Awesome! DIY Rubber Band Mania

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Awesome! DIY Rubber Band Mania..Raba..bukanlah rubber makna pemadan bukan orang gila seks yang suka raba orang tu eh.. Tak situasi ini teringat masa zaman sekolah kawan-kawan suka menggunakan perkataan raba..raba..masa nak pinjam pemadam. Time guru bahasa english masuk kami kena marah apa raba..raba..rubberlah..

Murid Romi: “Rubber tu getah ke cikgu?”

Guru English : “Tersenyum sambil melipat baju tangan…”

Murid Mail : “Pemadam tu apa apa pula eh?”

Guru English : Sekali bertanya tu kepala depa kena luku uh…dasat…selak kamus kamu apa makna rubber eraser sekarang!

..”Apa lagi masing-masing lekas-lekas gayau a.k.a cari maksud dua perkataan dalam kamus bahasa melayu-bahasa english dan bahasa english -bahasa melayu!”

Ater kalau rubber band mania ini baru Suri perasanlah. Masa kejadian menemani anak mewarna kertas pakai warna pasir warna-warni itu seorang budak perempuan cina beria sangat meminta ibunya belikan rubber band mania sampaikan dalam layar muka buku pun benda a.k.a getah warna -warni cukup popular.

Ajaib sebab bahan dia hanyalah getah dan sediakan kayu untuk menahan sewaktu diy sedang berlangsung. Paling menarik warna dia ada banyak pilihan kalau gemar berkreatif itu masa inilah kita boleh buat gelangan tangan, rantai dan sebagainya.

Pernah cuba tak produk DIY rubber band mania ini.

DIY PELBAGAI JUBAH MUSLIMAH 

Lazada Malaysia

Erm…

P/s: Masih terngingai waktu anak-anak kecil kami main lompat getah tepi pantai. Asal melompat jer skirt terselak dek angin bayu ahaks.. masa tu memang memori sungguh pula kalau dapat up ke game lebih tinggi dari pihak lawan aceh..Ada pengalaman dalam memori dalam games ini jom kongsikan 😉

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

36 Responses to “Awesome! DIY Rubber Band Mania”

  1. Tudung Labuh Online

    Aug 20. 2014

    Ini kalau tak kata cantik memang salah ni

    Serius kreatif.

    Apa lagi.. Buat bisnes satu sis. Hihi

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      hee..bab getah dah lama kenangan ini terkebelakang uh..tak ada minat nak rujuk/buat lagi lain kalu anak besar nak buat kena beli kt aeon 😉

      Reply to this comment
  2. akubiomed

    Aug 20. 2014

    Kreatif. Getah dekat rumah selalu hilang sebab anak-anak buat menembak cicak.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      aduh bisa aja buat kayu bentuk “y” jadi tak membazir katanya hik..hik..hik… 😉

      Reply to this comment
  3. yusri

    Aug 20. 2014

    macam-macam boleh buat dengan getah urat ni…
    dulu main lompat getah selalu menang…letaklah tinggi mana pun boleh lps punye…huhuhu

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      itulah saat waktu paling muda dan bangga sekejap ekeke…

      memori paling indah katanya 🙂

      Reply to this comment
  4. Ismail N

    Aug 20. 2014

    Adeh.. kalau anak2 pompuan kawe nampak ni. Sure depa mintak beli 😀

    Reply to this comment
  5. Ammar

    Aug 20. 2014

    Cantik-cantik jugak.. Kreatif sungguh.

    Reply to this comment
  6. puterijamu

    Aug 20. 2014

    salam CC. 1st time hinggap kat sini, dapat link dari puterikasih… 1st comment dari puterij, cantik sungguh nama “cahayacinta”.. sweetttt sgt cam terbuai-buai diawangan rasa nyer.. 🙂 asyik sunggoh. truely name site ni sunggoh ohsem, sukerrrrr sgt sgt

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      oh..kira ini kawan cik puteri kasih ar yea..

      ya sungguh bercahaya sebab ada sudi singgah sini 😉

      terima kasih kembali. saya akan jejak laman kamu ya 😉

      Reply to this comment
  7. Raudzah

    Aug 20. 2014

    comelnya…

    Reply to this comment
  8. puteri kasih

    Aug 20. 2014

    cantiknya…suri beli eh buku tu? berapa harganya? 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      suri tak beli.cuma kredit gambar pada tuan blog google sahaja.kan ada gamabr tu ada link website tu tuan punya gamabrlah uh..

      harganya sekitar $181.77 ini ebay hu….alahai…

      kala dekay aeon section 18 ada tapi tak sure berapa 😉

      Reply to this comment
      • puteri kasih

        Aug 22. 2014

        ohh mahal juga ye buku tu…kena belajar online jelah..hehe

        Reply to this comment
        • Suri

          Aug 22. 2014

          online mahal sis tak apalah kalau saya pi aeon nanti kalau kedai both ada buka saya akan tanya berapa rm dia jual eh. dia mmg jual kayu tu sekli. sekali dengan getah warna..

          Reply to this comment
  9. puteri kasih

    Aug 20. 2014

    sekarang ni bila singgah…burung biru je yang muncul

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      itulah sebab itulah suri ke sana lebih 2 kali komen di campak a.k.a lebihkan komen tapi tetap refreshkan tak ada pula pakwer yang cun-cun tu kan….

      alahai.. 😉

      Reply to this comment
  10. Faarihin

    Aug 21. 2014

    Saya pun masa zaman sekolah rendah suka sebut pemadam tu raba. Haha. Kenangan sungguh.

    Tapi bab rubber band mania tu memang kreatif lah! =)

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      raba itulah masa anak kecil main ikut sedap mulut jer heeee..sekarang mulut tu dh tak nakal lagi kanss 😉

      suri kalau jumpa nak cuba tapi tak nak beli risau anak masuk dan terus telan dalam mulut 😉

      Reply to this comment
  11. Hero Borneo

    Aug 21. 2014

    penggunaan otak sebelah kanan menyebabkan mereka semakin kreatif..bagus-bagus

    Reply to this comment
  12. Miss Yati

    Aug 21. 2014

    Cantiknya.. warna warni.. Macam-macam boleh berhasil seni dengan getah ni kan.. buat main lompat tali pun boleh hihi

    Reply to this comment
  13. onlajer

    Aug 21. 2014

    uii macam – macam boleh buat , kawan reti buat getah lastik cicak jer.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      lastik cicik palinh mudah biasanya orang lelaki cukup suka ! pastu bikin gulai cicak erk…

      Reply to this comment
  14. Ezlaila

    Aug 21. 2014

    Seronok tgk hasilnya yang amat comel tuu. Tapi nak buatnya semestinya memerlukan kesabaran mendalam dan kekreatifan. Tak gitu 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      ah..tapi kalau minat tak jadi masalah benda kena hadap lama sikit baru dpt hasil yg cun

      Reply to this comment
  15. mai has

    Aug 21. 2014

    kegilaan kanak2 zaman skrg,dulu getah kita buat main getah je kan..zero point!:-)

    Reply to this comment
  16. Hafizul

    Aug 21. 2014

    Ohhh macam kan cara nk guna getah ni..sampai leh buat duit tu..hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      boleh bikin dit boleh buat ilang rasa boring bila asyik adap belog sendri ahaa.. 😉

      Reply to this comment
  17. Mummy Dina

    Aug 21. 2014

    anak dara saya pun terjebak jugak dengan rubber band ni..nampak cam senang tapi susah jugak nak membuatnye..nampak sangat mak dia malas nak memikir..hihi

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 21. 2014

      saya takat ni tak ada apa2 pun diam jer sebab maish kecik lagi kota tunggulah besar sok minta ar tu

      Reply to this comment

Leave a Reply