Cahayacinta Swiss Roll Giraffee HE he hE

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Cahayacinta Swiss Roll Giraffee HE he hE..ini bukanlah entri yang serius makanya aku main taram sahaja di penghujung tajuk entri ini seakan  bergema he..he..he..

Be serius blog ini tiada hantu kom..kom..ok 😉

Kisahnya Suri mencari resepi swiss roll sebab terlalu geram kerana sebelum di swiss roll a.k.a menggulung ramuan ini kita boleh insert pelbagai inti yang kita gemari. Maka secara tak langsung semasa menggoogle Suri terjumpalah resepi Swiss Roll Giraffee dalam laman blog ini untuk mendapatkan resepi yang lengkap 😉

Sahlah ini pertama kali seumur hidup aku mengerjakan swiss roll ini sebab kedua kerana kita boleh buat kek gulung ini luarnya bentuk zirafah auw!!

Ia sungguh mencabar sebab aku langsung tiada pengalaman dek kerana itu aku beranikan diri mencuba sehingga selesai walaupun pada hakikatnya senarai barang untuk membuat Swiss Roll Giraffee/zirafah ini sedikit blur.

Al kisahnya terjadilah Cahayacinta Swiss Roll Giraffee HE he hE di bawah:

bahagian bawah kertas minyak, atas sekali lakaran bentuk zirafah

bahagian bawah kertas minyak, atas sekali lakaran bentuk zirafah

bila adunan sudah sejuk kita terbalikkan, best part insert perasa nyum..nyum..nyum..

bila adunan sudah sejuk kita terbalikkan, best part insert perasa anggur dan cokelat yum..nyum..nyum..

Bahan adun berlapis tadi sudah sedia untuk di gulung dengan jayanya..

Bahan adun berlapis tadi sudah sedia untuk di gulung dengan jayanya..

memotong kecil-kecil senang nak masuk mulut heeee

memotong kecil-kecil senang nak masuk mulut heeee

Maaflah tak sempat nak memodelkan Swiss Roll Giraffee/zirafah atas piring yang comel haaa..sebab tuan yang membuatnya sambil makan sambil memotong. Anak dara usah cakap suka colek bahagian tengah isinya yang putih dan perasa cokelat dan anggur itu. Encik suami pula telah siap-siap bawa ini kek Swiss Roll Giraffee/zirafah gi paking dekat atas meja kerjanya isyh..kejam..

Kata kawannya sedap sebab ada rasa lemak, masam mansi gitu dan dia meminta encik suami bawa bekal kek Swiss Roll Giraffee/zirafah sekali lagi.

Kata Encik suami : Kau nak? pi buat sendiri ngheee…

Kawan : Ada jual dekat kedai..

Kata Encik suami: Tak..kena buat sendiri jugalah..

Baju Melayu, Pelbagai Jubah & Baju Kurung Moden Pola Kain Sekali

Kesimpulannya Swiss Roll Giraffee/zirafah buat memang agak renyah sikit btw pada Surilah. Kalau biasa pada anda mungkin ia anggap simple tapi ia sungguh menyeronokkan tambah lagi ia menjadi dan sedap!

Terkenang gambar di bawah semasa membuat resepi ice cream apa corneto !

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

40 Responses to “Cahayacinta Swiss Roll Giraffee HE he hE”

  1. Iffah Azhar

    Oct 23. 2014

    Salam Suri, haih, terliuq daa tengok swiss roll giraffe ni. pasti nyums nyums!!

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 23. 2014

      haa..sedap dan berlemak dekat situ.kalau kita pi simpan dalam peti ais lagi lama lagi cedap ok heeee..

      Reply to this comment
  2. akubiomed

    Oct 23. 2014

    Rajinnya Suri buat Swiss Roll. 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 23. 2014

      secap bro ab..kalau buat nak lagi tapi setakat ini saya kurnag mood nak buat lagi..

      Reply to this comment
  3. Bro Framestone

    Oct 23. 2014

    Rajin masak lately…..

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 23. 2014

      ha..masa rajin sungguh rajin kalau bosan boleh je bro kalau tak layan kerja lain pula 😉

      Reply to this comment
  4. zara

    Oct 23. 2014

    cantik..kalau pakai kaler oren memang sebijik cam giraffe

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 23. 2014

      ini kala ikut warna badan zirafah heee..nak makan tak sampai hati tapi bila siap masuk peti ais sejuk dalam mulut uh sedap tak blh cakap lagi terus tambah…dan tambah hiii 😉

      Reply to this comment
  5. Norliza Osman

    Oct 23. 2014

    Suri sedapnya swiss roll tu.terliur bila tgk.nak buat memang tak sempat…..

    Reply to this comment
  6. Denaihati

    Oct 23. 2014

    nampak sedap ni. bila dah potong-potong, hilang pulak zirafahnya….

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 24. 2014

      yang warna putih sedap yang cokelat tu perasa cokelat lemak hee.. kalay tak potong macam mana nak makan 😉

      Reply to this comment
  7. Hero Borneo

    Oct 23. 2014

    wow sedap tu..pandai suri buat ye..

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 24. 2014

      alhamdulillah masa mood tengah ada dan badan sihat apa sahaja blh buat.terima kasih

      Reply to this comment
  8. ohcikgu

    Oct 23. 2014

    macam sedap aje swiss roll nih..

    Reply to this comment
  9. Afiq

    Oct 23. 2014

    Lama tak makan London Swiss Roll, buat sendiri mcm suri buat pun ok jugak ni 🙂

    Reply to this comment
  10. blogger lelaki

    Oct 23. 2014

    nampak sedap..nak sikit

    Reply to this comment
  11. TehR

    Oct 24. 2014

    kalau la benda ni boleh dikirim dengan email
    kan best
    dapat gak tumpang merasa

    Reply to this comment
  12. Pahan

    Oct 24. 2014

    serius. ikut kata en suami tu kak. memang layak buat kedai dah ni.hehe

    Reply to this comment
  13. Mak Jemah Jual Vitamin

    Oct 24. 2014

    Wah hebatlah boleh buat swiss roll zirafah..terliur plak..

    Reply to this comment
  14. SuperNifz

    Oct 24. 2014

    Hamboihhh sedapnyer weyyy… terliur2 dah kat opis nih….. hurmmmmm…

    Reply to this comment
  15. Myliferia

    Oct 24. 2014

    Suri, kalau kita berjiran, asal jer terbau kek or lauk tengah masak, tak yah tunggu anto, pie ketuk pintu terus….hehehe

    Reply to this comment
  16. Oja Samid

    Oct 24. 2014

    cantik dan sedap, tapi renyahnya memang saya kurang sanggup nk buat..hihi..

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 24. 2014

      kalau saya jenis nak buat saya akan cari bahan dia..susah akan buat kalau kata minat nak nak sangat2 cuba..

      memang leceh tapi berbaloi 😉

      Reply to this comment
  17. Hafizul

    Oct 24. 2014

    Huhu..terbaik..Ada lebih tak?pos sikit bleh?haha

    Reply to this comment
  18. norasikin

    Oct 25. 2014

    Kalau suri suka swissroll, suri cari je tepung optima kat kedai bahan bakery. Hari-hari boleh makan swiss roll mcm yg jual kat kedai tu. Resepinya selalunya ada kat label tepung tu. kalau tak de, tanya je kat nyonya yg jual tepung tu. Bila dah pandai swiss roll, mcm2 kek lagi suri boleh hasilkan

    Reply to this comment
  19. mardhiah

    Oct 27. 2014

    fuh anda memang hebat suri!!!
    thumbs up!!!

    Reply to this comment
  20. wildan

    Mar 18. 2015

    Amboi,,nampak sangat enak sekali.

    Reply to this comment
  21. wah, kayannya enak banget tuh.

    Reply to this comment

Leave a Reply