Untunglah Dia Pandai Menjahit

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Untunglah buat baju raya sendiri kalau tak untung masakan si penerima jahitan sepanjang tahun tak menang tangan di buatnya. Lagi untung dan “berbaloi” menjahit baju kalau kita celik mengikut design semasa.

Tidak perlulah kita saban tahun memperuntukan sebahagian “wang khas” untuk membeli dan mengikut tema pelum moden atau jubah kembang payung dek kerana berkenan katanya.

Hrum..percayalah bila cukup tempohnya nanti design itu akan terkebelakang juga akhirnya walaupun ia makan sedikit masa.

Perasan atau tidak tema warna dan trend baju raya 2014 tahun ini mengikut citarasa apa? Kalau anda bijak markah 100 akan di berikan kepada anda.

wOOHOO!!! Baju raya anak 2014

hOO..HOO!!! potong lagi baju raya anak 2014

Serius! tak akan terkejar kita dibuatnya kalau kita ini jenis yang sentiasa ikut arus fesyen tapi hakikatnya sepanjang tahun itu jugalah baju kurung tradisional, baju kurung moden,baju kurung riau/pahang, kain susun tepi, kain kipas belakang, kain lipat batik, baju melayu bersama seluar dan jubah a cut, jubah moden, jubah princess cut, jubah empire cut jubah pelum inilah yang selalu mendapat permintaan tinggi di pasaran tempatan mahupun dalam talian maya khususnya.

Mudahnya Buat Baju Kurung Pesak Betawi

Tidak perlulah kita belajar semua pelajaran kalau kita nak jadi pandai untuk mahir membuat semua baju tapi cukup belajar satu baju jubah insyallah kita akan secara automatik akan tahu cara untuk design jubah yang lain. Begitu juga cukup kita belajar menjahit baju kurung moden insyallah kita akan mudah mahir mempelbagaikan bentuk lekuknya nanti, pun sama juga kalau kita tahu teknik memotong baju melayu kita juga akan secara tak langsung tahu bahagian mana “rahsia” melakar pola terbaik untuk perincikan dan sedap di pakai.

Untunglah Dia Pandai Menjahit

Salah satu jubah yang berjaya saya jahit 🙂

Semua ilmu yang kita nak pohon a.k.a tuntut wajib ada tunggak “asasnya” dahulu untuk dihadami!

Untunglah Dia Pandai Menjahit..

Sampai bila kita harus mengharapkan bantun dari orang luar sungguhpun kita berkemampuan untuk membeli. Tidak terjentikkah hati anda untuk melabur bagi kepuasan diri dan seteguk ilmu yang ada manfaatnya  pada masa sekarang dan akan datang itu akan berterusan sehingga mereka yang di sekeliling anda mampu menyarungkan sepasang baju cantik hasil dari jemari anda. JIKA di badingkan melabur tapi nikmatnya hanya sekejap.

p/s: Hati makin berbunga tahun ni lepaslah juga untuk 6 pasang baju raya kami..

Untunglah Dia Pandai Menjahit . . .

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

34 Responses to “Untunglah Dia Pandai Menjahit”

  1. Denaihati

    Jul 01. 2014

    sampai 6 pasang dah siap, beraya sakan lah dengan baju raya baru…heee

    Reply to this comment
  2. Kamil Salleh

    Jul 01. 2014

    Salam Radhan buat Suri. Semoga beroleh pahala yg berganda- ganda.

    Reply to this comment
  3. Riri

    Jul 01. 2014

    selamat tengah hari. salam perkenalan dan selamat menunaikan ibadah puasa

    Reply to this comment
  4. akubiomed

    Jul 01. 2014

    Ada keinginan untuk menjahit baju sendiri cuma masa tidak mengizinkan.

    Reply to this comment
  5. Ezlaila

    Jul 01. 2014

    Sememangnya amat beruntunglah sesiapa yag ada skill menjahit nie. Pasti jimat dan confirm puas hati. Very good sharing 🙂

    Reply to this comment
  6. Raudzah

    Jul 01. 2014

    Hebat..memang untunglah dia..he..he

    Reply to this comment
  7. Raudzah

    Jul 01. 2014

    Astro & LUXOR for you..

    Reply to this comment
  8. montana

    Jul 01. 2014

    seronok la pandai menjaitt nooo…tempah baju selai bleh hehehe..saja melawak ja noooo

    Reply to this comment
  9. ema

    Jul 01. 2014

    memang beruntung…nak menjahit perlu rajin…akak tempah dengan mak mertua..untung-untung free jer…hehehehe

    Reply to this comment
  10. zool

    Jul 01. 2014

    memang untung tu kalau pandai menjahit.. boleh amik part time lagi

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 03. 2014

      setakat ni part time keluarga pun dah boleh jana wang cuma awak nak ambil upah rm ke tidak heee…

      Reply to this comment
  11. faizal

    Jul 02. 2014

    siapa yang ada kemahiran memang boleh jana duit yang lumayan

    Reply to this comment
  12. Anim

    Jul 02. 2014

    cahaya…nanti kak hantar baju leh tak?
    hai..kak memang jeles dengan orang pandai menjahit ni..

    Reply to this comment
  13. Fiza Rahman

    Jul 02. 2014

    Wah…6 pasang tu. Best lah pandai jahit baju sendiri.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 03. 2014

      syukurlah lepas juga untuk kami sekeluarga heeee.. 😉 jomlah cuba benda tak susah seperti yang di sangkalah heee.kalau tahu laju je kita amnil ukuran motong pola..kain bagai heee

      Reply to this comment
  14. Memang untung kalau pandai menjahit ni, tak payah pening-pening kepala nak tempah baju raya nanti hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 03. 2014

      sekarang banyak kedai dah tutup ambil tempahan.ilmu tak rugi kita belajar sebab akan datang kita boleh pakaia berkali-kali 😉

      Reply to this comment
  15. Moms Avenue

    Jul 03. 2014

    Wahhh.. ini memang untung sangat ni.. Dapat 6 pasang terus.. Banyak penjimatan kan..

    Reply to this comment
    • Suri

      Jul 03. 2014

      kalau sis nak genapkan boleh cuma kalau saya larat untuk hadap jubah bolehlah lagi heeee

      Reply to this comment
  16. titan

    Jul 03. 2014

    ya.

    untung bila pandai menjahit nih. hoho..

    Reply to this comment
  17. Zulham Efendi

    Jul 12. 2014

    kata ibu saya,keterampilan menjahit bisa menjamin masa depan,karena bisa di bikin usaha,adik perempuan saya sekarang buka usaha menjahit berkat didikan ibu saya,sukses selalu untuk Admin

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 12. 2014

      ya ia masa cerah untuk jangka masa yang panjang satu kerja yang murni hasil boelh kira lumayan jika ambil upah dari rakan atau jiran tertangga terdekat 😉

      Reply to this comment
  18. resep makanan

    Oct 09. 2015

    jadi pengen menjahit deh 😀

    Reply to this comment

Leave a Reply