Cara Kukuh Menjahit Butang Baju Empat Lubang

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Sudah lama nak kongsikan menjahit butang baju empat lubang. Hari demi hari tak tertendang entrinya ini hee..makanya apalah salahnya Suri berkongsi seni menjahit butang baju dengan betul.

Silang Kaki Jahit Jubah Princess Cut, Empayer Cut or Baju Melayu

Sebelum ini awak main cucuk benang bawah kain ikat mati dan kemudian buat langkah silang berbalas tiga kali dan kaedah yang sama silang sebelahnya lubang yang sedia ternganga itu balas tiga kali dan terus matikan haaa.

Adoi…aieeee..

Baju Pesak Betawi Cun!

Bagaimana menarik bukan heee..insyallah bisa coba untuk menjahit pada bahagian dada jubah, lengan baju, baju kemeja sure jadi buat yah 😉

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

29 Responses to “Cara Kukuh Menjahit Butang Baju Empat Lubang”

  1. Hafizul

    Jun 19. 2014

    Wah macam menarik aje..boleh try gak ni..huhu

    Reply to this comment
  2. Denaihati

    Jun 19. 2014

    nampak senang je ni, buat pusingnganya memang nampak tahan. butang tak kukuh selalu tanggal dalam mesin basuh.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 19. 2014

      itulah kalau bahagian butang baju lelaki selau dalam banyak yang berbaris itu akan ada satu dua biji yang tertanggal aha.ganas sungguh eh 😉

      Reply to this comment
  3. Bahrain

    Jun 19. 2014

    Aku main jahit je asal jadi..heheh. Bolehlah diperaktikkan lepas ni, macam susah pula nak buat mcam gambar kat atas.

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 19. 2014

      haa..ini kalau bab skema lagu ini itu pun kalau tak mo buat hadap dua tiga kali butang baju asyik tertanggal jer heee 😉

      Reply to this comment
  4. Malaysia Tercinta

    Jun 19. 2014

    Ilmu baru untuk hari ini. Terimakasih

    Reply to this comment
  5. Ismail N

    Jun 19. 2014

    Uik ada teknik gak jahit butang. No wonder lah ada butang baju dan seluar mudah tercabut. Silap teknik la tu kot 😀

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 19. 2014

      aha..itulah pasal ikut cara mereka betul baru tak tertanggal iay dak hee..sabar sahajalah 😉

      Reply to this comment
  6. akubiomed

    Jun 19. 2014

    Selalu jahit butang baju yang teranggal. 🙂

    Reply to this comment
  7. Raudzah

    Jun 19. 2014

    wah complicated nya…

    Reply to this comment
  8. Raudzah

    Jun 19. 2014

    2 X promoted content for you dear..

    Reply to this comment
  9. hafidzramli

    Jun 19. 2014

    Kebetulan butang di baju tertanggal pula. Nasib baik ada tutorial heh 😉

    Reply to this comment
  10. brohantu

    Jun 19. 2014

    jahit baju ni dari dulu lagi mmg tak pandai

    Reply to this comment
  11. Manan Qayyim

    Jun 19. 2014

    lame tak balajo menjahit… teringat masa sekolah dulu,,, belaja Kemahiran Hidup…

    Seronok menjahit nie…

    Reply to this comment
  12. Hero Borneo

    Jun 20. 2014

    ha..ha..boleh cuba nie..sebelum ini main belasah sahaja!

    Reply to this comment
  13. encikarman

    Jun 20. 2014

    sangat detail, biasanya main silang silang ajer.

    Reply to this comment
  14. Anim

    Jun 20. 2014

    adooii..memang kalau berbelas kali silang tu sayalah..
    rupanya senang sangat langkah yang dishare..tqvm

    p/s memang teringin nak jumpa tapi tule, ada je aral kita nak dating kan?

    Reply to this comment
  15. faizal

    Jun 20. 2014

    cara yang mudah difahami. terima kasih

    Reply to this comment
  16. namaygindah

    Jun 20. 2014

    oo kene silang ke bawah dia…tq for sharing ya!

    Reply to this comment
  17. Mummy Dina

    Jun 20. 2014

    oo kene silang ke bawah dia.. boleh try la klu butang baju anak tercabut…

    Reply to this comment
  18. zara

    Jun 21. 2014

    Thanks suri..zara ni kan plg la malas menjahit..lepas kawen je mesin jahit berabuk terus..skarang ni kalau seluar suami tetas dan tertanggal butang je jahit..kerap juga butang tertanggal..bolehla cuba tips suri pula..

    Reply to this comment
  19. Linda

    Jun 21. 2014

    cara dan teknik yang bagus , boleh lah cuba lepas nie

    Reply to this comment
  20. ema

    Jun 23. 2014

    ini cara yang betulnya…lain kali boleh ikut cara ni.

    Reply to this comment
  21. faizal

    Jun 23. 2014

    gambarajah yang ditunjukkan begitu mudah difahami.

    Reply to this comment
  22. nOesuhaimi

    Jun 24. 2014

    ooo camtu caranya..selama ni main hentam jer…

    Reply to this comment

Leave a Reply