Singer 5430 Stitch Range

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Suri merasa tidak puas hati sambil sabar menggulung dengan dukanya yang bercita-cita tidak setinggi gunung everest masih gagal menggunakan tab seperti hari-hari biasa. Mujur ada Singer 5430 Stitch Range dialah pengubat hati  gua yang sedia lara tidak bertepi ceh..

Memandangkan tuan tanah kebosanan dan geram maka entri malaslah sangat ini mula membuka pintu pagar cahayacinta untuk memulakan bicara 😉

aHG. Bila mahu menunggu sebulan..dua bulan, setahun dua tahun si dia tidak bernyawa? 🙁 Apa barang..

Memang tiada barangnya..

Masalahnya aku susah nak ambil gambar itu ini dan sumbat  dalam blog CC. Itu sahaja.

Ker mau bikin selfie sekali?

Mesin jahit singer Singer 5430Stitch Range yang di beli ini bukanlah mesin jahit 100% baru. Kiranya mesin jahit ini asalnya dari barang pemeran untuk tontonan pelanggan yang datang ke kedai singer. Alhamdulillah budget yang di cari memang ngam dan kebetulan awek pekerja melayu itu pula memaklumkan “kami nak celarkan stok pameran barang elektrik”

Suri apa lagi main sambar sahajalah. Masa itu sudah tidak fikir panjang lagi sebab sudah empat hari meronda-ronda area  Pasir Putih tetap juga harga mesin jahit yang menjadi idaman hati itu mahal gila. Makanya gua katakan

“tak mengapalah aku baru belajar nak menggunakan mesin jahit karen a.k.a jenis elektrik.  Manalah tahu dua tahun ke hadapan jika ada rezeki lagi mahu beli dan angkut jenama mesin jahit brother NV 950 yang jenis sulam tu pula”

“Sudah..sudahlah kau bermonolong tu..sila-silalah buat bersabar dan berusaha maju gemilang wawasan 2020”

Jaga..jaga..

Kalau ada perasan untuk beberapa tahun yang lepas ada dua entri Suri namakan dia Mrs White.

Tak perlulah nak cari lagi ceruk mana entri itu duduk. Gua tak akan bagi link punya. Sebabnya backup itu sah-sah tergantung dekat sana..

Karang gua menagis melimpah – ruah siap boleh bawa sampan untuk berdayung dari Ipoh ke Melaka camner 🙁 .. uh..

Ah, mustahil gau mahu tempuh itu sungai golok thailand ma

Inilah gerangannya Mrs White itu 🙂

credit mercador.ro

Apa macam cantik tak? Serius Suri tidak berkenan pada warna putih tapi bila kenangkan balik tak salahkan sebab kebetulan motokar di dalam garaj rumah pun berwarna putih jadi gua berikan dia nama seksi lagi sendat dengan sandaran Mr White. Depan title sahaja yang membezakannya.

Cuma gua mengambil sedikit masa untuk menerima seadanya dan kini serius ia amat bermakna dalam kehidupan Suri 😉 .

Mujur ada. Urm…dari tak ada apa  yang kau nak jahit. Penat woo empat tahun gua jahit sembat untuk langsir rumah pakai  tangan lagi ..

Ciri-ciri mesin jahit  Singer 5430c Stitch Range a.k.a singer Masina de cusut 5430c

  • 18 built-in stitch patterns -telah mencuba semua jenis paten memang best gila!
  • Horizontal thread delivery for smooth thread delivery
  • Top drop-in bobbin Class 66 is easy to see and replace
  • Built-In Accessory Storage
  • Built-in four-step bartack buttonholer
  • Handy Free-arm Sewing
  • Built-in accessory storage
  • Carry handle
  • Light
  • Snap-on presser feet
jenis -jenis sulaman ringkas

jenis -jenis sulaman ringkas

Enam jenis tapak mesin jahit singer 5430 Stitch Range

  1. Zipper foot
  2. Special purpose foot
  3. General purpose foot
  4. Buttonhole foot
  5. Button sewing foot
  6. Blindstitch hem foot

Kesemua senarai tapak mesin jahit singer atas belum pernah Suri mencuba lagi sebab ia tiada kait -mengait dengan task yang Suri kerjakan sekarang ini. Jadinya kalau di ambil tahu pun Suri cuma goole dari youtube sahaja 😛

Kalau blogger yang lain suka menumpul watak lego bagai Suri pula asyik dan gila untuk mengumpul tapak-tapak mesin jahit ini.

Cara menggunakan mesin Singer 5430 Stitch Range

Mesin jahit ini adalah hasil titik peluh dari Nuffnang dari tahun 2010 sehingga 2013. Insyallah dalam masa terdekat ini perancangan mahu membeli dan terus membawa pulang mesin jahit tepi halus dan biasa pula. Amin.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

50 Responses to “Singer 5430 Stitch Range”

  1. Raudzah

    Apr 19. 2014

    Singer menawan keluarga bahagaiaaaaa…he..he
    Salam Sabtu suri..

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 19. 2014

      tag line popular yang heee..sebab produk dah lama berada di pasaran pastu kalau alat ganti rosak mudah cari murha pula tu heeee

      Reply to this comment
  2. Raudzah

    Apr 19. 2014

    2 INTIs for you..

    Reply to this comment
  3. Anak Askar Pencen

    Apr 19. 2014

    Bermanfaat ada mesin jahit ni. Dapat tambah kemahiran yang ada. Nak jahitkan baju anak-anak pun dah jadi lebih senang lepas ni.

    Reply to this comment
  4. Strider

    Apr 19. 2014

    kat umah saya pun ade mesin jahit singer gak milik kakak saya…dulu time beli kemain lagi nak jahit ini itu..dah beli end up tersadai jer kat umah..hehehe

    Regards.
    -Strider-

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 19. 2014

      alah br bawak jer sini/jenis yang pakai goyang kaki tu ker? saya yang manual itu lagi gemar. kaki tak rasa sesemut heee…yang penting bunyinya senyap jer hee…

      pst..mungkin ikut mod agaknya 😉

      Reply to this comment
    • Strider

      Apr 21. 2014

      ini yang jenis automatic rasanya…tapi ada padel macam padel mintak kereta..hehehe…menabung Yes Rio di sini..

      Reply to this comment
  5. zik

    Apr 19. 2014

    Baju raya boleh siap banyak pasang lepas nih… Hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 19. 2014

      😉
      insyallah tapi saya siap potong kain awal-awal.tahun lepas buat masa bulan puasa.rasa letih walaupun tak terasa masa cepat berlau.

      Reply to this comment
  6. Faarihin

    Apr 19. 2014

    Wah… Baguslah suri pandai menjahit. Saya jahit pun tak berapa nak mahir. Jahit yang simple2 jah. Hehe.

    Ni nak raya. Mesti banyak tempahan yang Suri dapat kan.

    Selamat menjahit! =)

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 19. 2014

      sis ini untuk sendri dan ahli keluarga sahaja saya buat.insyallah jika kesihatan 3 bulan ke depan sihat dan izinkannya. alah semua orang boleh menjahit cuma mungkin belum ada pengalaman sahajkan.

      Reply to this comment
  7. Denaihati

    Apr 19. 2014

    Rajin menjahit berbaloi beli mesin mahal macam ni, kalau kurang rajin, mesin pun boleh rosak.

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 20. 2014

      wah bahaya kalau tuan malas sah mesin jahit cepat rosak 🙂 meragamlah maknanya mesitn jahit tu ya..

      Reply to this comment
  8. puteri kasih

    Apr 20. 2014

    comel la mesin jahit tu 🙂

    puteri bab-bab menjahit baju ni tak begitu mahir..jahit untuk diri sendiri bolehlah kot

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 20. 2014

      ia mudah sahaja di bawa ke sana ke mari.boleh sahaja tu 😉 tak cuba memang tak tahu kan

      Reply to this comment
  9. puteri kasih

    Apr 20. 2014

    seperti biasa ketuk ketuk sebelum tido..libresse, rio dan downy 🙂

    Reply to this comment
  10. Ummi Hanie

    Apr 20. 2014

    makin seronoklah suri mengerjakan kain-kain ya!

    emak saya pun punya mein jahit Singer… fungsi lebih kurang begini juga 😉

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 20. 2014

      sis ummie kalau dapat manual saya suka hee..lancar dah idk main tekan-tekan kaki kanan adeh..

      ya mesin jahit boleh jahit lurus bisa sahaja fungsinya sama.jom jahit!

      Reply to this comment
  11. UpProfits

    Apr 20. 2014

    Best la kalau tahu jahit baju sendiri..kalu nk tempah pon mahu kena tempah awal2 2-3 bulan especially time nk raya..huhu

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 20. 2014

      nak raya selalu dapat tempahan dari ibu kakak dan sanak saudara 🙂 syukurlah walaupun untuk suka-suka merek tetaap bagi upah

      Reply to this comment
  12. akubiomed

    Apr 20. 2014

    Wah ada mesin jahit Singer yang canggih.

    Reply to this comment
  13. Mohd Azrin Abu Bakar

    Apr 20. 2014

    oooooo..Tukang jahit rupanya….leh tempah langsir untuk Raya ni?

    Reply to this comment
  14. Ammar

    Apr 20. 2014

    Singer… menawan keluarga bahagia.. Eh.. betul ke ayat tu?

    Reply to this comment
  15. Norasikin

    Apr 20. 2014

    Pernah suatu masa dulu pelajar jepun datang ke kolej untuk lawatan. Bila melawat kat bilik jahit, dia kata kat negara dia dah tak pakai mesin jahit goyang kaki lagi. mentang2 la mesin2 tu semua negara dia yg keluarkan

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 21. 2014

      apa boleh buat mereka memang serba moden jadi tak salah harus kata begitu.mesin bagus banyak keluarkan dari mereka ya 😉

      Reply to this comment
  16. puteri kasih

    Apr 20. 2014

    selamat malam suri… sudah refresh banyak kali tapi asyik burung biru sahaja yang ada…esok puteri mari lagi yer 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 21. 2014

      terima kasih puteri 🙂 yelah biasa masuk tidur awal besok kan di anak berkerja heee 🙂 terima kasih sis

      Reply to this comment
  17. zara

    Apr 21. 2014

    wowww bestnye Mrs White ni..saya ade singer version laaame skali..tapi elektrik la..itupun dapat dari kakak sebab kakak beli Apple..anyway mesin ni banyakkkk sangat berjasa..rasenye dapat jahit baju sendiri dlm 8 pasang..baju asben sepasang jer..hihihi..sebab lepas kahwin n ade anak mesin tu terus berabuk..buat jahit seluar yg tetas je 🙂

    Preeclampsia Mengancam Ibu dan Bayi Dalam Kandungan

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 21. 2014

      kata orang yang lama lagi baguh.itu ler banyak berjaya saat terdesak dan saat berjaya menghasilkan beberapa helai baju.dari suruh orang lain buat mahal dan dua kali ganda harganyakan. 😉

      sis zara tak apa sillah topup kerajinan balik tu saya yakin sis akan rasa gian balik hee..benda tak boleh di tinggalkan kalau di tinggalkan lama-lama kita akn jadi malas.

      jom buat!

      Reply to this comment
  18. ema

    Apr 21. 2014

    abah akak pernah kerja dengan singer…sekarang buka kedai sendiri…dah sebati dgn jenama singer ni

    Reply to this comment
  19. hafizmd

    Apr 21. 2014

    terbaiklah suri!

    yg display pun masih ok….selamat menjahit!

    Reply to this comment
  20. encikarman

    Apr 21. 2014

    singer ehhh… dulu brand ni naik gak, lepas tu tenggelam. skrg nak naik balik le kot.

    Reply to this comment
  21. nOesuhaimi

    Apr 21. 2014

    bess la tau menjahit…boleh jahit sendiri baju..

    Reply to this comment
  22. KesumaAngsana

    Apr 21. 2014

    sgt menarik,. tapi KA bab2 jahit ni mmg fail ler .. done nuffnag yer

    Reply to this comment
  23. profhariz

    Apr 21. 2014

    Mesin jahit singer mmg lagend !

    Reply to this comment
  24. Fiza Rahman

    Apr 22. 2014

    Makin bersemangat lah menjahit yer suri.

    Reply to this comment

Leave a Reply