Cara Nak Buat Jubah Hari Raya 2015 Ilmu Wajib Sedut Untuk Keturunan Akan Datang

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Cara nak buat jubah hari raya 2015 ilmu wajib sedut untuk keturunan akan datang. Hai..rindunya dekat blog dan awak semua untuk membalas jejak kembali, hesy..nak buat macam mana bila laptop telah bawa en suami pergi kerja luar jadinya gua mati kutu dekat sini eh..ye ker haa..jangan percaya si Suri masih giat memotong kain-kain ela katanya enak mengajar anak cara nak buat design jubah hari raya 2015 haaa..

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

RESEPI DONUT DAN CAKOI SAYA

Ya itu kenyataan dia memang suka jadi tukang penyebok punya 😉 hii..

Tak ada satu ilmu yang boleh di warisi melainkan inilah salah satu ilmu kewanitaan kata Surilah.

Oik..orang lelaki pun boleh tuntut juga ya! Maka itu dia suka agaknya jadi pembantu jawatan kosong tukang jahit tanpa gaji..

yeah enam pasang maaaa!! haaa

yeah enam pasang maaaa!! haaa

Nah bagi tunjuk gambar sikit sebab kain-kain ini semua bakal di  hantar dekat kedai kraftangan nak jahit tepi katanya. Haduh pasni diam baliklah si Suri dalam dunia berblog sebab nak hadap.. siapkan segera baju ini sebelum bulan puasa.

Yeah!! hidup mesti ada target loh…

Jubah Pengantin Tutu Versi Saya!!

TERHAD!! Kelas Baju Kurung, Abaya Menyusu/Moden

Terlalu awalkah?

Tidak. Kalau dari sekarang turunkan minat kepada mereka insyallah ilmu akan ingat sikit demi sedikit. Mana tahu cara ini akan membuahkan hasil hingga dewasa nanti dia akan berjaya menghasilkan cara nak buat jubah ke atau pola baju kurung moden nanti! kau tahu ke 10 ke 15 tahun akan datang apa akan jadi..haa….

Silap hari bulan nanti anak-anak kita akan ada kedai or butik sendiri kau nak kata apa kanss..budak-budak sekarang memang cukup pintar dan cepat tagkap dalam sesuatu ilmu. Tak macam ini terkedek-kedek nak katam satu perkara hu..hu..hu..

kain jeans berbunga -bunga cinta jubah muslimahku ini

kain jeans berbunga -bunga cinta bidang 45 jubah santai muslimahku ini

5 Homemade Jubah Cahayacinta..

Belajar Buat Kun Baju Kurung Tradisional & Pola Jubah Princess Cut Mengandung Menyusu

Part bila sudah tua nanti pasti mata Suri sudah makin rabun tidaklah susah hati sebab anak sudah ada ilmu menjahit  bolehlah dia jahit baju kurung pahang, buju kurung tradisional, cara jahit jubah kembang, cara membuat pola empire cut, jubah princess cut yang gemari sendiri. Nak ambil upah jahit dari orang luar pun Suri dah tak perlu risau. Silap nanti Suri pula minta anak jahitkan baju untuk Suri pula heee…

Mak tak larat nak ahai..persis amanatlah pula..ceh..

Teringat jiran sebelah rumah upah jahit mata lalat cuma RM15.00 sahaja. Kalau hari raya bukan sepasang baju dia akan dapat jahit mata lalat rasanya lebih dari 20 pasang. Jadi berapa agaknya jika anggarannya 20 helai jahit mata lalat kali dengan RM15.00 korang sendiri boleh bagi jawab..

Ingat bukan jahit mata lalat sahaja boleh jana duit dengan nilai wang upahan yang kecil..cuba jahit tulang belut pula agaknya berapa  rate bakal dia dapat? mahallah haaa..kau tau tak betapa sukarnya nak menjahit tulang belut untuk baju melayu wajiblah belajar huhu..jahit kaki lipan lagi itu semua mahal punya seni jahitan tangan..kos upah boleh tahan jugalah.

DIY Baju Kurung Baby Girl & Baju Melayu Seluar Baby Boy!

DIY Jahit poket Baju Kurung Baby/ Kanak-Kanak Kain Susun Tepi Jer

Cara nak buat jubah hari raya 2015 ilmu wajib sedut untuk keturunan akan datang. Jangan pening kepala..sekarang ini apa penting pelajarilah ilmu asas jahitan dahulu kerana ini ilmu tak lapuk telan arus zaman dan permintaanya sentiasa ada. Fokus dan buatlah bersungguh-sungguh benda ini kalau takat buat sekejap dan angan tahi ayam ia tak akan kemana-mana.

kain jeans corak manik haaa..best sebab gua guna kain bidang 60 jer

kain jeans corak manik haaa..best sebab gua guna kain bidang 60 jer sekali potong jerh

Kalau ada ilmu tapi duduk dalam peti harta karun tak guna juga sayang oi..Buat..buat dan janalah sesuatu walaupun ilmu itu kecil tapi kalau kembangkan hasilnya serius lumayan 😉

Dapatkan naskah jahit baju lelaki dan perempuan terlajak laris >>>>>>>> INI

Cara nak buat jubah hari raya 2015 ilmu wajib sedut untuk keturunan akan datang haii..malas nak cakap dah Suri nak rempit hantar kain-kain ini kejap. Insyallah ada masa aku akan  omel stok kain yang baharu masuk pula haa..nak sekodeng kain ela untuk anak, diri sendiri dan si dia pula aaie. Kain atas itu khas untuk jenjalan makan angin jer ok haaa…

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

37 Responses to “Cara Nak Buat Jubah Hari Raya 2015 Ilmu Wajib Sedut Untuk Keturunan Akan Datang”

  1. Dr Fattah

    May 21. 2015

    lagi mudah pakai jubah, sarung sekali je tak perlu nak berdandan bagai.

    Reply to this comment
  2. Dr Fattah

    May 21. 2015

    kalau ada jubah, gosok sekali je, kalau baju kurung dua kali gosok sebab ada kain.

    Reply to this comment
  3. hafizi hamsan

    May 21. 2015

    suka pakai jubah, tapi belum pernah cuba buat sendiri hehehe..

    Reply to this comment
  4. akubiomed

    May 21. 2015

    Tidak lama lagi Ramadhan menjelang dan sedan molek untuk menjahit.

    Reply to this comment
  5. Kamal Mustafa

    May 22. 2015

    Sekarang nie poso lun laie, tempahan baju rhayo pun tukang jahit dah nak ambik laie. Baik persiapkan diri dengan ilmu macam nie. Pompuan ko, laki ko pun buleh belajar

    Reply to this comment
    • Suri

      May 22. 2015

      haa.kedua perlu tahu paling tak ilmu asas katanya heee.ya dak ke..ke..ke…

      cma saya dah boleh goyang kaki jer ehehehe..bahagianya…

      Reply to this comment
  6. sebenarnya, kalau pandai jahit sendiri lebih baik kerana lebih kreatif dan dapat buat macam macam design yang kita mahukan

    Reply to this comment
  7. JMR

    May 22. 2015

    tahun ni macam tak membeli sangat baju raya..wife dlm pantang hehe

    Reply to this comment
  8. islam di dadaku

    May 22. 2015

    kalau untuk ayah bisa tak juga bikin jubah seperti ini?

    Reply to this comment
  9. Sani

    May 22. 2015

    Kalau pandai jahit sendiri kan senang nak buat jubah , buat last minute pun boleh siap…Maklumlah kalau hantar sekarang kedai dah tak nak terima…

    Reply to this comment
    • Suri

      May 28. 2015

      ha..setuju sekarnag nak masuk fasa ramadhankan…faham jelah…alahai…

      jom buat sendiri mudah cepat je kalau tahu hukum pengiraannya… 😉

      Reply to this comment
  10. Jom Kuruskan Badan

    May 22. 2015

    Untungyer kalau pandai buat jubah sendiri… I pun teringin juga nak buat 🙂

    Reply to this comment
  11. MDHAFiZ.NET

    May 22. 2015

    yeayyy kaksuri..lama x nmpk mmg istiqomah betul dgn blog dia..hehee

    Reply to this comment
  12. Noriza Rahman

    May 23. 2015

    Senang sebenarnya nak buat jubah ni kalau ada ilmu, selama ni fikir susah sangat

    Reply to this comment
    • Suri

      May 25. 2015

      dia akan ajar kita langkah demi langkah tak susah mana pun 😉 tahu teknik yang betul

      Reply to this comment
  13. titan

    May 24. 2015

    leh suruh bini belajar nih.

    senang.

    tak yah dah beli. jimat sikit. haha..

    Reply to this comment
  14. ahmadyani

    May 25. 2015

    Banyak tukang jahit dah tutup tempahan baju raya. Nak pakai baju baru ke jahit sendiri atau beli yang dah siap. Saya pakai yang lama je. Yang lama masih elok. Masih muat.

    Reply to this comment
  15. Mek ila Jual Vitamin

    May 26. 2015

    Bestnya. Mek ila semua beli, hihi…

    Reply to this comment
    • Suri

      May 28. 2015

      rugi..rugi sampai bila nak beli ni..wat sendiri nanti boleh buat untuk anak girl kalau nak best boleh buat untuk suami pula hee..

      jangan tunggu lama-lama ya 😉

      Reply to this comment
  16. kaki pelangi

    May 27. 2015

    minat pakai jubah, senang…tapi nak kena cari jubah yang ada butang kt depan sebab masih BF..so jubah yg sedia ada xleh pakai lagi..huhu..nengok jelah

    Reply to this comment
    • Suri

      May 28. 2015

      tengok yang rugi kalau buat tak rugi jimat cuma beli kainnya sahaja 😉

      cuba buat dan pelajari satu..satu ia mudah tau.. 😉

      Reply to this comment
  17. azimah mohd zainuddin

    Jun 02. 2015

    Kalau dapat jahit sendiri jubah memang jimat banyak. Tetapi menjahit bukan bidang saya…hahahaha tangan takder seni kata orang

    Reply to this comment
  18. Anyss

    Jun 03. 2015

    Assalamualaikum,

    dapat mesin jahit, lupa dunia lah ambo…

    Reply to this comment
  19. kempiskanperutbuncit

    Jun 03. 2015

    carian cara buat jubah hadirkan saya kat sini, jubah princess cut memang laku keras skrg, siap dgn dress skali, bagi lelaki cara jahit baju kurta pun permintaan tinggi skrg nie

    Reply to this comment
  20. Mek ila Jual Vitamin

    Jun 05. 2015

    Pernah juga buat baju sendiri dulu. Walaupun jahitan senget sedikit, sangat puas hati. Tapi itulah sekali 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 22. 2015

      ha teruskan..jubah atas saya dah siapkan tunggu poting akan menyusul nanti…

      alhamdulilah….tinggal nak sarung jer tu…

      Reply to this comment

Leave a Reply