Wax Paper

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Apa itu wax paper?

Wax paper merupakan sejenis kertas yang telah dirawat dengan menggunakan lilin untuk menjadikan permukaannya kelihatan lebih licin bagi tujan menghalang lain-lain bahan asing daripada melekat kepada wax paper.

diy BAJU RAYA SENDAT

Kegunaan wax paper:-

  • Biasanya kita akan menggunakannya untuk tujuan membakar (baking)

  • Asasnya untuk meletakkan bahan yang sejuk dengan tidak menggunakan makanan tersebut secara langsung dengan tangan.
  • Amat popular dalam hidangan panas atau sejuk bagi tujuan sesi  penghantaran pada pelanggan.

  • Wax paper mampu mengeluarkan asap atau terbakar dalam oven, tapi ia juga boleh digunakan untuk membakar pada suhu yang rendah atau untuk kegunaan di mana wax paper dilitupi adunan sepenuhnya seperti membakar kek.

Sumber: wax paper

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

34 Responses to “Wax Paper”

  1. puteri kasih

    Apr 22. 2014

    wax paper digunakan untuk balut makanan..lebih bersih berbanding kertas lain 🙂

    Reply to this comment
  2. myrujukan

    Apr 23. 2014

    owh begitu rupanya

    Reply to this comment
  3. Myra Jay

    Apr 23. 2014

    Pernah guna juga untuk membuat kek 🙂

    Reply to this comment
  4. amiroulfaiz

    Apr 23. 2014

    Baru tahu tentang wax paper nih, lepas nih boleh dipraktikkan, kalau rajin ke dapur. Hehe.. 🙂

    Reply to this comment
  5. puteri kasih

    Apr 23. 2014

    singgah beli waxpaper..bayar dengan rio dan clinique 🙂

    Reply to this comment
  6. hafiz

    Apr 23. 2014

    ooo tak tau plak ada digunakan dalam oven

    Reply to this comment
  7. onlajer

    Apr 23. 2014

    tak sama ya kertas lilin dengan kertas minyak nih

    Reply to this comment
  8. zara

    Apr 23. 2014

    panduan yang bagus sis..saya nak buat kek pakai kertas minyak je..tapi tak same kot..wax paper ni mungkin lagi bagus..

    Risiko Anemia Semasa Mengandung

    Reply to this comment
  9. KesumaAngsana

    Apr 23. 2014

    jrg sgr guna wax paper ni … done nuffnang kat sini yer

    Reply to this comment
  10. profhariz

    Apr 23. 2014

    Wax paper selalu guna untuk buat ayam ala-ala kenny roagers.

    Reply to this comment
  11. Raudzah

    Apr 23. 2014

    Noted…Thank dear…

    Reply to this comment
  12. Raudzah

    Apr 23. 2014

    Smookey Bear & Wait Ins for you…

    Reply to this comment
  13. jiesusanos

    Apr 23. 2014

    ooo..org pggl wax paper ea..

    Reply to this comment
  14. Anim

    Apr 23. 2014

    wax paper tu sama ke dengan kertas minyak? huhu..nampak sangat tak rajin membaking..

    p/s cahaya, rumah kak anim di ipoh kat blkg sm kg pasir putih daa..ala, dekat2 AEON tule..seronokle kalau tak jauh dari cahaya. ada kawan sembang nanti..

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 24. 2014

      tak sama,wax tu kan ker lilin, jadi orang seru kertas lilin, kertas minya yang kuning punya ada dua.satu yang backing warnna putih satu lagi ornag buat pembalut buku tu atau org belajar buat pelan baju tu tu kertas minyak juga 😉

      Reply to this comment
  15. Sis Vee

    Apr 24. 2014

    tak pernah guna rasanya … clinik n yes tak guna wax paper … heee

    Reply to this comment
  16. zik

    Apr 24. 2014

    Biasa yang mahir dalam makanan, mesti selalu guna nih

    Reply to this comment
  17. ema

    Apr 24. 2014

    tak pernah pakai pun wax paper..

    Reply to this comment
  18. Ismail N

    Apr 25. 2014

    Pernah dengar tapi tak pernah cuba. Belum ada sebab lagi utk guna. 😀

    Reply to this comment
  19. hidayah

    Feb 15. 2016

    ada jual di mane ye?

    Reply to this comment

Leave a Reply