Ceritera Jahit Sambil Menari Dan Limau Terperuk

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Selamat kembali ke sekolah! anak-anak cukup malas untuk bangit dari tidur katanya tak larat. Tapi masa bermain di padang permainan tidaklah pula mereka berkata penat sebaliknya gembira terpamir di wajah mereka.

Hari isnin merupakan hari yang malas untuk memulakan sesuatu perkara yang biasa kita lakukan. aHAK!!

TRICK!! Kaki Dangdut ..

Hurm..

Awal minggu pertama cuti sekolah bermula aktiviti Suri banyak di manfaatkan bersama adik-beradik yang datang dari Melaka. Minggu yang kedua pula rombongan dari Johor pula menyusur ke rumah Suri. Masa yang ada di isi benar-benar padat rasanya tidak cukup tidur menyediakan kelengkapan itu ini buat tetamu yang hadir. Manakala baki lagi lima hari yang ada Suri fokus pada anak dan  pada sebelah petangnya pula Suri rancak memotong kain pasang untuk membuat baju kurung riau dan beberapa helai jubah untuk hari raya nanti.

tunggu masa nak hantar kain-kain untuk jahit tepi..aduh...

tunggu masa nak hantar kain-kain ini untuk jahit tepi..aduh…

Jadi..

Kerana itulah Suri sengaja biarkan blog ini berjalan dengan sendiri. Maaflah tersangat-sangat wahai sahabat blogger dan pembaca setia sebab tiada sebarang berita terbaru diterbitkan sekian lama.

Sesekali “blog ini perlu di tinggalkan juga” untuk lebih menghargai orang di sekeliling kita.

Ya! masa cuti sekolah waktu terbaik untuk saya abaikan blog..

Pada anda ingin membuat baju melayu dan baju kurung moden kain lisu ayuh dapatkan produk di sini.

Cukup!

Hari ini Suri ingin kongsikan satu cara mudah untuk mewangikan mikrowave atau oven.

“Bulan lepas buat kuih bangkit..”

“Dua minggu yang sudah buat kek nenas jenama adela..”

“Semalam baru selesai membuat juadah ayam golek versi percik tak sudah..”

Sah..dan tak syak lagi pasti akan ada pelbagai bau yang tidak diingini akan mudah terhasilkan. Jadi untuk menyahkan bau yang kurang enak ayuh mencuba petua yang best ini seperti bawah.

Bahan dan cara yang mudah untuk mengatasi bau hamis a.k.a terperuk:-

  1. Sebiji buah limau

Kaedahnya:-

  1. Bersihkan buah limau.
  2. Kupas kulit lima tersebut sehingga menjadi togel.
  3. Bila anda sudah mendapat kulit limau masukkan pula ia ke dalam oven dan panaskannya sekitar 10 minit 😉
  4. Kemudian biarkan kulit limau itu di dalam oven selama 15 minit dan aroma limau akan terhasil.

Cara Mudah Buat Baju Kurung Riau Untuk Ibu Hamil!

Oklah malas nak bertekak panjang lebar. Cukuplah ini entri untuk awal bulan jun. ” Amacam terbuat rindu ke idak ini ?..

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

42 Responses to “Ceritera Jahit Sambil Menari Dan Limau Terperuk”

  1. Myra Jay

    Jun 16. 2014

    Ok menarik petua untuk Microvawe tu, TQ sharing Suri 😀

    Reply to this comment
  2. Hafizul

    Jun 16. 2014

    haha..musim cuti sekolah memang agak sibuk sikit kan./.hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 17. 2014

      sibuk bawa anak apalagi baby baru yer he….layan karenah anak memang menyeronokkan 😉

      Reply to this comment
  3. brohantu

    Jun 16. 2014

    blog pun cuti gak ye

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 16. 2014

      cuti sekolah memang saya set perancangan awalnya begitu. blog bila-bila boleh jeguk asal ada entri “hidup” insyallah tak jadi masalah punya.

      ni dah habis cuti dah heee… 😉

      Reply to this comment
  4. akubiomed

    Jun 16. 2014

    Nak Raya nih banyak tempahan ambil? Warna apa pilihan keluarga Suri tahun ini?

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 16. 2014

      saya tak fikir ingat buat kala ungu tapi anak pilih kala lain..selau last minit suami akan buat keputusan. apa pun warna tak kisah janji si ank meriah.saya suka buat baju dan jubah sebab jenis cepat boring pada satu2 baju hii..

      ab tahun ni warna apa?

      Reply to this comment
  5. zool

    Jun 16. 2014

    wah boleh cuba ni..
    tapi rumah takde microwave plak

    Reply to this comment
  6. Melastik Bintang

    Jun 16. 2014

    Limau tu buat Hot Papa lapar la pula…=) kalau dapat jus limau lagilah…

    Reply to this comment
  7. Denaihati

    Jun 16. 2014

    bagus ni, boleh cubalah, nanti kalau guna microvave tu aroma limau ni tak melekat pada makanan lain ke…hee

    Reply to this comment
  8. Nurul

    Jun 16. 2014

    petua yang bagus, mesti wangi oven

    Reply to this comment
  9. NutriBullet

    Jun 16. 2014

    tips dan cara yang bagus boleh di cuba kat rumah nanti

    Reply to this comment
  10. Anim

    Jun 16. 2014

    selalunya saya guna limau nipis yang dimasukkan dalam bekas berisi air..
    mungkin cara suri lebih mudah…

    Reply to this comment
  11. puteri kasih

    Jun 16. 2014

    hai hai….patutlah hampir seminggu blog ni sepi. Puteri pun on off je dapat blog, sibuk pula bulan ni.

    Reply to this comment
  12. puteri kasih

    Jun 16. 2014

    semua kedai tutup, nak belanja suri tak dapat pula. Nanti puteri datang lagi ye 🙂

    Reply to this comment
  13. Arman

    Jun 17. 2014

    Selain memberi bau yang wangi, dengan menggunakan buah limau juga memudahkan kita untuk menanggalkan kotoran yang terdapat dalam oven.

    Reply to this comment
  14. Hero Borneo

    Jun 17. 2014

    Patutlah nama tak dengar berita..

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 17. 2014

      ya itulah kisah yang nak di katakan dalam entri ini samping nak bagi sedikit info juga 😉

      Reply to this comment
  15. Raudzah

    Jun 17. 2014

    lama tak jalan-jalan kat sini…

    Reply to this comment
  16. Raudzah

    Jun 17. 2014

    2 X promoted content for you…

    Reply to this comment
  17. encikarman

    Jun 17. 2014

    oven pun ken wangi eh,,, baik baik,

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 17. 2014

      eh mesti dah masak kambing salai…ayam golek..kek mesti nak wangi bukan bilik tidur dan ruang tamu jer nak wangi ahaks… 😉

      Reply to this comment
  18. Ismail N

    Jun 17. 2014

    Bercakap pasal topik yg atas skali tu – budak2 balik skul. Semalam ramai yg ponteng kawe tengok. Tahu lah samada ibu bapa lupa sekolah dah naik atau bapa tak leh bangun pagi sebab tengok bola? adehh 😀

    Reply to this comment
    • Suri

      Jun 17. 2014

      aha..bolalah katakan apa nak buat mujur ada ibu itu sahaja yang boleh di harapkan.kalau tak ada mama payah gak budak-budha nak bangkit hiii 😉

      Reply to this comment
  19. Moms Avenue

    Jun 17. 2014

    Betul gak ni.. Selalu je abaikan oven dengan wangi2an dia.. Dah tiba masa nak nyahwangikan.. hehe

    Reply to this comment
  20. nOesuhaimi

    Jun 17. 2014

    bess kalau tau menjahit ni…semua leh buat sendiri…
    ooo…nanti leh cuba tips oven tu

    Reply to this comment
  21. zara

    Jun 18. 2014

    Bagus tips limau tu..aci dak guna untuk hilangkan bau tempoyak hee..suri..untungnya boleh jahit baju sendiri..rasanya xde orang ambik tempahan dah untuk raya ni..

    Reply to this comment
  22. Bahrain

    Jul 02. 2014

    Keutamaan lain perlu diuruskan dahulu berbanding blog. 🙂

    Reply to this comment
  23. fatihah Yaacob

    Jul 25. 2014

    Boleh cuba ni cara ni. Maklumlah bulan puasa ni mmg banyak guna microwave. Terima kasih kongsi tips 🙂

    Reply to this comment

Leave a Reply