Whooo!!! Trick Lakukan Kerja Rumah Tahap Super Vakum! Bila Mereka Hadir Kesisiku

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Rasa seronok membilang hari barangkali inilah di katakan menunggu insan yang tersayang datang bertandang ke rumah kita. Ya. Suri duduk jauh dari keluarga tercinta maka saat ini kedatangan mereka amat-amat Suri nantikan.

Apakah trick pantas lagi super kilat seperti baru lepas menggunakan jenama krim cif  gitu heee..Bila rumah kita tidak 100% dalam keadaan kemas bahaaa.. kelakarlah sungguh tahap malas ini.

“Mana tidak dengan urusan membasuh, memasak, menguruskan blog, menjahit, berquilling semua itu perlu di lakukan mengikut rutin harian Suri seperti biasa.

Tapi cuba bayangkan bukan semuanya kerja seperti menyusun atur perabot, membersihkan tandas dalam rumah, kipas berhabuk mahu kita belak hari-hari ya tak. Penat wuh..”

Jangan sesekali ubah jadual harian yang selalu anda lakukan.

  • Katakan jam 8.00 pagi anda telah selesai memasak maka lakukan tugasan itu seperti biasa. Sebab perkara ini kalau kita tidak buat susah juga siapalah pula nak memasakkan makanan dan minum untuk suami dan anak-anak kita nanti. Mahunya gebulur depa tahap gaban bila anak pulang dari sekolah terkejut jumpa  tikus apabila membuka tudung salji litup di bawahnya kosong 🙁

Bilakah waktu yang paling sesuai untuk mencuci bilik air merangkap tandas. Pecayalah benda ini bukan boleh buat main-main. Kenapa? kerana silap hari bulan ada yang migren bau hamis air kecing anak-anak uh.. Apa lagi kita yang dewasa ini. Be serius tandas yang kotor adalah salah satu punca penyakit yang amat mudah menghinggap penghuni yang berada di dalam rumah.

  • Ambillah waktu sebelum anda mandi apa kata rajinkan diri mencuci bilik air dan tandas. Ini bab selalu orang perempuan punya tasklah. Jika lelaki teringin nak buat aku just angkat bendera putih jer aha..pang…pang..biar benar! Ya itulah kejadian yang sebenarnya yang harus anda lakukan. Kerja begini jangan sesekali terlalu mengharapkan pasangan anda lainlah kalau dia “ringan tulang” Kalau salah sorang tidak buat jawabnya sampai bilalah tandas dalam rumah anda tidak akan bersih.

Suri kiaps duduk rumah saya ada empat buah. Kaedahnya bagaimana nak mencucinya.

“Biasalah bila waktu nak menggunakannya punyalah berebut-rebut sebab betapa mudahnya mendapatkan kipas angin free berkabel elektrik menyembur muka”

“..Bila giliran nak membasuh ada sahaja persoalan akan timbulkan”

  • Anda tidak perlu risau maka pergunakalah umat-umat yang ada di dalam rumah anda. Umat membawa maksud anak-anak andalah. Berikan sahaja task kerja ini pada mereka berusia empat ke lima tahun itu aku gerenti dema memang cukup suka bermain buih bersama dengan air. Ya. Masa inilah peluang untuk kita sebagai ibu dan bapa mengajar anak melakukan kerja rumah dengan kaedah toturial tanpa bertauliah heee..

“Alah kalau takat muat naik entri toturial dalam belog boleh jer kau buatkan cis… haaa…”

Jika anda mempunyai rumah yang banyak bilik agak sukar untuk anda menghabiskan satu bilik itu mengadap dalam masa sepuluh ke lima belas minit. Hai..kalau Surilah ia bergantung apa yang anda simpan dalam sesebuah bilik itu. Kalau kata bilik anak tak usah di katakan pagi ini kita berkemas baik-baik kau tunggu sahajalah bila dia pulang dari sekolah, lepas makan dan dia tidur kemudian apabila kedua bijik matanya sesegar bunga di taman nan mekar maka dia akan mula menerok khazanah mainannya. Jadi susah juga kerjayanya kita mengemas dia memunggah. Begitu?

Cara Mudah Membuat jubah Pelum

  • Trick mudah wajib sediakan sebuah bakul khas untuk menyimpan barang mainannya. Kerja sebegini akan melicinkan lagi urusan anda mengemas rumah. Andai kata barang anak-anak berterabuh bawah meja makan, celah sofa boleh sahaja angkut bakul mainan itu ke sana sini dan terus sumbatkan segala khazanah dalam bakul semula.

“Tapi anak aku ni jenis yang tak reti nak kemas barang..”

“..Kau kemas sahaja time dia kusyuk tidur bukan susah mana pun heee…”

Suri rumah sekarang ini jenis yang suka mengguanakan sofa yang boleh bertukar-tukar sarung bantalnya. Ada pelbagai corak dan warna boleh di pilih. Masalahnya sempat atau tidak anda ingin menukar?

  • Pilihlah corak berwarna hitam atau corak berton gelap. Kerana kesan kotoran tidak mudah jelas kelihatan. Bukan itu sahaja malahan warna gelap ini kebanyakannya akan mudah match dengan unsur warna rumah anda yang bertemakan warna terang ataupun warna lembut. Ia juga amat sesuai jika anda seorang yang sibuk dan tiada masa untuk mencuci dan menukar sarung bantal sofa berkali-kali.

“Kalau kata aku nak basuh juga macam mana tu”

“..Kau basuhlah time kipas syiling atas itu di bersihkan dulu. Tidaklah habuk melekap dekat bantal sofa itu nanti. Ingat basuh jangan ikut time. Asal buka jer sarung bantal sofa tu teruskan sahaja sumbat dalam mesin basuh. Benda ini kalau di biarkan asyik tunggu-tunggu sampai bila pun kerja membasuh tak akan selesai.”

Malas sapu rumah. Susah nak kata sebab sang semut akan mula bermaharajalela. Cara mudah tak susah mana anda wajib juga menyapu rumah anda sekali ke dua kali pusingan kuak lentang. Ambillah waktu pagi ataupun malam.

“Pagi? mana boleh aku kerjalah!”

“…Kau sapu waktu malamlah deeii!”

“Suri rumah macam Suri macam mana pula? mudah sahaja kalau kata tak done haaa. blogger macam Suri akan sapu rumah time anak selesai makan tengahari. Insyallah ia merangkap menyapu sekali sapu rumah waktu malam. Kalau kata masa makan malam pun masih ada juga remah nasi yang bertebaran nak atau tak silalah jangan jadi pemalas yer heee.. 😉 “

  • Waktu malam boleh sahaja. Sebelum tidur. Apa kau orang teringin nak menunggu sang semut..lipas datang menjadi tetamu malam yang tidak di undang..?

Rumah saya macam orang bujanglah. Agaknya bagaimana ingin saya katakan “rumah tak ada kabiet dapur semuanya ternganga, barang masa pindah dulu-dulu pun masih tercegat di dalam bilik itu lagi.

  • Jangan risau kemaskan barang kecil dan masukkan dalam satu bekas seperti kotak plastik. Manakala barang yang bersaiz bersar pula cari dan belilah dua ke tiga buah beg plastik yang bersaiz sedang dan besar yang ada gambar kartun comel-comel itu dan muatkan segala barang di dalamnya. Tujuannya untuk mengelakkan orang datang rumah kita matanya menjadi tiba-tiba sakit.

“Apalah tuan rumah ini letak berang merata-rata”

“Elakkan juga tetamu meyelongkar barang-barang anda”

Halaman rumah nampak bersepah dengan pasu bunga yang hidupnya seperti malu-malu kucing, rangka motosikal semua sekalilah buat sakitkan mata sahaja. Yalah anak teruna ramai itu meriah mereka ini buat bengkal depan rumah…garaj letak kereta.

  • Wajib angkut barang tersebut dan letakkan pada satu tempat khas. Kalau perlu carilah kain gelap dan selubungkan ia dengan kain. Nak best bagi ikat tidaklah orang gatal tangan nak sentuh dan lihat apa isi dalamnya tu.

“Sudah jadi macam hantu poconglah”

“..Dah itu yang kau orang nakkan..lain kali jangan bagi can dekat mereka-mereka yang suka buat sepah time orang nak datang rumah hii..”

“Tak apa karja begini cukup selamat sebab bab-beb main selubung ini orang nak curi khzanah kita pun takut 😉 maklumlah berselubung katanya.”

Sebenarnya ada banyak cara untuk kita megemas rumah dengan lebih tahap super vakum! kecuali kita sengaja ataupun jenis yang suka mewujukan pelbagai alasan maka segala kerja yang tertangguh itulah yang menyebabkan kita rasa lemah.

Cuba kita fikirkan jika kita buat kerja itu tanpa bertanggung tak akan jadi punya mata kita sakit setiap kali melihat keadaan yang sama berulang-kali. Rajinkanlah jari-jemari anda dan bersihkan apa yang patut di lakukan kerana bagi Suri setiap kali kita melalui kawasan yang kita bersihkan itu  kelihatan kemas dan teratur apa kerja sekalipun kita teringin nak buat atau mengadap akan menjadi mudah dan lega. 🙂

Apa ada pada alasan kalau itu membuatkan kita jadi pemalas!

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

50 Responses to “Whooo!!! Trick Lakukan Kerja Rumah Tahap Super Vakum! Bila Mereka Hadir Kesisiku”

  1. hannyabdullah

    May 22. 2014

    Sis memang kena vacum hari2 , kalau tak kita dalam rumah ni akan tido diatas bulu2 kucing..hehehe

    Walau mcm mana pun malas terpaksa gak pagi2 vacum rumah dulu

    Reply to this comment
    • Suri

      May 22. 2014

      rumah saya tak ada vakum haaa..tapi untuk vakum saiz kecil ada khas untuk kereta.

      susah nak hari-hari bikin vakum dah berat nak bawa ke hulu hilir lagi heee..mujur ia mudah di selenggara 🙂

      Reply to this comment
  2. Denaihati

    May 22. 2014

    kalau saudara/tetamu datng tetiba memang nak kena sanga-sangat pantas ni… kaedah sorok memang penting…heee

    Reply to this comment
    • Suri

      May 22. 2014

      haa..usah di tonjolkan wajib di sorokkan. biasalah kalau umat ramai macam -macam boleh jadi.

      erk..macam pernah buat jer ? 😉

      Reply to this comment
  3. Mai Has

    May 22. 2014

    saya pakai vacuum yang bole sedut air skali tu.lg ganas.ahaha…semua habuk dia sedut abes.tapi alahai gedabaknya tolak ke hulu ke hilir.huhuhu…

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      masalahnya dia besar itu geramkan heee..saya tak pikir nak beli cuma servey sahaja takat nui 🙂

      Reply to this comment
  4. suriaamanda

    May 22. 2014

    Rumah SA kat Seremban tu dah jadi transit anak2 buah..hari2 memang kena kemas..no matter what..ni cuti sekolah nanti x tau la semana masing2

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      alah boleh suruh depa kemas pula depakan dah besar heee..kalau tak kemas sis tak payah amik or masak utk mereka2 boleh heee 🙂

      Reply to this comment
  5. Anim

    May 22. 2014

    Hihi…..terbaik punya idea dan solusi..
    Saya ni nasib baiklah si ayah dan anak sulung kaki pengemas. Klau ikut saya, memang malas…
    Tapi part kalau sedara mara nak mai,pelik jugak sebab boleh simpan barang on the spot..terror kan trick saya, cahaya..

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      aha..mana-mana tektik kita perlu buat haa,itu semua nak segera kemas haa..adalah tu sis anim 🙂

      Reply to this comment
  6. puteri kasih

    May 22. 2014

    hello my sahabat…masih busy mengemas rumah ke tu? hehehe

    Reply to this comment
    • Suri

      May 23. 2014

      cadang nak susun atur perabot nd bilik jahit jer paling kuat mahu mop rumah heee.. depa datang lambat lagi alahai.. 🙂

      Reply to this comment
  7. Ismail N

    May 22. 2014

    Woik banyak gak trick utk buat kerja rumah ni. Tapi trick paling utama bagi kawe… errr pakai maid jer buat kerja tu 😀

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      haa..kalau rasa mampu tak ada hal.kebanyakannya dari wanita luar sana pasti akan senyum simpul 🙂

      Reply to this comment
  8. sabree hussin

    May 22. 2014

    ok jugak tu bersihkan tandas sebelum mandi. Kalau sehari mandi 3 kali, boleh bersihkan tandas 3 kali jugak 🙂

    Reply to this comment
    • faizal

      May 23. 2014

      macam solatkan kalau kita buat 5 kali sehari boleh bersih hati

      Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      sabree nak buat begitu tak salah kalau rajinlah,kalau suri cukup seminggu sekali atau sebulan sekali. itu tengok kesihatan badan juga sebab suri jenis mudah jer sakit-skit.

      untunglah sapa dapat kawin dengan kamu nanti yer heee.. 🙂

      Reply to this comment
    • Suri

      May 25. 2014

      sabree boleh sahaja tangan msi ringan mood mesti ada ar masa nak mengerjakan task itu 🙂

      Reply to this comment
  9. Hero Borneo

    May 22. 2014

    mengemas rumah kalau dah rutin ..tak jadi masalah!…cuma kalau dah leka dengan blog ..agak lambat sikit nak buat semua tu!

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      itu saya katakan semua rutin harian wajib buat,setakat habuk bagai tu benda boleh buat hari sabtu atau ahad. lagipun tak akan hari-hari kita nak hadap dan buang habuk dekat kipas, tukar sarung banta hari-harikan. melainkan anak buat sepah itu memang tak boleh nak katakanlah 🙂

      Reply to this comment
  10. Raudzah

    May 22. 2014

    Kita kemas waktu weekend aje..tapi semuanya tip top..he..he

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      kita hujung minggu lebih teliti sikit klu hari biasa umh tka sepah sangat penat tak sagat bila hari minggu dia tak sekolah siaplah kerja kita kemas lebih dari 3 kali heee

      Reply to this comment
  11. Raudzah

    May 22. 2014

    Double Downy & Nestum for you..

    Reply to this comment
  12. sobri mansor

    May 22. 2014

    Disebabkan suami dsn isteri makan gaji, rutin kemas rumah dibuat pada waktu cuti hujung minggu. Habis semua habuk, keladak dan debu kena vakum dan dibuang. Kalo hari biasa,buat mana yg sempat je. Huhu

    Reply to this comment
    • faizal

      May 23. 2014

      zaman sekarang ni macam tu bila dua-dua bekerja

      Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      biasalah tu bro sobri kit abukan robot.maisng ada tugas nak hadapkan.asal kerja kesihatan baik semua kerja boleh buatkan.

      inysallah kerja yang di lakukan bersama akan jadi ringan

      Reply to this comment
  13. ema

    May 22. 2014

    kalau orang kampung nak datang…malam sebelum akan tidur lewatlah jawabnya sebab nak berkemas…

    Reply to this comment
    • faizal

      May 23. 2014

      tetamu yang datang tu umpama juru audit pula kan?

      Reply to this comment
      • Suri

        May 24. 2014

        mereka akan melihat punya kalau mak ayah kakak apalah sangat bisingnya tahu jer situasi umh kita ni..mula akan bising lama nanti diam ar.selalu macam tulah

        Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      itu jadi perkara biasa. tapi tengok keadaan jugalahkan.saya kurang sihat saya biarkan dulu pastu rasa hari makin hampir saya pulun habis-habisan.

      Reply to this comment
  14. puteri kasih

    May 23. 2014

    puteri datang spot check tengok rumah dah kemas belum..hehe

    siang tadi tak dapat nak belanja apa-apa..malam ni belanja nestum..mesti lapar kemas rumah kan.

    Lepas tu jangan lupa sapu olay dekat muka…kasi tambah berseri wajah 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      ada sahaja cik puteri saya ini hee..

      kemas ke rumah saya ni haa..saya yang tahu.kalau orang lain depa tengok pelik agaknya..

      Reply to this comment
  15. faizal

    May 23. 2014

    jadual harian memang penting..kalau kita termiss jadual memang gelabah hidup kita.

    anda telah ditag dalam segmen The Liebster Award By syukurnyasihat.blogspot.com

    http://syukurnyasihat.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-by-mycheritacom.html

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      saya tetap lakukan kerja harian. semua sudah set masa melainkan kalau saya bercuti jadual akan ada sedikit perubahan.tapi kalau kerja cepat saya boleh macam-macam kerja

      Reply to this comment
  16. Ezlaila

    May 23. 2014

    Time orang nak mai rumah confirm kelam-kabut dibuatnya. Memang perkara biasa berlaku kalau ada anak-anak kecik. Time nie kerjasama antara suami dan isteri amat penting.

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      haa.rumah ada anak kecil bawah umur tujuh tahun lagu tu.sebab kita ibu sahaja tahu hee..kalau suami buat dek kita kere “kerja keras” haaaa 😉

      Reply to this comment
  17. Sop

    May 23. 2014

    anak kecik mmg kena rajin kemas
    sbb sekejab kemas,.. abis sepah
    kemas sepah
    kalau xkemas.. bahaya pula kan? hehehe

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      kekadang penat leter. abah dia bising jer tapi bising dekat mulut jer heeee..tapi elak barang mainan tajam jangan letak merata bahaya hoo 🙂

      Reply to this comment
  18. nOesuhaimi

    May 23. 2014

    waktu paling pantas mengemas adalah apabila ada orang nak datang umah atau mertua nak datang…ajaib…cepat giler mengemas…berkilat2 lak tu semuanya…hehehe..

    Olay tu menari2 je..geram tengok nyer…apa lagi..klik ler..

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      aha…kalau kit abz dengan kerja rumah, masak, jaga anak, memang letih. task saya bukan kerja rumah sahaja, hadap blog2 lagi up date sale up entri bagai, jahit bagai letihlah juga.

      tpa bersyukur badan sihat semua kerja boleh buat.thnks 🙂

      Reply to this comment
  19. Myra Jay

    May 23. 2014

    Thank you sharing..
    Memang boleh di aplikasi ni..

    Alah bisa tegal biasa..
    Part toilet/jamban memang kena cuci selalu.. 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      sama-sama kembali.

      apa nak kata kena buat jugalah bedan kita tak boleh pecut lari jauh..jauh

      Reply to this comment
  20. zara

    May 23. 2014

    oh coincidentally sgt..dalam kepala ni memang duk pikir nak membersih toilet..toilet dalam kamar utama (chewah utama sangat)..last week ada tetamu..jadi ruang tamu bilik tamu, toilet tetamu sudah bersih..kini tinggallah bilik air kamar utam hehe..td pergi kedai rm2 mencri2 berus toilet yg sesuai tp xjumpe yang berkenan di hati..hahah itupun nk pilih2 kan hehe..bukannye ape..berus toilet ni susah nak angkut2..kene beli yg dedicated, kalau satu toilet tu xde berus dia, nak kene ambik kat bilik lain..lecehlah kan..

    Reply to this comment
    • Suri

      May 24. 2014

      haa,,kelakar sungguh sis saya ini.haa setiap satu umah wajib ada benda alah ini.kalau tak ada susah sungguh kerja kita.orang lelaki bukan amik tahu sangat.kalau bab membeli depa laju bab membantu ada rajin ada bz heeee..

      selalu utamakan bilik air. bilik tetamu dulu heee bilik kita kasi tutup rapat2 dulu haa…dah setel baru hadap bilik kita ngheee 🙂

      Reply to this comment
  21. Hafizul

    May 25. 2014

    Ohh begitu banyak tugas surirumah ni yer…haha…bab tandas tu..betul la..kena take care dna jaga hari2..kalau tak..nahas la..haha

    Reply to this comment
  22. montana

    Jun 23. 2014

    terus rasa nak kemaih rumah baca post ni

    Reply to this comment
  23. Noriza Rahman

    Aug 13. 2015

    Saya suka cuci tandas masa mandi,so sekali harung la..senang..

    Reply to this comment

Leave a Reply