas..

    Reply to this comment
  31. roni

    Sep 28. 2015

    waduh ala ma sedapnye , alngkeuh enaknya apebila kita makan sama sama kumpul keluarga hee 🙂

    Reply to this comment
  32. resep masakan

    Sep 29. 2015

    mantap 😀

    Reply to this comment
  33. resep makanan

    Oct 06. 2015

    terima kasih banyak gan buat infonya …

    Reply to this comment
  34. resep makanan

    Oct 07. 2015

    makasih buat resepnya 🙂

    Reply to this comment

Leave a Reply