Doa Menyambut Kelahiran Bayi Lelaki Perempuan Yang Baru Lahirkan

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Baru-baru ini seorang rakan saya menyambut kelahiran bayi perempuannya. Alhamdulillah bayi yang di lahirkannya sihat atas kehendak Dia Maha Kuasa. Tapi tahukah anda dalam menyambut kelahiran bayi dalam islam juga turut mengganjurkan doa menyambut kelahiran bayi lelaki perempuan yang baru lahirkan bagi tujuan mensyukuri atas nikmatnya.

Panduan mendapat anak lelaki atau perempuan

Doa ini di bacakan oleh bapa, maka lafaz doa menyambut kelahiran bayi lelaki yang baru lahirkan harus di sesuaikan dengan kata ganti laki-laki sehingga berbunyi:-

بَارَكَ اللَّهُ لَكَ فِيهِ وَجَعَلَهُ بَرًّا تَقِيًّا

“Semoga Allah memberkahimu pada bayi ini dan semoga Allah menjadikannya sebagai anak yang berbakti dan bertakwa.”

anak adalah anugerah yang tidak ternilai

anak adalah anugerah yang tidak ternilai

Dan jika bayi yang di lahirkan adalah perempuan maka lafaz doa menyambut kelahiran bayi perempuan yang baru lahirkan haruslah dengan kata ganti perempuan sehingga berbunyi:-

بَارَكَ اللَّهُ لَكَ فِيهَا وَجَعَلَهَا بَرَّةًً تَقِيَّةً

“Semoga Allah memberkahimu pada bayi ini dan semoga Allah menjadikannya sebagai anak yang berbakti dan bertakwa.” – See more at: http://www.arrahmah.com/read/2012/05/25/20453-doa-untuk-orang-yang-dikaruniai-kelahiran-bayi.html#sthash.9O5YkjR5.dpuf

“Semoga Allah memberkahimu pada bayi ini dan semoga Allah menjadikannya sebagai anak yang berbakti dan bertakwa.”

 Kredit ini

بَارَكَ اللَّهُ لَكَ فِيهَا وَجَعَلَهَا بَرَّةًً تَقِيَّةً – See more at: http://www.arrahmah.com/read/2012/05/25/20453-doa-untuk-orang-yang-dikaruniai-kelahiran-bayi.html#sthash.9O5YkjR5.dpuf

بَارَكَ اللَّهُ لَكَ فِيهَا وَجَعَلَهَا بَرَّةًً تَقِيَّةً – See more at: http://www.arrahmah.com/read/2012/05/25/20453-doa-untuk-orang-yang-dikaruniai-kelahiran-bayi.html#sthash.9O5YkjR5.dpu
بَارَكَ اللَّهُ لَكَ فِيهِ وَجَعَلَهُ بَرًّا تَقِيًّا – See more at: http://www.arrahmah.com/read/2012/05/25/20453-doa-untuk-orang-yang-dikaruniai-kelahiran-bayi.html#sthash.9O5YkjR5.dpuf

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

33 Responses to “Doa Menyambut Kelahiran Bayi Lelaki Perempuan Yang Baru Lahirkan”

  1. AUC

    Apr 04. 2014

    Terima kasih atas perkongsian ini

    Reply to this comment
  2. Mizz Aiza

    Apr 04. 2014

    tentu gembira menyambut kelahiran bayi.. terima kasih di atas perkongsian doa menyambut kelahiran bayi ini suri..

    Reply to this comment
  3. Mizz Aiza

    Apr 04. 2014

    kena baca doa ini selepas azan/iqamat atau sebelum tu suri? menabung 6kali ford untuk suri.. salam jumaat..

    Reply to this comment
  4. KesumaAngsana

    Apr 04. 2014

    bagusnyer doa ni.. ter berkongsi yer.. done nuffnangx2 kat sini

    Reply to this comment
  5. Fiza Rahman

    Apr 04. 2014

    Thanks suri. Sesua utk new parents ☺

    Reply to this comment
  6. Raudzah

    Apr 04. 2014

    Salam Jumaat Dear..Singgah sambil isi tabung

    Reply to this comment
  7. Yahya Doank

    Apr 04. 2014

    Waah terimakasih… mantap

    Reply to this comment
  8. mrhanafi

    Apr 04. 2014

    Bayi adalah anugerah kehidupan yang indah bagi pasangan suami isteri..

    Reply to this comment
  9. encikarman

    Apr 04. 2014

    info bagus nih… tq tq

    Reply to this comment
  10. Assalamualaikum.
    Berkaitan dengan doa sambut kelahiran bayi ini
    isteri saya baru sahaja melahirkan anak kami yg ke tiga jam 6.40 ptg ini.
    Alhamdulillah seorang bayi lelaki
    .InsyaAllah selepas ini saya baca doa itu pd khalifah kecil itu
    Saya rasa kamu blogger pertama yang mendapat khbar
    berita ini. 😉

    Reply to this comment
  11. Sis Vee

    Apr 04. 2014

    bila dah dapat baby , blh guna cara nih . kasi libresse sekali .

    Reply to this comment
  12. MDHAFiZ.NET

    Apr 04. 2014

    boleh digunakan untuk masa akan datang.. hihi
    meskipun diriku ini masih bujang 4

    Reply to this comment
  13. puteri kasih

    Apr 05. 2014

    terima kasih berkongsi yer suri..setiap bayi adalah anugerah dariNYA

    Reply to this comment
  14. puteri kasih

    Apr 05. 2014

    colgate untuk suri 🙂

    Reply to this comment
  15. ajumohit

    Apr 05. 2014

    wahh suri apa lagi, kakak dah boleh nk dpt adik tu 😉

    Reply to this comment
  16. noesuhaimi

    Apr 05. 2014

    salam suri…lama x singgah sini…terima kasih atas perkongsian…rasanya noe mungkin dah cukup kut…

    Reply to this comment
  17. iluvtour

    Apr 05. 2014

    perkongsian yang baik. inyaallah anak jadi seorang soleh/solehah. amin amin

    Reply to this comment
  18. syukur

    Apr 05. 2014

    Menyambut kelahiran memang saat yang saat ditunggu-tunggu. Terimakasih untuk sharingnya

    Reply to this comment
  19. Aishah Jahirah

    Apr 06. 2014

    nice sharing…sama2 blh amalkan bila tiba masanya…cubit2 libress..:)

    Reply to this comment
  20. zik

    Apr 06. 2014

    terima kasih perkongsian yang sangat bermakna semua..

    Reply to this comment
  21. Strider

    Apr 06. 2014

    thanks for the sharing…ada gak rupanya doa untuk kelahiran bayi perempuan rupanya..hehe 😀

    Regards,
    -Strider-

    Reply to this comment
  22. Amran

    Apr 06. 2014

    Amalan2 macam ni yg jarang orang nak buat. Azan pun dah jarang yg buat. Eksited sgt dpt baby.

    Reply to this comment
  23. mila

    Apr 07. 2014

    nice sharing..sama2 terus amalkannya..

    Jemput baca di http://bit.ly/1i3Aqjy

    Reply to this comment
  24. Hafizul

    Apr 08. 2014

    Terima kasih Suri kongsikan..nanti leh baca..hehe

    Reply to this comment
  25. Mizz Aiza

    Apr 09. 2014

    rasa bersyukur jika dapat anak yang soleh/solehah.. dapat menabung 3kali colgate.. 😀

    Reply to this comment
  26. zool

    Apr 09. 2014

    hm.. bilalah agaknya giliran saya.

    Reply to this comment

Leave a Reply