Cara Buat Plan Jubah Moden Atau Baju Kurung Sekolah Budak

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Cara Buat Plan Jubah Moden Atau Baju Kurung Sekolah Budak. Awak sibuk keluar duit hari-hari ya haaa..jangan! jangan! jangan! bazirkan wang dengan membeli pakaian yang siap memang cepat siap pilih saiz dan tinggal lagi bayar wang secekupnya pada cashir mudah sahajakan.

Cakoi Bersama Kuah Kaya!!

BERMULA untuk cantumkan badan

BERMULA untuk cantumkan badan

Tapi bagi suri kalau berikan pilihan I rela laburkan duit untuk membeli kain sahaja. Bukan pada membeli pakaian siap anak -anak. Membuat menjahit baju kurung sekolah anak a.k.a menjahit baju uniform sekolah budak katanya.

lepas buat baju hari raya haji heee..

lepas buat baju hari raya haji heee..

Cara Buat Plan Jubah Moden Atau Baju Kurung Sekolah Budak..

Ceh Tak: Susah ke buat pola dan jahit baju kurung budak sekolah?

CC: Dah berbelas CC buat dan jahit baju kurung tradisional, baju kurung moden anak biasa mudah sahaja. Apa lagi nak buatbaju kurung sekolah potongannya mudah jer.

jubah tutu sayalah pas ni buat kala pink !

my jubah tutu /pegantin sayalah pas ni buat warna pink !

Cara buat plan pola jubah moden…… mutashillah Suri nak beli sebab cara jahit baju jubah moden bukan susah sangat pun potongan badannya hanya badan, lengan tangan sahaja nak best letaklah idea masing-masing kotlah teringin nak buat jubah menyusu belah dada ke atau sisi bahu boleh sahaja macam dekat ini.

HOMEMADE Baju Kurung Budak Sekolah!

BAJU KURUNG VS BAJU MELAYU SELUAR BABY OR DEWASA

Jahit jubah sendiri dan baju kurung moden tradisional >>>> SINI

Kalau kita mengharapkan ilmu dari luar sahaja tidak mencukupi tanpa ada asas dan teknik betul untuk buat sesuatu lebih serius kita tak akan berjaya.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

40 Responses to “Cara Buat Plan Jubah Moden Atau Baju Kurung Sekolah Budak”

  1. emalinmohd

    Dec 16. 2014

    Akak takda mesin jahit Suri..tapi teringin juga nak jahit baju sendiri.. sooner or later lan kan… 🙂

    Reply to this comment
  2. akubiomed

    Dec 16. 2014

    Dapat jimatkan kos dengan membuat sendiri. Kalau harga bahan-bahan murah.

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 18. 2014

      ya semua murah kos mahal cuma dari segi kualiti kain sahaja. nk lembut, jarang, licin. silk ke hee..tambah corak lagi memang menyerlahkan kain si pemakai akan pakai..

      Reply to this comment
  3. Toko Jamaludin

    Dec 16. 2014

    Boleh juga ni info dan artikelnya…

    Reply to this comment
  4. Hafizul

    Dec 16. 2014

    Emm kan untung ada kemahiran menjahit ni..leh jimatkan kos beli baju dah..hehe

    Reply to this comment
  5. blogger lelaki

    Dec 16. 2014

    teringat dekat emak saya..dulu semua baju sekolah adik-adik perempuan saya emak jahit sendiri

    Reply to this comment
  6. Aretikz

    Dec 16. 2014

    Dulu2 jer pernah belajar menjahit.. masa form 1.. sal time KH dipaksa rela masuk ERT.. haha

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 18. 2014

      ert bagus asah bakat yang ada dalam diri heee..basic ok lah tu..kira lulus artu nak jahit baju yang lain.. 😉

      rugi ada bakat tapi kita tak ketengahkan tak untuk orang lain untuk kepuasan diri dah ok ar tu 😉

      Reply to this comment
  7. Nursimatun

    Dec 16. 2014

    Pernah jahit baju utk suami dan anak2 tapi itulah kali pertama dan terakhir… hahaha… mesin jahit dah takde

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 18. 2014

      aik dah tu sebelum jahit kat mana?

      beli murah dulu asal lepas basic tak apa sok ad amodel beli mahal cikit heee..

      menjahit untung tau 😉

      Reply to this comment
  8. puteri kasih

    Dec 16. 2014

    bila buat sendiri lebih puas hati dengan hasilnya dan jimatkan kos kan suri 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 18. 2014

      ya..cuma keluarkan duit sahaja untuk beli kain yang best dan lembut licin yang memukau ekekeke .. 😉

      Reply to this comment
  9. puteri kasih

    Dec 16. 2014

    jangan lupa jahit sepasang baju kurung untuk puteri…hehe 😀

    Reply to this comment
  10. Mak Jemah Jual Vitamin

    Dec 17. 2014

    tabik betullah pada orang yang pandai menjahit dan memasak ni…ada sklii tangan yang luarbiasa:)

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 18. 2014

      ha..mana ada.kalau ada minat semua kita boleh bikin ekeke…

      apa cabar diri boleh je tu 😉 jangan malu segan semua orang bermula dari zero 🙂

      jOM !

      Reply to this comment
  11. Kakiblog

    Dec 17. 2014

    untungnya suri boleh jahit baju sendiri..

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 18. 2014

      alhamdulillah sebab minat yang mendalam. untuk sendiri pakai anak suami lepas gak lah 🙂

      Reply to this comment
  12. ajumohit

    Dec 17. 2014

    bagi ibu bekerja, pilihan di kedai lebih cepat untuk anak-anak 😉

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 18. 2014

      Ya ke.tapi sampai bila eh hii..buat dari tangan sendiri itu lebih bermakna dari seorang ibu untuk anak – anak suaminya bagus jimat.. 😉

      kalau untuk diri sendiri sudahlah pasti mampu bikin baju banyak2 untuk ke pejabat nanti ya 🙂

      Reply to this comment
  13. Xceria

    Dec 17. 2014

    keren juga tu motifnya

    Reply to this comment
  14. Ell

    Dec 18. 2014

    Tak pernah lagi jahit baju huhu kena g belajar ni

    Reply to this comment
  15. raudzah

    Dec 18. 2014

    Untung orang tu, pandai jahit..cantik..

    Reply to this comment
  16. raudzah

    Dec 18. 2014

    Muse platinum & promoted content for you dear..

    Reply to this comment
  17. Mak Jemah Jual Vitamin

    Dec 19. 2014

    tahniah! berbakat sungguh dalam menjahit:)

    Reply to this comment
  18. Mak Jemah Jual Vitamin

    Dec 21. 2014

    untunglah pandai menjahit..

    Reply to this comment
  19. Ibu Mifzal Arsyad

    Dec 24. 2014

    kalau ada kepandaian menjahit better jahit sendiri..jimat duit..tp nak kena rajin la..kalau tak..tal soa[ baju cam sy ni..hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 24. 2014

      hee.jahit sendiri ikut arus apa pikir dalam otak hee,,tak cari idea luar baru make it..

      rasa sungguh berbaloi sis 😉

      Reply to this comment
  20. resep makanan

    Oct 09. 2015

    wah, infonya sangat bagus sekali, makasih buat infonya …

    Reply to this comment
  21. Umiadam

    Aug 08. 2016

    Wow..baru tahu caranya…

    Reply to this comment

Leave a Reply