Cara Membuat Jubah Princess Cut Polka Dotku Renungan Matanya Tajam

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Cara membuat jubah princess cut polka dotku renungan matanya tajam..ini adalah kisah dua hari lepas Suri ke kedai kain uh..rambang mata Suri di buatnya sebab jualan murah katanya. Tambah sekarang ini mood membuat tutu skirt semakin menjadi-jadi..

“eh, kejap jubah letak kain lace cantikkan..ok..dah servey harga dia lalalala..”

MENJAHIT BAJU KURUNG MODEN KAIN KIPAS

Adalah palanggan dari nagoya ini asyik pandang Suri dari atas sehingga ke bawah berkali-kali. Sampaikan Suri nak pilih kain dekat section kain satin shine dan kain kapas mata si dia asyik meninjau sahaja a.k.a melilau. Pasal apa hik..hik..mungkin tertarik dengan cara suri membuat sendiri jubah princess cut polka dotku renungan matanya tajam ngheee..

Kau : Kau sengaja reka cerita?

Aku: Tak. sungguh. aku tak tipu. berdosa tau tipu ah…

i love my jubah plain satin shining

i love my jubah plain satin shining

Marilah nak habak agaknya jubah princess cut yang Suri buat dua tahun lepas masih laku dik.. Biasalah jubah selalu Suri buat ada juga jenis kain kosong satin, kain kapas atau vintage flower kali ini Suri buat jubah satin shine match bersama polka dot pada bahagian lengan baju dan bawah juga Suri letakkan polka dot. Ini kain serius murah gilerlah tersangat. Kalau nak tahu inilah warna biru gelap jenama satu malaysia jenis satin uh..Den beli dekat Kamdar kalaulah tak silap.

Kain satin ini jenuh jugalah kita nak menjahitnya tapi wajiblah belajar jenis-jenis kain satin terbaik yang sesuai …terletak dekat tubuh. Bukan jenis satin yang melekap itu ya uh..

LATIHAN TUBI MEMBUAT BAJU KURUNG RIAU

Dari pengalaman Suri kain satin biru gelap yang beli kamdar kain satu malaysia jenis kain bila kita benamkan jarum ke atas kain satin ini ia mudah pecah. Syukurlah ada ilmu menjahit dari sini alhamdulillah segala dapat berjalan dengan lancar.

Kain murah tapi hasilnya memukau sapa tak suka ahaks !!

meriah sungguh polka dot cukup menaikkan seri pakaian

meriah sungguh polka dot cukup menaikkan seri pakaian

Nampak kain murah tapi kalau kita tahu hias dengan daya imiginasi sure kain akan nampak cantik dan unik. Satu lagi item Suri suka letak butang love heee.. sahaja menggatal setelah sekian lama menggunakan butang bulat yang besi itu oh sungguh bosan..akhirnya nak menonjolkan seri Suri bikin butang love comel.

TOTURIAL CARA MEMOTONG, MENJAHIT JUBAH EMPIRE CUT

Kalau anda peminat tegar lace, boder bunga timbul, manik-manik tabur dan seangkatan dengannya boleh sahaja kemaskannya bahagian akhir dengan meletakkan atas pergelangan tangan tu sikit kataku bagi cun hii..kalau tak percaya korang buatlah 😉 . Suri tahu idea korang lebih bernas dan laju-laju mengalahkan Suri alahai..

jubah ini kalau buka langkah kaki lagi serius cantik

jubah ini kalau buka langkah kaki lagi serius cantik

Pekerja dekat sana pun ada yang menegur katanya cantiknya jubah cam comel jer …

Suri: alah buat sendiri je kak.. Sambil jadi model pakaian menunjukkan kelabuhan my jubah princess cut..

Pekerja Nagoya: Tersenyum..pandainya awak jahit. Untungkan orang yang ada kemahiran menjahit ini sekarang macam-macam jenis jubah boleh buat.

Suri: Alhamdulillah 😉

Oklah malas nak panjang cerita kalau berminat nak tambah ilmu + pendapatan sampingan + kepuasan boleh lebih korek ilmu sini.

p/s: Lepas ini plan nak membuat pola dan menjahit jubah kembang payung edisi gaza pula lalala…

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

40 Responses to “Cara Membuat Jubah Princess Cut Polka Dotku Renungan Matanya Tajam”

  1. Raudzah

    Sep 29. 2014

    Cantik..untung orang tu pandai jahit ya…macam-macam fashion boleh buat..

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 29. 2014

      boleh buat sebab itu suka kongsikan dalam blog comel ini heeee…silalah cari ada sahaja pengalaman dan riview buat baju kurung jubah sini 🙂

      Reply to this comment
  2. akubiomed

    Sep 29. 2014

    Sikit leak corak-corat poka dot? 🙂

    Reply to this comment
  3. Andriyatna

    Sep 29. 2014

    Kreatif banget, hasil jubahnya bagus juga

    Reply to this comment
  4. Suri

    Sep 29. 2014

    terima kasih kembali 🙂

    Reply to this comment
  5. Nurhalawa Md Yusof

    Sep 29. 2014

    I love princess cut.. so far baru ada 4 pasang..Teringin sangat belajar jahit sendiri plus beli material kat Ho Chi Minh yang murah tu…hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 30. 2014

      kain sana memang murah untung beli kain itu satu kelebihan tapi lagi untung kalau kita buat sendiri pakaian yang kita idamkan itu lagi tambag peluang pendapatan anda berlipat kali ganda.sok stok kain ela pun orang akan tambah double mana tahu sebab kerana jahitan anda kemas mesti pelanggan yakin nak oder itu inikan heee 😉

      berusalah untuk membuat satu langkah yang baharu !

      Reply to this comment
  6. azlanvai

    Sep 29. 2014

    Hehe kenapa ada tambahan ‘Renungan Mata Tajam’

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 29. 2014

      susah mata mereka tajam saya tak tahu nak guna istilah apa lagi.tapi saya tak salah masa itu.cuma saya rasa tak selesa sahaja

      Reply to this comment
  7. Oja Samid

    Sep 29. 2014

    wah…salute suri, reti buat jubah sendiri. cantek pulak tue ^_^ boleh bukak bisnes sendiri nie..hehe..

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 30. 2014

      tak fokus untuk perniagaan sebab saya tumpuan part lain sis.kalau ambik tempahan utk keluarga saya ok itu selalu bertangguh sebab byk perkara yang lakukan dalam satu masa.

      sis ada kelebih juga nikan..cuba buat mesti lagi cantik kalau buat dengan idea tersendiri 😉

      Reply to this comment
  8. Ain Ridzuan

    Sep 29. 2014

    Bestnye kalau pandai menjahit… dah beli mesin jahit tapi dok dalam stor..

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 30. 2014

      sayang kalau simpan tapi tak guna hurm…moh keluarkan dan buat sesuatu yang bahru..make it!

      Reply to this comment
  9. jaymiee

    Sep 29. 2014

    sangat2 kreatif……rajin pulak tu..hasil pun cantik…

    Reply to this comment
    • Suri

      Sep 30. 2014

      bolehlah untuk anak-anak adik beradik terdekat heee..mak mertua 🙂 alhamdulillah terima kasih

      Reply to this comment
  10. Hafizul

    Sep 30. 2014

    Kesimpulannya.. Maka beruntung kamu kerana pandai menjahit haaa..hehe..

    Reply to this comment
  11. Vee Sandi

    Sep 30. 2014

    mmg berbakat nih . buat baju perlu ketelitian . sekejap dulu , sis buat baju sendiri cuma jahit tepi antar kat kedai . sekarang dah tak rajin . someday maybe …

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 01. 2014

      he..kalau rajin kena up kerajinan itu semulalah tak mudah.suka buat baju masa beli tu terus potong kain jangan peram itu malas jadinya heee 😉

      Reply to this comment
  12. ema

    Oct 01. 2014

    memang cantik..suka corak polkadot.

    Reply to this comment
  13. Denaihati

    Oct 01. 2014

    nama jubah ni pun hebat, nasib baik tak sesuai utk jubah lelaki…heee

    Reply to this comment
  14. Rokiah Abdul Hamid

    Oct 01. 2014

    cantik…kan bagus kalau ku pandai menjahit..pokadot sure banyak kat baju

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 02. 2014

      banyalha dot..dot.saya.hari tu pi beli borong kain lagi dah borong ada lagi ain cntik heee..dot2 tapi kain mmg best..tgulah ada rm nk borang lagi harap sempat seblum hari raya depaveli punya sale lagi..

      Reply to this comment
  15. Faarihin

    Oct 02. 2014

    Alhamdulillah.. Suri memang berbakat… Ada buat jualan jubah on9 ya? nanti bolehlah bukak butik pula.. =D

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 02. 2014

      syukur.mana ada jual jubah.tak naklah sebab takut tak dapat bagi fokus pada keluarga blog diri sahaja.masih bayak perlu saya cuba perkara yang baru lebih segar.thnks sis 😉

      Reply to this comment
  16. titan

    Oct 02. 2014

    tu dia. main renung-renung lagi tu.

    Reply to this comment
  17. Suri

    Oct 02. 2014

    tenung baju tak apa eh 😉

    Reply to this comment
  18. hafizi

    Oct 02. 2014

    boleh bukak butik…ni..

    Reply to this comment
  19. Azura MZaki

    Oct 03. 2014

    Minat sangat nak belajar menjahit selain baking membaking. InsyaAllah satu hari nanti

    Reply to this comment
  20. Fiza Rahman

    Oct 10. 2014

    Cantik. Amik tempahan tak…hehehe….

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 24. 2015

      syukur.tempahand ari adik beradik sahaja 😉 itu sahaja yang larat lain tolak sebab tak cukup tangan huhu…

      Reply to this comment
  21. yandi

    Oct 13. 2014

    Waalaikumsalam, cantik sekali jubah princessnyaa, dengan menjahit sendiri akan lebih pas dan bagus ukurannya,

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 13. 2015

      syukurlah itulah snei menjahit hasil tangan sendiri puas hati sedap pula memakainya

      Reply to this comment
  22. Farha

    Oct 27. 2014

    seronoknya bilan pandai menjahit…nak belaja jugak la…

    Reply to this comment

Leave a Reply