Resepi Diet Ikan Kukus Serai Cahayacinta Tersedut Harum

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Resepi Diet Ikan Kukus Serai Cahayacinta Tersedut Harum boleh kalau nak buat usah gelak cubalah dulu kompem tersedut bau sure hidung yang selsema tidak akan tersumbat lagi.

Mesti sudah ada jemu kerana asyik bicara hal gosip ini, ini, ini dan sini. Jadi untuk menghilangkan rasa itu apa kata mencuba satu resepi kukus ikan mudah paling sihat katanya ada yang sedang bergiat diet macam si dia ini.

Resepi Diet Ikan Kukus Serai Cahayacinta Tersedut Harum

Mesti ada produk dari lazada takada double grill pan mana nak dapat ini reviewnya sana

DIY Baju Melayu Baby

Bahan A:

  • Ikan siakap/ ikan kerapu – masa suri main belasah ikan jeket jer
  • Sedikit garam
  • 2 sudu makan sos ikan
  • 2 Cawan air-ia bergantung sukatan kuah inginkan
  • 3 batang serai- ketuk dengan lesung batu
  • Sedikit daun ketumbar atau daun sup

makanan yang membakar lemak dengan cepat

Bahan B untuk hirisan:

  • 2 Ulas bawang putih
  • 3 Biji bawang merah
  • 2 Inci halia
  • 5 Biji cili api
  • 1 Biji cili merah

“Kalau bab main hiris dan campak ni bagi sahaja pada Suri laju sahaja menyiapkannya apa lagi menu seperti kukus tanpa menggunakan minyak masak or minyak zaitun jauh sungguh menggunakan minyak tar”

time ni baki tinggal 5 minit sahaja lagi bau sudah menusuk lorong hidung

time ni baki tinggal 5 minit sahaja lagi bau sudah menusuk lorong hidung

Cara-caranya memasak Resepi Diet Ikan Kukus Serai Cahayacinta Tersedut Harum :

    1. Bersihkan ikan anda semua dengan sebersihnya yang pasti kalau ada sisik ikan itu silalah buang jauh-jauh yer.
    2. Kemudian lulurkan..lumurkan garam pada ikan tersebut sambil berzikir dan berselawat.
    3. Masukkan semua bahan dalam kuali. Kalau Suri mestilah produk dari lazada takada…
    4. Kemudian on api dengan kuat selama 15 ke 20 minit. kalau lupa pentik api harap maklum ikan anda semua tak akan bisa masak sampai kapan pun..sampai bila-bila pun.sure ia terberendam bagai baby shower ๐Ÿ˜‰

Hidangkan bersama dengan nasi putih.

terbaik dan puas hati dapat sentap lauk tengahri seekor ikan.. malam nanti sambung lagi

Cadangan hidangan:

  1. Boleh sedikan sambal belacan kalau suka rasa ikan campur dengan rasa pedas.
  2. Kuah kicap bersama potongan cili padi mungkin membangkitkan rasa kecur atau rasa mual pada tak biasa makan menu kukus.
  3. Gemar masukkan bende, kacang, lobak sebagai hiasan atau menu tambahan diet anda.

ย Lazada Malaysia

Nah bagaimana mudahkan. Kalau diet lebih extrem boleh sahaja sini sebab banyak item keding sedia menanti. Kini kaedah memasak, mengukus, memanggang bukan satu kerja yang sukar malah permudahkan dengan takada double grill pan jom dapatkannya sini

Masuk kali ini sudah empat kali Suri sudah mencuba resepi ini. Resepi Diet Ikan Kukus Serai memang terbaiklah untuk orang sibuk atau bujang sebab ini salah satu resepi yang simple.

Pakej Pelbagai Baju Kurungย  & Abaya Empayer Cut

Terimbas kata blogger ini dalam entri sana boleh buat Suri tersenyum sorang-sorang ๐Ÿ˜‰

Hari ini masak resepi apa eh? siapa yang masak..bincangkan haa….ย  ๐Ÿ˜‰

Selamat hujung minggu semua ๐Ÿ˜‰

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

47 Responses to “Resepi Diet Ikan Kukus Serai Cahayacinta Tersedut Harum”

  1. jaymiee

    Oct 12. 2014

    sedap ni..boleh try rasanya…

    Reply to this comment
  2. Yana

    Oct 12. 2014

    Ok! Dah terliur.. bahan2 ada kat rumah boleh ON terus la ni.. terima kasih..

    Reply to this comment
  3. Faarihin

    Oct 12. 2014

    Memang nampak senang. Tapi nak buatnya kena ada kerajinan. Hehe.. =D Mesti sedap suri masak. Nak sket.. ;P

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 12. 2014

      ambillah jamu mata katanya…

      bahan mudah nak dapat main tumbuh sikit pastu campak dan rebuh jer heee

      Reply to this comment
  4. akubiomed

    Oct 12. 2014

    Untunglah yang gemar makan ikan. ๐Ÿ™‚

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 12. 2014

      untung sebab macam-macam ramual boleh bikin ๐Ÿ˜‰

      p/s: ab kurnag gemar makan ikan ke?

      Reply to this comment
  5. Pahan

    Oct 12. 2014

    nampak macam sedap je kak.hehe.

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 12. 2014

      sedap..siap boleh hirup kuah lagi ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
      • Pahan

        Oct 13. 2014

        Lain kali kena request resepi kat sini kan. Boleh banyak belajar masak-masak.hehe

        Reply to this comment
        • Suri

          Oct 14. 2014

          mahu resepi apa itu? saya bukan pandai terkadangkan resepi itu nak ikan siakap saya main pakai jer ikan apa yang ada heee..kalau nak pasar memang jauh.lainka kala hujung minggu bolleh le ikut sebijik resepi ya..

          setakat rebus boleh jer bro Pahan ๐Ÿ˜‰

          Reply to this comment
  6. nOesuhaimi

    Oct 12. 2014

    mmg sesuai tuk org diet ni suri…boleh cuba nanti…

    hari ni masak nasi goreng jer…itu pun pagi tadi…tengahari n malam makan luar…hehehe…malas punya orang…

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 12. 2014

      bestlah makan luar sesekali rehatkan badan santaui hujung minggu syok gak kanss ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  7. Atifahradzi

    Oct 12. 2014

    Waaa sedapnya… Mmg sesuai utk diet bila kukus je.

    Reply to this comment
  8. Bro Framestone

    Oct 12. 2014

    Ini suami ke yang masak…

    Sos ikan itu sos apa ya?

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 12. 2014

      ini suri yang masak heee.. ๐Ÿ˜‰
      sos ikan aduii jep nanti saya bagi link dekat sana ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  9. Nifz

    Oct 12. 2014

    Wahhh.. sedapnya… tapi sayang ikan tuh ilang kepalanya…ewkekekeke…

    Memang nak kena cuba nih… tq 4 sharing!!!

    http://supernifzvitamin.com/rahsia-apa-itu-collagen/

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 13. 2014

      ikan saya buang sebab tak suka semak bukan boleh makan kepala ikan pun.kalau boleh makan dah lama saya kukus sekali ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  10. Azura MZaki

    Oct 12. 2014

    Malam ni tak makan…dietlah kunun2…tapi tengok gambar ikan kukus ni buat kecur air liur…huhu

    Reply to this comment
  11. Fyda Noh

    Oct 13. 2014

    OK..nampak sedap dan nak buat pon simple. Yang penting menu yang sihat. Sesuai sangat untuk orang-orang sibuk

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 13. 2014

      ya sesuai sangatlah macam saya juga ini aha.. ๐Ÿ˜‰ sedap nak letak sayur bendi akau kekacang apa sayur boleh.tapi letak sekekap je nnti idak ia layu di tasik madu ekekeke.. ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  12. Hasfiza Hassan

    Oct 13. 2014

    Dah lama xmakan mcm ni. Ni lauk orang dalam pantang ni..hihi.. Petang nanti nak masak ni lah…

    Reply to this comment
  13. Farah

    Oct 13. 2014

    Resipi sihat dan mudah ni. Suka resipi ekspress macam ni. Boleh cuba tapi kena cari magic pan dulu ni ๐Ÿ˜‰

    Reply to this comment
  14. izan

    Oct 13. 2014

    sedapnyer..blh try ni..tq ye share resipi ni

    Reply to this comment
  15. Oja Samid

    Oct 13. 2014

    saya suka masak mcm nie..nak2 guna magic pan, memang senang n cepat, kan? ^_^

    Reply to this comment
  16. ROSMIZA ALI

    Oct 13. 2014

    Nyum2! sedapnya.. Menu sihat mesti cuba nih.. ^_^
    Rosmiza Ali Official Blogโ„ข

    Reply to this comment
  17. Hafizul

    Oct 13. 2014

    Haaaa kan untung tu dapat isteri yang pandai masak..hehe..

    Reply to this comment
  18. Hanis Amin

    Oct 13. 2014

    Nampak menarik dan simple. Kena cuba juga ni..

    Reply to this comment
  19. Mummy Dina

    Oct 13. 2014

    Best ni..rasa cam nak try malam ni dah x sempat..esok la kite tengok ade tak bahan-bahannya ๐Ÿ™‚

    Reply to this comment
  20. jannah ps low

    Oct 14. 2014

    Simple aje menu. Nak try juga

    Reply to this comment
  21. Maizura

    Oct 14. 2014

    Boleh sesuaikan utk menu dalam pantang nanti. Thanks a lot:-)

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 17. 2014

      untuk pantang untuk diet untuk nak cepat masa ini resepi boleh bikin sahaja tarak hal ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment
  22. Norasikin

    Oct 14. 2014

    Kalau masak sambil zikir dan selawat, dah tentu la sedap

    Reply to this comment
  23. nur razali

    Oct 16. 2014

    teringat masa dlm pantang 2 tahun lepas, lauk2 mcm nih da rse sdp sgt dah..hehehe hirup kuah panas2 syiok habis rse wktu tu ๐Ÿ˜‰

    Reply to this comment
  24. Tehr

    Oct 17. 2014

    sedap ni
    rasa dan bau serai tu memang membuka selera

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 17. 2014

      alhamdulillah.masuk serai memang sedap hee..belum letak lada putih, ketumbar bagai kanas ๐Ÿ˜‰

      Reply to this comment

Leave a Reply