Dunia Dia Masih Penuh Warna-Warni Lagi

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Kanak-kanak dan dunia mainan memang tak dapat pisahkan dari mereka. Kalau kita cuba menghalang tembok pemisah ini mereka akan agak sukar untuk berimiginasi dalam minda mereka.

Pernah satu detik rasa marah sebab satu ruang tamu barang mainannya bersepah itu belum masuk si anak, bilik perpustakaan mini, bilik jahit dan lain bilik mesti jer ada satu dua barang terselit  bawah sofa, atas katil, atas kerusi duduk. Pernah beberapa ketika Suri terpijak pup pecah sudah barang mainannya hu..hu..hu..

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

RESEPI DONUT DAN CAKOI SAYA

Kalau rasa done Suri angkat masuk dalam box mainan, kalau rasa letih biarkan sahaja nanti sehari dua barang itu masih ada lagi siaplah pembesar peti suara Suri akan warning “barang sapa ini..tolong angkat kalau tak ibu “simpan” dalam tong sampah!”

Ha..mujurlah dia faham ayat simpan tu makna ibu akan buang mainan dalam Mr Tong Sampah. Segeralah dia angkat atau kemaskan barang kepunyaannya dengan segera 😉

TERHAD!! Kelas Baju Kurung, Abaya Menyusu/Moden

Kali ini kami pergi beli satu barang..si anak pula ternampak box warna ini bergigi dan bersegi penuh dengan warna-warni. Inilah gambaran kotak mainannya..

Tuh dia..mula giat memasang bersama ayahnya yang sungguh penyabar dan baik hati hu….

Siap pasang sepenuhnya..tinggal lekat sticker pulak..

DIY Baju Kurung Baby Girl & Baju Melayu Seluar Baby Boy!

DIY Jahit poket Baju Kurung Baby/ Kanak-Kanak Kain Susun Tepi Jer

Bila sudah siap dia punyalah suka…siap pasang bateri benda itu pun berputar ring..ring..rang..rang..zoom…zoom..

Jubah Pengantin Tutu Versi Saya!!

5 Homemade Jubah Cahayacinta..

Mak Suri tak larat hanya mampu ambil gambar gelagat anak dari jauh sahaja hu.hu..hu..

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

24 Responses to “Dunia Dia Masih Penuh Warna-Warni Lagi”

  1. Hero Borneo

    May 28. 2015

    permainan begini bagus unruk minda mereka

    Reply to this comment
  2. Mak Jemah Jual Vitamin

    May 28. 2015

    bermain mmg naluri budak-budak, kalau MJ bagi je dia main tapi lepas main mesti kemas sendiri hehe..kalau tak kemas maka tak boleh beli lagi mainan lain

    Reply to this comment
    • Suri

      May 28. 2015

      kutip ya juga tapi still ada yang tercicir…aduh kusut..kusut… 😉

      anak..anak suka bermainkan..belum jumpa kawan dia lagi heee..

      Reply to this comment
  3. Anim

    May 29. 2015

    toys gegirl, sweet aja. tak pe…memang tulah naluri kanak-kanak.
    2 abdul saya hingga persekolahan menengah masih beli toys..
    sabar ajalah.
    la ni lagilah…senang nak survey di internet. agaknya masa kecil dulu byk sangat beli toys. ..sekarang mak kena tanggungle akibatnya

    Reply to this comment
  4. akubiomed

    May 29. 2015

    Leka bermain sambil membina minda.

    Reply to this comment
  5. zara

    May 29. 2015

    bestnye jadi kanak-kanak..saya pon bermasalah nak organise toy room anak2 ni..beli storage box besar 2 pon xcukup..

    Reply to this comment
  6. Dr Fattah

    May 29. 2015

    tak mengapa, ianya untuk mengasah kreativiti anak-anak kita.

    Reply to this comment
  7. Noriza Rahman

    May 29. 2015

    Dunia kanak-kanak memang penuh keceriaan

    Reply to this comment
  8. Hero Borneo

    May 30. 2015

    best jadi kanak-kanak..cara berfikir mudah tak komplek macam orang dewasa

    Reply to this comment
  9. myliferia

    May 31. 2015

    Seronok bermain kalau ada geng. Teringat pula zaman kanak-kanak yang penuh riang ria 🙂

    Reply to this comment
  10. Rossaimi

    Jun 02. 2015

    Dunia kanak-kanak memang begitu. Biarkan aje mereka bermain kerana ianya boleh meningkatkan kreativiti kanak-kanak secara tak langsung tetapi mestilah permainan yang tidak merbahaya.

    Reply to this comment
  11. kak yatiadam

    Jun 02. 2015

    best jadi kanak2.. x banyak masalah… bermain buat anak2 kita lagi bijak kerana mereka dapat guna semua deria mereka… suka baca blog kamu..jemput ke blog kak..

    Reply to this comment
  12. zik

    Jun 02. 2015

    masa kecik2 dulu banyak sangat mainan…

    Reply to this comment
  13. Oja Samid

    Jun 03. 2015

    dunia kanak2 memang banyak bermain. seronok betul..hehe

    Reply to this comment
  14. suhiminain

    Jun 04. 2015

    warna memang bagus untuk sel-sel otak berhubung. 😀

    Reply to this comment
  15. Mama Nadia

    Jun 05. 2015

    Bagus betul mama suri ni. Kalau mama ni dah cakap tak buang mama buang terus hehe

    Reply to this comment
  16. Myra Jay

    Jun 05. 2015

    Zaman kanak2 tu zaman indah..

    Yg sebenarnya kita tak buang pun kan, cuma nak didik mereka tahu mengemas lepas bermain 🙂

    Reply to this comment
  17. Suriaamanda

    Jun 23. 2015

    kalau dapat diorang explore mainan kita zaman2 1980an dan 1990an lagi bagus compare yang sekarang kan…sekarang mereka lebih terdedah pada alat permainan moden sampai mainan traditional pupus di telan zaman…

    Reply to this comment
  18. makasih banyak buat infonya …

    Reply to this comment

Leave a Reply