Homemade Resepi Cara Buat Keripik Pisang Kuala Kangsar

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Alhamdulillah. Tajuk mengancam katanya…Homemade Resepi Cara Buat Keripik Pisang Kuala Kangsar. Resepi keripik pisang dari kami haaa..Minggu lepas kami pulang ke rumah mak mertua. Projek petang itu apa lagi belum pun puas kami berehat lama untuk panaskan punggung atas kerusi jati..

Yang Mana Satu Pau Kukus Ke Pau Bakar?

RESEPI DONUT DAN CAKOI SAYA

“Tolonglah parangkan setandan dua pokok pisang dekat belakang rumah tu ya untuk buat keripik pisang..”

Ya ke panggil keripik pisang heee..??

Kalau aku duduk Melaka ini mak aku selalu jer seru nama keropok pisang muhaa..sengallah kau Suri..lain tempat lain aer bunyi rimaya kau tahu ke tak tuh hadoi!!

YahoOOO!! JAHIT 5 JENIS JUBAH

5 Homemade Jubah Cahayacinta..

Ok fine! aku bukan duduk dekat itu zaman batu lagi sekarang zaman 2015 ok titik.

Homemade Resepi Cara Buat Keripik Pisang Kuala Kangsar..

Mak mertuaku ini rajin orangnya..Kalau cucunya pulang ke kampung ada sahaja cadangan yang ingin buat katanya untuk makan-makan santai atau sambil mengisi waktu lapang bersama menantu, cucu dan anak-anaknya..

Bahan asas cara membuat keripik pisang..

Bahan asas cara membuat keripik pisang..

TERHAD!! Kelas Baju Kurung, Abaya Menyusu/Moden

Marilah cuci mata dah penat Suri cuci a.k.a ambil gambar ini heee..nak omel lama mak Suri tak larat semenjak dua ni. Karang ada pulak yang bosan hu..

pisang yang telah mayang dengan halus bangat...

pisang yang telah mayang dengan halus bangat…

Homemade resepi cara buat keripik pisang Kuala Kangsar untuk kali ini dah berapa kali kami buat tak terkira rasanya. Sampaikan siap mak mertua ambil oder lagi hu..tapi sekarang pisang yang bagus dan sesuai untuk buat keripik pisang susah nak jumpa agaknya.

DIY Baju Kurung Baby Girl & Baju Melayu Seluar Baby Boy!

Urm..mungkin..mungkin kena tengok musim kot heee..ke depa segan nak berbuah lagi haaa..itu gua tarak pasti maa.. ๐Ÿ˜‰

Homemade Resepi Cara Buat Keripik Pisang Kuala Kangsar

Homemade Resepi Cara Buat Keripik Pisang Kuala Kangsar

Siap!

Katanya si Suri panggi ini menu ringan keropok pisang ..Suri paking semua keripik pisang ini ke dalam balang panjang. Kami ambillah sorang dua ke tiga balang bawak balik ehee..bila makan kerup..kerap sahaja laju macam lrt bawah tanah KLCC tu haa.

Baju Kurung Moden Sempena Hari Raya Haji 2014 !!

Jubah Pengantin Sungguh Go..gOjes!!

Kalau malas nak buat keripik pisang boleh pergi beli kacang putih dekat SINI siapkan duit jer haaa..

Dah Suri nak layan makan keripik pisang jap ๐Ÿ™‚

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

25 Responses to “Homemade Resepi Cara Buat Keripik Pisang Kuala Kangsar”

  1. Chii

    Mar 11. 2015

    slalunya..klo nk raya..mak chii akn beli setandan pisang utk wt kerepek. Mmg chii aknwt sensorg. Slalu ya dpt satu tin bskut bsar. Mmg sdap kunyah. Kadang2 terpaksa Kawal diri. Hehehe..amik satu mngkuk..abih je.

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 12. 2015

      haaa.kalau bosan hadap apa jer cepat licinkan heee..

      ada masa boleh buat kalau ada pisangnya..yang jenih nak kopek adih dengan hati..hati sebab getah ada sentiasa ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  2. akubiomed

    Mar 11. 2015

    Memang layan dan cepat licin jugak tuh. ๐Ÿ™‚

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 11. 2015

      licin jugalah tapi ada sikit lagi baki ab heeee untuk anak dan suami haa.. ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  3. nOe

    Mar 11. 2015

    dah lama tak pekena kerepek pisang ni…suri dah terror la ni buat kerepek pisang…duduk depan TV…sambil ngap…cepat je habis

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 11. 2015

      kita tak larat sangat buat ringan sahaja noe heee..

      kalau nak buat sendiri rumah sendiri insyallah bolehlah heee.. ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  4. Ikhwan Fahmi

    Mar 11. 2015

    makan sambil tonton tv cepat je licin tanpa sedar.

    Reply to this comment
  5. onlajer

    Mar 11. 2015

    biasa kalau home made ini memang power

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 11. 2015

      terbaik selalu dapat makan patu tak cukup..cukup kena buat sedua tiga pusingan lagi heee… ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  6. islam di dadaku

    Mar 11. 2015

    wah bisa mengalahkan resipi membuat kue putu ini

    Reply to this comment
  7. kimmie

    Mar 12. 2015

    sedapnya makan kerepek pisang sambil baca blog kan…hehehe

    Reply to this comment
  8. Hero Borneo

    Mar 12. 2015

    bestnya dapat layan kerepek daripada keropok makanan segera tu..

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 12. 2015

      manfaat bagus yang keropok segera tu sah ada bahan perasa walaupun benarkan katanya ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  9. Mazni Azmi

    Mar 12. 2015

    Assalamualaikum Wrmbth Suri

    Link Jubah gojes tu tak berfungsi. Lupa letak link ya ๐Ÿ™‚

    Besnya ada orang buatkan kerepek pisang segar

    Tak sama rasanya dengan yang di jual dalam plastik

    Bau dan kerangupan dia lain

    Lepas ni boleh baut pisang goreng cheese

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 12. 2015

      wsalam..

      dia ada masa gak sb link masa ok ada masa tak ๐Ÿ™ terima kasih ๐Ÿ˜‰

      kalau ramai seronok kerjakannya boleh silih berganti kalau tak buat sorang jenuh gak nak menghadap heee..

      memang beza orang buat jual dengan buat sendiri kita tahu anak tekak kita cma ner rasa paling sedap di dunia heee ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  10. Mak Jemah Jual Vitamin

    Mar 12. 2015

    aduduuu memang sedap kerepek pisang ni..MJ paling suka yang kosong, yang tak diletak gula atau masin atau sira

    Reply to this comment
  11. emalinmohd

    Mar 12. 2015

    Bila makanan home made tu yang buat lagi super duper sedap kan suri?

    Reply to this comment
  12. SaniYunus

    Mar 13. 2015

    Ini kerepek yang manis-manis pisangnya….Pernah rasa yang kawan bawak dulu..Sekarang susah nak dapat ni…:-)

    Reply to this comment
  13. wildan

    Mar 18. 2015

    Saya sangat suka dan tentu saja bisa membuat sendiri.

    Reply to this comment
  14. resep masakan

    Oct 12. 2015

    Pengen Nyobain….. ๐Ÿ™‚

    Reply to this comment

Leave a Reply