Cara Mudah Membalut Hadiah Jenis Berkaca

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Hari ini Suri just tapek gambar dan taip sedikit entri sahaja kerana bahu kiri Suri masih terasa sakit. Maaflah 🙁 blogger sehari dua mungkin Suri agak kurang membalas jejak. Kalau ada pun mungkin ia secara rawak. Baiklah jom kita buat bersama-sama bagaimana cara mudah membalut hadiah jenis berkaca. Aktiviti ini sudah selalu sangat Suri lakukan. Kalau ada yang perasan blogger ini sudah berapa kali menerimanya.

Boleh sahaja temuduga si dia

Pernahkan anda membalut hadiah jenis berkaca seperti minyak wangi. Ia sungguh mudah tapi anda haruslah berhati-hati untuk melakukannya.

HADIAH UNTUK SI DIA

Bagi barang kecil memang amat mudah melakukannya. Berbanding dengan membalut hadiah atau barang kaca yang bersaiz besar maka anda di sarankan  menggunakan teknik yang agak berbeza.

Bahan untuk membalut hadiah jenis berkaca :-

  1. Kertas pembalut hadiah
  2. Gunting
  3. Solitape
  4. Tisu

  • Bentangkan kertas pembalut hadiah dan ukur ketinggian minyak wangi.
  • Pastikan ukuran kertas lebih tinggi dari ukuran saiz minyak wangi.
  • Lebihkan kepada 3cm. (Bergantung pada panjang dan lebar minyak wangi)
  • Kemudian lipat di sekeliling kertas tersebut seperti gambar di atas.

Lampirkan tisu mengikut ukuran saiz kertas pembalut. Letakkan tisu atas kertas pembalut bersama dengan botol minyak wangi.

  • Mulakan langkah menggulung membentuk empat segi. Ia bergantung pada bentuk rekaan permukaan minyak wangi anda.
  • Gulung sehingga selesai.

  • Ini gambar di bawah botol minyak wangi.
  • Lipat dan solitape balutan itu.

  • Ini adalah bahagian atas minyak wangi. Lakukan cara sama seperti di bahagian bawah lipatan tadi.
  • Kemaskan dan solitape.

Tara!!! sudah siap.

Trick!

  • Tisu– Untuk mengelakkan barang terhentak ketika anda menggunakan khidmat pos biasa.

DIY JAHIT PELBAGAI

  • Lipatan– Di sekeliling mengelakkan minyak wangi anda mudah terjatuh. Kemasan cara begini memudahkan anda membalut dengan selamat dan mudah berbanding anda terus membalut cara biasa.

Selamat mencuba!

Psstt…Bilakah kali terakhir anda membalut hadiah atau memberikan si dia hadiah?

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

35 Responses to “Cara Mudah Membalut Hadiah Jenis Berkaca”

  1. Sis Vee

    May 12. 2014

    blh juga letak tisu dlm kotak minyak wangi tuh … eh heh , saja jer tambah . Jumpa Volkswagen kat sini dear .

    Reply to this comment
  2. Hafizul

    May 12. 2014

    Ohhh adakah ini hadiah untuk saya?haha

    Reply to this comment
  3. Bahrain

    May 12. 2014

    Lama dah tak balut hadiah..kali terakhir buat masa sekolah menengah.

    Reply to this comment
  4. Strider

    May 12. 2014

    owh…tak pernah buat plak macam nie..biasa saya balut pakai surat khabar jer sebelum masuk kota..pastu baru saya balut kotak dengan pembalut hadiah..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    Reply to this comment
  5. Hero Borneo

    May 12. 2014

    satu panduan yang amat menarik..saya macam suka je dengan cara tersebut!

    Reply to this comment
  6. Raudzah

    May 12. 2014

    Thanks dear for the tips..

    Reply to this comment
  7. puteri kasih

    May 12. 2014

    balut hadiah untuk puteri ke tu? hehehe

    Reply to this comment
  8. puteri kasih

    May 12. 2014

    bahu masih sakit ke suri? Puteri ketuk dua darlie dan libresse yer 🙂

    Reply to this comment
  9. ajumohit

    May 12. 2014

    dah bagi hadiah aritu tp tak balut pun sebab macam susah je nak balut hahaha

    Reply to this comment
  10. TehR

    May 13. 2014

    wah boleh balut pakai kertas tisu je rupanya
    hehe
    thanks

    Reply to this comment
  11. alat bantu

    May 13. 2014

    makasih infonya min

    Reply to this comment
  12. ema

    May 13. 2014

    anak dah berbunyi bila nak beli hadiah untuk guru ni..

    Reply to this comment
  13. syaifuddin alias

    May 14. 2014

    walaupun ada tutorial, saya tetap tak reti balut hadiah..haha

    Reply to this comment
  14. Denaihati

    May 14. 2014

    jadi 4 segi, senang betul nampaknya, tak payah ada kotak.

    Reply to this comment
  15. bimbel online

    May 14. 2014

    nice, aku kan paling gak bisa kalo bungkus kaya gitu, jadi thanks ya

    Reply to this comment
  16. Kesumaangsana

    May 14. 2014

    tq berkongis tips ni yer..

    Reply to this comment
  17. nOesuhaimi

    May 15. 2014

    ooo guna tisu…
    menabung 3x di sini tuk suri 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      May 15. 2014

      ya untuk elak dia pecah.atau minyak wangi tu tertumpah.

      kalau di sertakan bersama pembalut kertas yang pop2 ok juga sis 🙂 terima kasih

      Reply to this comment
  18. Ismail N

    May 15. 2014

    Errr kat balutan tu tak tampal sticker “Fragile: Handle with care” ker? 😀

    Reply to this comment

Leave a Reply