Bait Cerita Dari Cikgu Untuk Dia Ibu Ajarkan

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Bait Cerita Dari Cikgu Untuk Dia Ibu Ajarkan..Balik sahaja terus dia tujukan bait-biat cinta ini padaku. Dah setat dah program ini..kata hati tak mungkin ini surat cuti sekolah atau senarai buku yang nak di beli..

Oh tak!

Grr..paling lemau biasalah anak-anak bukan mudah nak dengar suruhan kita selalu mula-mula ok kemudian dia rasa bosan dan main-main. Ia satu task yang mencabar jugalah untuk Suri hadoii…

Bait Cerita Dari Cikgu Untuk Dia Ibu Ajarkan..

Bait Cerita Dari Cikgu Untuk Dia Ibu Ajarkan..

Inilah bait cerita di atas yang cikgu berikan untuk anak Suri. Kemudian si ibu yang kena ajarkan a.k.a melatih anak bercakap sambil membuat lakonan uh..

Modul operandi sudah jalankan dengan cara memujuk dia menghafal satu baris ayat dahulu. Insyallah bila ia sudah lancar Suri akan beralih barisan ayat yang kedua pula.

Toturial Jubah dan Baju melayu bayi !!

Doaklah Suri ya sahabat agar urusan ini permudahkan ya ๐Ÿ˜‰

p/s: Korang ada idea atau pengalaman moh kongsikan dekat Suri macam mana nak latih anak story telling ini katanya..

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

39 Responses to “Bait Cerita Dari Cikgu Untuk Dia Ibu Ajarkan”

  1. raudzah

    Oct 27. 2014

    Cute jugak program ni..So good luck dear…

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 27. 2014

      naik hatu juga sis..nak pujuk kita jer ingatkan dia..dia ingat berapa kerat jer je…ni baris pertama saya bagi ingat empat patah kata sahaja.kekadnag 4 patah kata tak ingat yang awal dan tengah jer ingat..ada masa alih2 dapat ayat pertama dan hujung lagi ajaib…heee..

      terima kasih sis ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  2. Oja Samid

    Oct 27. 2014

    wah..all the best ya. memang kena banyakkan sabar.. hehe..

    Reply to this comment
  3. ladybird

    Oct 27. 2014

    Kak suri…….

    Reply to this comment
  4. KesumaAngsana

    Oct 27. 2014

    berbezanyer cara pendidikan dulu & skang yer.. kalau Adik dier yang duk sibuk ajar kita bukan kita yg ajar dier hehehe.. nuff sini

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 27. 2014

      haa..ada sahaja ya sis hee..dia begitu ni sorang kena manja lebih tu kena ajar baik2 kalau tegas budak2 mmg tak mao heee

      Reply to this comment
  5. Denaihati

    Oct 27. 2014

    Stroy telling ni mesti best ni, kalau minat cepat je hafal kot. semoga dipermudahan.

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 27. 2014

      terima kasih saya harap dia akan cepat tangkap.sungguh haru dalam masa sama teruja sangat ๐Ÿ˜‰ amin harap begitulah ๐Ÿ™‚

      Reply to this comment
  6. puteri kasih

    Oct 27. 2014

    suri…suri… puteri datang..hehehe.. Wah story telling ye. Kalau nak bagi anak mudah hafal, baca ayat tu sambil lakonkan aksi. Dulu masa ajar budak tadika memang buat macam tu. kalau setakat hafal biasa nanti dia cepat bosan dan susah hafal

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 27. 2014

      main juga aksi itu heee..dia gelak lagi adalah heee..

      sabar jelah harap cepatlah masuk otak

      Reply to this comment
  7. Iffah Azhar

    Oct 27. 2014

    Wahhh,,, program anak, ibu yang jadi stress kan? Kena buat sama2, hafal sama2, lakonkan sama.. All da best dear!

    Reply to this comment
  8. Rosmiza Ali

    Oct 27. 2014

    Selamat berjaya kak Suri! ^__^
    Rosmiza Ali Official Blogโ„ข

    Reply to this comment
  9. Myliferia

    Oct 27. 2014

    Wah, dah tukar kerjaya temanku ini. Semoga dipermudahkan urusan jadi ibu pengarah.

    Reply to this comment
  10. titan

    Oct 27. 2014

    ohh..

    ini lah yang cikgu bagi tu ye..

    Reply to this comment
  11. Mak Jemah Jual Vitamin

    Oct 27. 2014

    esok anak dah start exam..mak pulak yg nebes ni…

    Reply to this comment
  12. Bro Framestone

    Oct 27. 2014

    Susah juga jadi mak bapak, sampaikan cikgu pun mintak tolong mak bapak he..23x

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 28. 2014

      yelah guru mungkin akan pantau sahaja.cabaran ini saya harap dia dapat ingat dengan baik.kekadang kasihan juga bro kita macam paksa dia.tapi saya tangok dia makin hapy jer heee…

      Reply to this comment
  13. akubiomed

    Oct 27. 2014

    Kerjasama ibu dan anak akan membuahkan hasil. Selamat ya.:)

    Reply to this comment
  14. Hero Borneo

    Oct 28. 2014

    saya dulu akif menyertai pertandingan bercerita kat sekolah rendah..sekarang aktif sertai kontes seo pulak

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 28. 2014

      mana-mana pun boleh HB asal kita masa, idea dan minat semua boleh kita sertikan ๐Ÿ˜‰ semoga berjaya ya

      Reply to this comment
  15. Hilmi Hasan

    Oct 28. 2014

    Bagus atau tidak…pengalaman atau tidak…saat ibu membantu anaknya itu adalah satu perkara yang tidak ternilai harganya. Semoga berjaya ๐Ÿ™‚

    Reply to this comment
  16. maza

    Oct 28. 2014

    Wahhh gitew..

    satu idea yang baik ini….

    (Y)

    Reply to this comment
  17. Fyda Noh

    Oct 29. 2014

    Zaman sekolah rendah, saya memang hebat dalam pentas story telling, rindu pula rasanya

    Reply to this comment
  18. Vee Sandi

    Oct 29. 2014

    nak tackle budak supaya fokus ni kena buat hafalan ni jadi fun bagi dia … budak kan mudah jemu . selalunya budak lbh mdh fokus klu dgn benda . jadikan patung buaya tu jadi alat bantuan story telling … semoga dipermudahkan …

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 29. 2014

      terima kasih sis.ia saya harapkan ia akan fokus sebaiknya. harap dia tak akan cepat merasa bosan.

      Reply to this comment
  19. Fiza Rahman

    Oct 29. 2014

    Tak der pengalaman lah suri. Smoga dipermudahkan semuanya.

    Reply to this comment
  20. Suri

    Oct 29. 2014

    terima kasih atas sokongan sis dan rakan-rakan..terharu saya di buatnya ๐Ÿ˜‰

    Reply to this comment
  21. Funwap

    Jul 30. 2015

    Agak bingung sama bahasanya,,
    tpi agak bisa dipahami,,,
    yah harus sabar dan buat keadaan agak fun biar anak ga mudah bosan ๐Ÿ™‚

    Reply to this comment

Leave a Reply