Cara Mudah Membuat Ice Cream Mould_Daiso

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Kali ini aktiviti memborong di daiso kembali lagi. Daiso ice cream mould best sebab asyik ternampak sahaja dekat blog sis Aju hi..mereta mencari baru jumpa eh..ada rupanya mungkin sebelum ini Suri sendiri yang rambang mata itu yang tidak perasan jadinya ah.

Untuk cerita lama daiso RM5.00

Percubaan yang pertama kami membuat homemade ice cream mould perasa green guva dan satu lagi perasa pink guva dan strawberry.

Macam biasalah ini adalah cara termudah serta pantas a.k.a pemalas untuk membuat… menyediakan bahan membuat ice krim dari rumah.

Bahan-bahan:

  1. Gula – dekat rumah siang hari stok  air gula sudah ada 😉
  2. Mould daiso untuk menyimpan a.k.a mengeraskan si ais krim
  3. Dua perasa yang gemari- sebab malas kami cuma pakai perasa jelah kalau rajin buat perasa sendirilah yer hii..

Kaedahnya:

  1. Satukan bahan air gula dengan perasa green guva sehingga sebati.
  2. Masukkan air tadi ke dalam daiso ice cream mould 😉
  3. Simpan dalam peti sejuk dalam sejam dua boleh layan sambil nonton cerita spongebob 🙂
  4. Bila ice cream mould daiso beku korang cuma perlu alirkan air paip ke atas modul tersebut atas ais krim itu. Nanti lama kelamaan ais krim itu akan longkah/ keluar cukuplah korang goyangkan sikit batang ais krim tu nanti dia mudah keluarlah 😉
cerita ini memang bestkan . .

cerita ini memang bestkan . .

  • Cara mudah membuat ice cream mould semua orang boleh bikinlah. Ini salah satu cara untuk meredakan anak tekak katanya perasa vanila bagus untuk menggubatinya ye ker?
  • Untuk bercadang diet boleh jugalah tak semestinya wajib letak perasa air buah-buahan letak potongan buah epal, buah kiwi, anggur, mangga pun boleh..

DIY Pola Jubah Princess Cut

ice cream ini kami yang punya!

  • Salah satu cara ibu bapa melatih anak berjimat-cermat 😉 kalaulah asyik beli ais krim dekat luar jer dah berapa rm kan uh…

Selamat mencuba!

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

22 Responses to “Cara Mudah Membuat Ice Cream Mould_Daiso”

  1. mohd azrin abu bakar

    Aug 26. 2014

    Assalamualaikum..boleh suruh wife buat sendiri nanti 🙂

    Reply to this comment
  2. Raudzah

    Aug 26. 2014

    Wah best ni..boleh cuba nanti…

    Reply to this comment
  3. Anak Askar Pencen

    Aug 26. 2014

    Salah satu cara yang bagus untuk jimat belanja. Lagipun, aiskrim DIY ni tentunya terjamin kebersihannya kan.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 26. 2014

      benar anak kalau bali sekolah hujung minggu mereka memang gemar santap sekarang musim panas tapi galakkan dia pas makan wajb munu air kosong lebih

      Reply to this comment
  4. Bahrain

    Aug 26. 2014

    Senang dah sekarang boleh buat aiskrim sendiri//

    Reply to this comment
  5. eyfa writter

    Aug 26. 2014

    As Salam,wah menarik ni hehe.. nk bli juga la acua tu sbb selalu bt ice cream buah tnpa gula mcm manggo,tembikai,strawbery n kiwi..yumm yumm sedap kn hehe

    Reply to this comment
  6. Hafizul

    Aug 26. 2014

    Ada lebih tak?mintak satu..hehehe…

    Reply to this comment
  7. Mazni Azmi

    Aug 26. 2014

    Wah syoknya sis seri..

    Boleh wat sendiri ais krim ni

    🙂 Kena singgah daiso ni

    Reply to this comment
  8. akubiomed

    Aug 26. 2014

    Teringatkan ais krim Malaysia. Popular ketika kecil dahulu.

    Reply to this comment
  9. encikarman

    Aug 26. 2014

    eh elok sgt buat sendiri nih, ptg2 boleh makan.

    Reply to this comment
  10. Norasikin

    Aug 26. 2014

    heheheh, saya pun terpengaruh juga. Dah beberapa bulan beli. Sama patern mcm suri punya sbb beli kat tempat yg sama. Saya gunakan untuk membuat aiskrim dari air yang tak habis diminum. Tapi kena minum sembunyi2 sebab takut anak nampak, Dia tak boleh akan aiskrim. Tak tidur malam saya kalau dia semput

    Reply to this comment
  11. Faarihin

    Aug 26. 2014

    Nak kena beli ni. Teringin juga nak buat ais krim sendiri. Asyik beli aje. Memang cepat habeslah ongkosnya. >__<

    Reply to this comment
  12. TehR

    Aug 27. 2014

    macam tu je cara buatnya
    sangat mudah

    Reply to this comment
  13. Kamil Salleh

    Aug 27. 2014

    Satu resepi ais krim yang bagus untuk dibuat di rumah. Anak-anak pasti suka. Siapa yang ada ruang masa di rumah bolehlah mencuba… sedappppnya.

    Reply to this comment
  14. Hero Borneo

    Aug 27. 2014

    ya..buat sendiri lagi bagus..jimat dan kualiti dipercayai..he.he.

    Reply to this comment
  15. myliferia

    Aug 27. 2014

    Best idea nih, harus ku bikin jugak…hehe

    Kene pie cari dia punya acuan tu dulu….

    Reply to this comment
  16. Ismail N

    Aug 27. 2014

    Hmm… nampak mcm tak susah. Boleh kawe suruh anak dara kawe buat petang ni. Siap nanti, boleh lah kawe makan 😀

    Reply to this comment
  17. Mummy Dina

    Aug 27. 2014

    mmm..menarik ni suri..nanti nak gi cari jugak la ice cream mould ni..:)

    Reply to this comment
  18. onlajer

    Aug 28. 2014

    nAK KENA BUAT SENDIRI JUGA JAWABNYA NIH

    Reply to this comment
  19. puteri kasih

    Aug 28. 2014

    kena cari jugalah mould ni..nanti boleh buat sendiri 😀

    Reply to this comment

Leave a Reply