Blogger Cerita Tertinggal Dan Trick Hasilkan Entri Membelah Jiwa

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Blogger cerita tertinggal dan trick hasilkan entri membelah jiwa..Seronok sebab semalam satu hari Suri tak hadap blog tambah pula bulan puasa Suri memang gemar membuat a.k.a. melayan tekak anak dan suami sambil menghasilkan menu makanan maggi kari ala Johor yang kegemaran kami sini dan ini memberikan diri ini lupa bahawa jiwaku yang sedia  meroyan sudah di tampal dengan kegembiraan.

Cakoi Double Kaya! Kaya!

Hurm…. dalam keadaan agak suram dan sedih tahap air mata nak tadah dalam mangkuk tak dapat di ciptakan sebab gambar ngak bisa ambil karena tab daku telah tertinggal di Kuala Lumpur hampir seminggu sebulan.

Blogger cerita tertinggal dan trick hasilkan entri membelah? Pasal apa boleh tertinggal itulah segala harta a.k.a data, entri bergambar banyak di dalamnya terutama kelewatan menjawab panggilan telefon, what up, email khas dari pelanggan huaaa… sungguh berat kepala otak ini bila memikirkannya..kecewa sangat..sangat..

“Lain kali mau buat lagi tak? “

“Tak mo”

“Sebab menyusahkan diri sendiri dan orang lain, bab tet…dah rugi banyak dekat situ..eh tapi itu bukan salah Suri eleh..”

“Ah! dah buat salah tertinggalkan benda alah sapa tu suruh”

“Tak! tak..bukan salah Suri..urm..anak pi main tab itu pastu bapanya terlajak laris rajin mengecas bateri sedia kiok..uh..”

“Nampak, Gua tahu blogger Suri antara blogger suka dan amat menyukai mencipta terlalu banyak A.L.A.S.AN !”

“Grrr!!!”

Mudahnya Membuat Jubah Pelum + Baju Melayu 2014

Trik untuk blogger bila kekeringan idea bila terjadi keadaan seperti Suri ini atas. AuH…untuk detik sebegini sempat jugalah Suri sediakan payung sebelum hujan turun:-

  • Jika anda rasa gambar yang diambil bersesuai dengan tajuk entri dalam blog, maka pastikan hari yang sama gambar itu segera postkan a.k.a send ke gmail yang sepatutnya.

Sebagai langkah berjaga-jaga agar entri anda tidak kosong pada masa-masa akan datang. Ini sekiranya penulisan entri anda yang sering bergantung pada gambar untuk tujuan membuat entri hobi, review, sales dan sebagainya.

  • Kalaulah boleh sebagai blogger anda wajib ada dua telefon tangan a.k.a telafon pintar atau erti kata lain asal ada telefon boleh ambil gambar dan send  gambar ke gmail.

Kerana jika katakan telefon anda satu tertinggal di kampung misalannya pastinya telefon yang satu lagi tidaklah perlu untuk anda berharap sangat untuk mendapatkannya segera sebab backup telefon lain sudah ada.

Blogger cerita tertinggal dan trick hasilkan entri membelah..

Menjadi seorang minat menulis dan berkongsi bukan satu perkara yang mudah kalau tidak sertakan plan di atas. Silap hari bulan anda rajin up entri terus jadi malas bahkan secara tidak langsung pembaca setia anda akan mula hilang keyakinan pada anda bila saat nantikan entri diharapkan anda hasil menjadi hambar hanya kerana anda telah kehilangan punca telelefon pintar, kamera digital dan sebagainya. Malainkan anda seorang kreatif dalam mencipta suasana santai dalam berblog dan jenis tidak terikat gambar dalam bacaan anda.

“Eh, kau pernah buat ker menu makanan maggi kari ala Johor? “

“Tak penah pun ahaa.. gambar atas itu sekadar penucuci nafsu mata yang tengah membaca isi dalam blog ini sahaja”

“Cis kurang ajarnya hang ni!”

“Dah tak payah nak cis Hang Jebat, Hang Tuah, Hang Lekir bagai kalau kata nak tahu adanyer kewujudan resepi maggi kari melaka dan maggi kari johor mu boleh ke sini hii..”

Oklah. Setakat inilah entri sambil lalu Suri andai kata kalau ada yang terkurang perencah mee maggi kari ala johor macam biasalah bolehlah kongsikan trcik anda di bawah ya.

Mudah Membuat Bun Panas Pakej 3 dalam 1

Haaa..salam sayang & selamat berpuasa 😉

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

38 Responses to “Blogger Cerita Tertinggal Dan Trick Hasilkan Entri Membelah Jiwa”

  1. amirulfaiz

    Jul 07. 2014

    Ambil gambar, terus upload. Ya, takut hilang nanti. 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 07. 2014

      terkadang gambar dah anak anak pula gatal tangan edit itu kalau bernasib baik kalu tak pernah beberapa keping gambar saya d buang huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

      Reply to this comment
  2. Strider

    Jul 07. 2014

    saya pun tatau apa trick nak bagi sebab kebanyakkan entry saya, diilhamkan daripada perkara yang berlaku disekeliling…

    Regards,
    -Strider-

    Reply to this comment
  3. akubiomed

    Jul 07. 2014

    Janji ada modal untuk bercerita. 🙂

    Reply to this comment
  4. ema

    Jul 07. 2014

    letak gambar sekeping pun dah boleh jadikan satu entri.

    Reply to this comment
  5. zara

    Jul 07. 2014

    pernah juga tertinggal fon di ofis..nak ambik jauh..biasanya time2 tertinggal nilah ramai orang nak hubungi kita kan..aduhhh..hehe..

    maggi kari tu menarik sekali..dah masuk 3 bulan kot tak makan maggi ni..keinginan menebal ni bertambah2 tebal tgk entri sur..nanti saya godek2 resepinya pula..dah ade link kan..

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 08. 2014

      ah..kalau tertinggal dekat boleh patah balik.kalau jauh esok dah sure pi opis kembali.cam saya jauh ipoh nak kl aduh…

      ah resepi dan gambar kredit dekat sana 🙂

      wahduh saya jarang makan kalau makan amilk sedikit kalau dulu gila2 suka makan..

      ps:klu nak jadi bujang boleh jer makan meggi kari hiii 🙂

      Reply to this comment
  6. Khamsi Abdullah

    Jul 07. 2014

    lol..panduan yang simple, tapi jarang terfikir.. terima kasih banyak2 🙂

    Reply to this comment
  7. titan

    Jul 07. 2014

    ohhkehh..

    cam gitu hupenya ye..

    Reply to this comment
  8. Denaihati

    Jul 08. 2014

    smartphone kena auto syncronize dengan pengstoran awan pun ok kot…kalau kena rompak sekali pun masih ada backup….

    Reply to this comment
  9. sop

    Jul 08. 2014

    kadang terus wat entry guna phone
    kalau malas nak publish lagi, simpan as draft. nanti buka kat komputer boleh edit lagi
    noce sharing ye suri

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 08. 2014

      saya terus ke laptop. jarang ada draf kalau ada hanya kata kucin sahaja. tapi bab gambar selalu entri kraf atau sale sahaja itu penting gambar2 tu bagi saya.

      saya dah cuba taip entri dekat tab tapi leceh makan masa itu mahu 2 jam agaknya ..

      terima kasih kembali 🙂

      Reply to this comment
  10. Sobri Mansor

    Jul 08. 2014

    Aterrr…. ngape yang boleh tertinggey tab yong toh…. hehehe

    Reply to this comment
  11. Hero Borneo

    Jul 08. 2014

    tak ada gambar pun boleh hasilkan entri..

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 09. 2014

      boleh juga tapi kalau saya rasa janggal.tapi boleh sahajakan tak ada masalah punya 🙂

      Reply to this comment
  12. mai has

    Jul 08. 2014

    kalau penceritaan dari hati…pasti hasilnya umphhh…:-)

    Reply to this comment
  13. Anim

    Jul 08. 2014

    oo..maggi kara ala johor tu kira trick saja ya..haha..
    tipah tertipulah suri..bijak..bijak

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 09. 2014

      hee..jangan marah tapi kalau nak resepi itu memang ada di link yang saya berikan itu 🙂

      Reply to this comment
  14. Hafizul

    Jul 08. 2014

    Uhh nk kena beli smartphone lagu ni..dua dalam satu..hehe

    Reply to this comment
  15. ajumohit

    Jul 09. 2014

    idea banyak tp kemalasan berganda hahaha

    Reply to this comment
  16. Myra Jay

    Jul 09. 2014

    Sedap pulak bila bayangkan megi akri di kepala 🙂

    Betulla Suri, sepatutnya buat macam tu, lps ambil gambar terus send ke email, tak le gambar terperam je dalam fon >>> tuju diri sendiri 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 10. 2014

      aha..itulah hakikatnyakan kita girl cute heee..memang banyak kerja yang sentuh padala blog masih nak jaga, apa lgi kehidupan seharian eh 🙂

      ps:biasalah tu heee 😉

      Reply to this comment
  17. Ezlaila

    Jul 10. 2014

    Tip yang menarik untuk berblogging. Bagi saya penulisan perlu dijiwai sepenuhnya, barulah ia nampak menarik.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 11. 2014

      ia benar kalau otai perlu menjiwa juga kalau tak susah gak nak hasilkan satu entri eh heee

      Reply to this comment
  18. Adang Nur

    Jul 11. 2014

    Tips dan info menarik

    Terima kasih telah berbagi

    Reply to this comment
  19. Kamil Salleh

    Jul 12. 2014

    Biasanya kalau ada berita menarik untuk dibuat entri, saya akan taip di HP dsn draf kat situ dulu. Bila dah pulang, bolehlah sambung kembali entri tersebut.

    Reply to this comment
  20. hafizmd

    Jul 17. 2014

    Meggi tu kacau betullah…hehe..

    Apapun..pelan backup mesti ade…huhu

    Reply to this comment
  21. aRz MoHa

    Jul 21. 2014

    salam singgah pertama kali disini dari blog denaihati
    Kalau yang mengambil gambar dengan tab atau handphone boleh la upload terus tapi bagi yang menggunakan kamera DSLR contohnya. Tak boleh la nak upload dulu

    Reply to this comment

Leave a Reply