Panduan Cara Memilih Langsir Dapur Murah Dan Moden Ala Inggris Roman Blind Yang Sesuai Dengan Kediaman

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Panduan Cara Memilih Langsir Dapur Murah Dan Moden Ala Inggris Roman Blind Yang Sesuai Dengan Kediaman. Membeli langsir dapur rumah merupakan sesuatu keperluan bagi setiap jenis kediaman. Kebiasaannya tanpa langsir dapur ibarat keserian sesuatu ruang itu tampak kurang berseri.

Hari ini Suri ingin kongsikan Panduan Cara Memilih Langsir Dapur Murah Dan Moden Ala Inggris Roman Blind Yang  Sesuai Dengan Kediaman. Semoga pemilihan kain langsir dapur yang sesuai akan membuatkan ada lebih selasa dan bersemangat untuk terus berkarya dalam masakan.

  • Carilah langsir yang nipis dan ringan. Ini kerana jika anda membeli jenis kain langsir yang tebal ia akan mudah memerangkap lembapan dan bau hapak.
Panduan Cara Memilih Langsir Dapur Murah Dan Moden Ala Inggris Roman Blind Yang Sesuai Dengan Kediaman

Langsir Inggris Roman Blind

  • Langsir yang ringan akan memudahkan anda mengibas bagi membuang segala  habuk yang mudah melekat pada kain.
  • Langsir dapur yang baik adalah jenis yang mampu memberikan ruang pengudaraan pencahayaan yang baik. Bukan sahaja cantik tapi selaras dengan fungsinya.
  • Langsir dapur yang tebal hanya mampu menghadang cahaya dari luar, menjadikan suasana dapur anda menjadi gelap.
  • Tidak di galakkan menggunakan langsir terlalu nipis dan jarang. Ini bagi mengelakkan orang di luar  boleh nampak anda dengan mudah.

  • Cari dan buatlah langsir dapur anda anda jenis mudah di naikkan atau di turunkan. Ia akan membuatkan anda lebih selesa jika anda rasa anda di perhatikan atau inginkan privacy. Sekiranya laluan rumah anda terlalu hampir dengan jalan raya maka cara ini juga lebih berkesan dan sememangnya anda memerlukan langsir.
  • Jika anda tinggal di kawasan terpencil dari kesibukan anda tidak di galakkan menggunakan langsir. Ini membawa erti anda boleh mengalami sendiri udara segar masuk ke dalam rumah dengan lebih baik.

  • Pastikan langsir yang ingin di pasang jaraknya tidak terlalu hampir dengan lokasi api dapur bagi mengelakkan sebarang perkara yang tidak di ingini berlaku.
  • Langsir dapur yang terlalu hampir dengan dapur masak, mungkin agak kurang bersesuaian kerana kain langsir anda akan mudah menyerap lembapan terutama wap daripada masakan ataupun menyebabkan bau hapak menguasai ruang rumah anda.
  • Tahukah anda bahawa warna penataan seperti alat memasak kegunaan dapur, kabinet, kaunter dan bar misalannya mampu mempengaruhi gaya langsir yang anda pilih.

  • Padankan warna langsir dengan lantai dapur, warna dinding atau kertas dinding yang digunakan mengikut tema warna yang anda gunakan.
  • Tahukah anda ukuran saiz kain langsir dan panjang langsir yang panjang dan labuh mungkin nampak cantik di tempat lain tetapi bukan di dapur.
  • Gunakan kaedah ‘blind curtain‘. Kerana ia mudah dijaga dan tidak mempunyai daya serapan.

Panduan Cara Memilih Langsir Dapur Murah Dan Moden Ala Inggris Roman Blind Yang Sesuai Dengan Kediaman tidaklah sesukar mana yang di perkatakan yang penting ia bersesuaian dengan kehendak dan pratikal itu sudah memadai.

Picture here

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

45 Responses to “Panduan Cara Memilih Langsir Dapur Murah Dan Moden Ala Inggris Roman Blind Yang Sesuai Dengan Kediaman”

  1. zik

    Apr 21. 2014

    Kat dapur takda langsir… Tingkap kaca tuh pun takda.. Nak buang sampah senang .. Hehe bagi makan ayam..

    Reply to this comment
  2. Raudzah

    Apr 21. 2014

    kita suka gambar yang first tu…cantik..half curtain..

    DIGI & DIGi for Suri…

    Reply to this comment
  3. Denaihati

    Apr 21. 2014

    langsir dapur cari/tempah design yang simple-simple je, senang buka dan senang basuh…

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 22. 2014

      itu lebih mudah dan jimat masa namanya 🙂 kerja isteri akan lebih lancar dan boleh buat kerja lain pula

      Reply to this comment
  4. puteri kasih

    Apr 21. 2014

    hai sahabatku suri…puteri datang lagi 🙂

    Kalau langsir dapur puteri suka yang tidak terlalu tebal tapi berwarna gelap sedikit. Kalau warna cerah atau pastel mudah nampak kotor

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 22. 2014

      hey 😉

      ya ada banyak pilihan yang terang ..gelap ikut suka yang penting ada langsir namapk ruang tu berseri 😉

      Reply to this comment
  5. puteri kasih

    Apr 21. 2014

    digi untuk suri 🙂

    Reply to this comment
  6. Ummi Hanie

    Apr 22. 2014

    geramnyaaa tengok gambar2 langsir tu…

    jenis roman blind dah lama jad idaman hati

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 22. 2014

      ikea ada jenis siap.kalau nak oder dekat kedai jahit pun boleh.nak jimat boleh buat sendiri 😉

      harap maklum kalau geram sah ler langsir ini tak boleh di bawa makan ahak 😉

      Reply to this comment
  7. onlajer

    Apr 22. 2014

    pakai langsir yang lama – lama je dekat dapur nih hehehe

    Reply to this comment
  8. KesumaAngsana

    Apr 22. 2014

    very gd tips lah dear tq.. done nuffnang kat sini yer

    Reply to this comment
  9. Strider

    Apr 22. 2014

    sebenanya sy suka tengok english decoration nie..dorang punya style decoration nampak bersih and terang..hehehe..menabung nissan sini…

    Regards,
    -Strider-

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 22. 2014

      Saya sama suka juga lebih lagi warna putih. tapi saya tak suka deco englis yang sarat dengan bunga dna pinggang manguku bagai tu part tu kurnag berkenan heeee..

      bersih tapi umh say atak boleh buat begitu sebab anak suka menconteng uh…

      Reply to this comment
  10. Fiza Rahman

    Apr 22. 2014

    Good tips. Thanks suri.

    Reply to this comment
  11. encikarman

    Apr 22. 2014

    dapur pakai blind tapi tak pernah sapu habuknya .

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 22. 2014

      itu mudah kasi angkat dan turunkan heee pastu basih dengan air nak bersih sikit sesekali sabun dengan air buih

      Reply to this comment
  12. faizal

    Apr 22. 2014

    dah nak raya ni…kena beli lansir cepat takut tak sempat

    Reply to this comment
  13. faizal

    Apr 22. 2014

    langsir biru itu nampak comel

    Reply to this comment
  14. bimbel online

    Apr 22. 2014

    thanks tips nya

    Reply to this comment
  15. Strider

    Apr 22. 2014

    datang balik menabung colgate kat sini…

    Regards,
    -Strider-

    Reply to this comment
  16. ema

    Apr 22. 2014

    bolehlah cari langsir untuk dapur yang suri senaraikan ini…dapur pula sebelah dengan kedai makan…hari-hari bau masakan.

    Reply to this comment
  17. Alin Marlini

    Apr 23. 2014

    mak kak alin sukalah ni ala-ala ingeris…hehehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 23. 2014

      yang simple boleh kalau bunga ros semua produk hias kepala mak suri memeh mudha pening gee…

      Reply to this comment
  18. profhariz

    Apr 23. 2014

    Kalau hari raya buat macam ni mesti best. hehehe

    Reply to this comment
  19. ajumohit

    Apr 23. 2014

    tahun ni nak
    beli langsir siap aje, selalunya tempah 😉

    Reply to this comment
  20. puteri kasih

    Apr 23. 2014

    jalan-jalan malam datang tengok langsir dapur kat sini

    p/s ada colgate and inti untuk malam ni 🙂

    Reply to this comment
  21. Ismail N

    Apr 24. 2014

    Adehh tu ada klass sikit ehhh. Yg bajet2 punya langsir tak der ke Puan Suri? 😀

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 24. 2014

      ah mahu ker eh, bukan ker saya dah buat toturial beberapa bulan yang lalu heee..

      saya kalau free mau cuba itu ini tapi mood sering ke laut. nnti insyallah ada masa kita cari langsir yang murah-murah pula 😉 jgn seih yer

      Reply to this comment
  22. shaifuddin

    Jan 12. 2015

    kongsi paten langsir

    Reply to this comment

Leave a Reply