Kaki Korea Letih Masalah Motosikal Skuter Tak Boleh Start Dan Cara Penyelesaiannya

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Wah gua punya jiwa ini hari berkobar-kobar. Katanya nak hantar seseorang ke suatu tempat. Punyalah teruju bangun awal dan segala barang keperluan hariannya seperti biasa telah tepek letakkan hujung sudut pintu gelongsor. Apa kes pula dengan “Kaki Korea Letih Masalah Motosikal Skuter Tak Boleh Start Dan Cara Penyelesaiannya” sungguh kurang faham.

Pakej Lengkap Rahsia Taufufah

Musibah apakah ini tidaklah ketahui. Allah Maha Penguji. Kisahnya bermula dari up ibu jari cunku ini menekan punat starter motosikal automatik macam biasa bila kita bawa motosikal skuter terlajak laris. Sebab masa dia nak cuci motosikal itu dia start enjinnya pakai manual awak buatlah ..

mujurlah start motosikal Suri pakai  sarung kaki siap stokin from korea kalau idak tapak kakiku pasti pedih

mujurlah start motosikal Suri pakai sarung kaki from korea kalau idak tapak kakiku pasti pedih

Aik untuk pertama kali pasal apa dia cabar aura baik jadi kurang baik..? Ok tak apalah kita guna keadeah kedua start motosikal cara manual. Untuk lebih ke enam kali siap raut wajahku berpeluh. Wah hebat sempat rest dan jalan kaki pusing keluar masuk tempat parking motosikal. Terus cuba sampailah tutup suiz motosikal dan biarkan ia sekejap tanpa sentuh dan cubalah lagi.

Malang sekali apa cuba buat untuk motosikal secara manual gagal. Apalagi cara automatik sungguh mengecewakan.

Anak : “Ibu asal lambat nanti mairah kena marah dengan cikgu..”

Suri : “Yalah sabarlah. Lagu ni buat macam mana nak suruh ibu bersenam starter motosikal lebih dari 20 kali kah?”

Anak : “ Starter motosikal tu apa ibu?”

Suri : “Ni payah nak hidupkan suiz motosikal ini. Itu pasallah dia tak boleh jalan bawa hang pi taska.” Blah..blh apalah jawapan yang telah aku berikan pada di cilik ini betul ke salah adus…

Anak : “Alah apalah susah-susah bu panggillah orang minta tolong hii..”

Suri: “Eik..budak ni..dalam hati masih ego sebab tak puas hati tegar nak cuba sendiri lagi..lagi dan lagi. Yalah kalau boleh tak mahulah nak susahkan jiran depa pun ada urusan lain juga kecuali terdesak erk..”

Tiga puluh minit masa berlalu aku sudah penat..serius. Sampai saat tendangan jarum jam memasuki sepuluh minit ke angka lapan pagi aku tahan ker atau aku lambai jiran yang duduk satu taman perumahan aku tu heeee..

Blah..blah.. dia cubalah juga stater manual a.k.a penghidup tendang  dan auto a.k.a penghidup elektrik automatik itu pun masih tak mahu hidup juga motor skuterku ini.

Akhirnya dengan redha katakan dalam hati pasrah. Mujurlah pula jiran En anuar aha..bukan seru abang nuar gitu kah.kah..kah.. kata nak hantarkan anak aku dekat taska jadi anak aku pun turut membontotinya dari belakang tempat duduk..

Peh.malu sungguh apa nak buat suami pi kerja luar daerah alahai..

Suri : “Jom semak dan mungkin ini antara yang berlaku pada masalah motosikal tak boleh start,motosikal tak boleh hidup, motosikal tak boleh skuter start, motosikal tak boleh start eh..”

Kawan : “Macam lebih kurang sama jerh aha..”

Suri : “Memang pun ! 😉

KREDIT ilmu dan gambar atas dari laman ini 🙂

Tidak kira apa masalah motosikal seperti kaki korea letih masalah motosikal skuter tak boleh start dan cara penyelesaiannya anda dapatkanlah segera bantuan dari kedai motosikal yang bertauliah. Tapi risaukan takut kena tipu a.k.a “tekan” sahajakan.

kaki koreaku kepenatan uhuk..

kaki koreaku kepenatan setelah melakukan senaman started motosikal secara manual uhuk..

Keadaan aku masih tergamam dan kaki mula terasa kepenatan melihatkan motor skuter a.k.a mr white itu meragam. Mau jer hantar kedai dan tolak dapatkan motosikal baharu atau second hand erk..tapi dema kata skuter honda specy ni bermasalah? 🙁 uh..sabarlah..

Lazada Malaysia

p/s: Andai kalian ada pengalaman berkenaan dengan masalah yang Suri hadapai moh jangan segan kongsikannya di bawah yer. Terima kasih awak..awak semua 😉

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

43 Responses to “Kaki Korea Letih Masalah Motosikal Skuter Tak Boleh Start Dan Cara Penyelesaiannya”

  1. akubiomed

    Aug 12. 2014

    Kena rajin-rajin ambil tahu. Kalau bermasalah tidak tahu nak buat apa.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 12. 2014

      baru tahun lepas honda panggil balik ini band motokar dapat servis percuma pastu mai dekat kami oklah. tapi masa bawa sebelum memang rasa ada kurang so far oklah bila hantar balikkan.

      ni pagi dia meragam.selalu cara itulah yang kami guna tapi tak boleh jugalah..alahai…

      Reply to this comment
      • Mazni Azmi

        Aug 13. 2014

        Sis.. Honda panggil batch motor ni sebab nak ganti apa ya

        🙂

        Canggih betul kaki korea ni. Pandai repair motor sendiri

        Reply to this comment
  2. Hafizul

    Aug 12. 2014

    Hahaha..tak apalah…senaman di pagi hari kiranya ni..hehe

    Reply to this comment
  3. Suri

    Aug 12. 2014

    lenguh penat terduduk jugalahkan nak minum air kosng tak boleh lagi uh…

    Reply to this comment
  4. Hazmin Hamudin

    Aug 12. 2014

    Memang pening nak faham tajuknya ni. Hehe. Agak pelik sikit.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 12. 2014

      kaki korea maksud kaki saya letihlah sebab asyik cuba syart motosikal skuter saya pakai kaedah manual 🙂

      Reply to this comment
  5. onlajer

    Aug 12. 2014

    dulu – dulu selalu kena dekat motor honda cup purba hehehe

    Reply to this comment
  6. zara

    Aug 12. 2014

    untung jugalah suri pandai naik motor..zara kalau basikal bolehlah..kalau motor serikkk..comey sungguh stokin kaki korea tu..

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 12. 2014

      nak ke hik..hik..sebab dia ada renda jer tu korea asal dari kedai daiso sayang 😉 l

      takat ni pekan section 18 lebih pekan besar tak blg abe mare heeee

      Reply to this comment
  7. mai has

    Aug 12. 2014

    Saya mmg tak reti la pasal kereta, motor semua ni…kalau terkena macam ni dan suami jauh, huhu…alamatnya minta tolong abang lah.:-)

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 12. 2014

      abang mana yank heee.. kalau ada bantu oklah saat terdesakan yang penting orang yang boleh di percyai..

      kenalah belajar sesuatu bila lagi kalau tak semua boleh belajar moto tak pun kereta 😉 memudahkan masa hadapan nnti 😉

      Reply to this comment
  8. Denaihati

    Aug 12. 2014

    Ingat salah masuk blog tadi, siap dengan trobleshoot motor….heeee.
    agaknya dah sampai masanya untuk bertukar. baguslah ada jiran tolong hantarkan.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 12. 2014

      dh asal terkejut aha..tulah sesekali mau gak tukar anginnyer tak gitu heeee..aduh apa nak buat gaji dalam blog tak blg tampunglah kena bertahan kata hati sayalah 😉

      sah ini benar dna sesungguhnya blog cahayacinta.com

      Reply to this comment
  9. puteri kasih

    Aug 12. 2014

    kesian sahabat saya tak dapat nak start motosikal ye..nak tolong tak boleh sebab nak bawa moto pun tak reti..hehehe

    Reply to this comment
  10. puteri kasih

    Aug 12. 2014

    apa kata berehat dulu dan minum white coffee 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 13. 2014

      HEEE…

      yalah..saya tahu sikit sahaja ini tambah ilmu lagi..

      kaki korea heee..adoi….

      Reply to this comment
  11. TehR

    Aug 12. 2014

    memang tak patut betul skuter tu pagi2 dah susahkan kaki korea 😀

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 13. 2014

      kaki korea penat heee…dugaan sungguh ya. masa kejadian tu pula jiran saya nak pi kerja naik kereta eh..pastu dia pi patah balik tahu neper sebab tayar kereta dia pancit ar pulak

      Reply to this comment
  12. Bahrain

    Aug 13. 2014

    Mula-mula memang tak tahu, bila dah kena masalah macam ni jadi boleh tahu masalah sebenar. Dapat ilmu baru. Motor lebih senang skit nak tahu masalah dari kereta.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 13. 2014

      ya setuju motor lebih mudah nak paham dari kereta nak kendalikan mudah heeee..

      alhamdulillah sama-samalah belajar ya

      Reply to this comment
  13. Hero Borneo

    Aug 13. 2014

    Ini adalah perkara biasa bagi pemilik kenderaan seperti motor..saya cadangkan Suri angkat satu motor baru punya!

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 13. 2014

      aha..tak mampulah heeee.cukuplah satu nanti nak utang lagi sungguh tak suka.

      terima kasih 🙂 nak motokar cam cerita batman tu ada tak heeee ?

      Reply to this comment
  14. Ismail N

    Aug 13. 2014

    Biasalah. Pakai kenderaan ni kena tahu sikit2 pasal kasi betulnya. Kalau tak sengsara gak nak cari org minta tolong.
    Btw, kaki korea tu mmg berkesan sungguh ker?

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 13. 2014

      aha tahu sikit sahaja ni nak tokokt ilmu lagi dengan kawan-kawan heee..

      sungguh best raya jadi duta korea pula erk…

      Reply to this comment
  15. Raudzah

    Aug 13. 2014

    Kita takut naik motor. kalau dipaksa mungkinlah kot..he..he

    Reply to this comment
  16. Raudzah

    Aug 13. 2014

    Is all blue…lain kali ya…

    Reply to this comment
  17. ema

    Aug 13. 2014

    akak ni naik jer reti…bab kerosakan bagai tolak ke tepi…lagipun lesen motor tak ada.

    Reply to this comment
  18. ajumohit

    Aug 13. 2014

    cayalah suri, minah rempit rupanya ya hehe, masa sekolah dulu bolehlah bawa motor skrg ni idoklah haha

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 14. 2014

      asal pula sis uh…tapi kita main bawa jer dalam hati takut juga sebab budak2 taman ni bawa motor ikut suka dia jer.baca dia banyak2 dalam hati jer

      Reply to this comment
  19. Sobri Mansor

    Aug 14. 2014

    Kesian sungguh kaki korea tu. Bersabar seadanya. Ujian tu….

    Reply to this comment
  20. Aisyah

    Aug 14. 2014

    wahh.. penerangan yang lengkap.. hehe.. nasib baik aisyah naik kete dah… dulu naik motor.. adik lelaki yang tolong checkkan.

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 14. 2014

      dema lelaki boleh rajin skit ambil tahu part motosikal ni hiii kita tahu isi minyak dan jalan jer erk..

      Reply to this comment
  21. Zuan

    Aug 14. 2014

    den sebagai laki segan menyatakan tak reti pasal repair moto..hhuuhu

    Reply to this comment
  22. Ezlaila

    Aug 15. 2014

    Kalau pasal motorsikal nie, kami org pempuan pandai bawak jer, hihi. Kalau ada problem, cari laki tolong perbaikkan, hihi.

    Reply to this comment

Leave a Reply