Panduan Jangan Tinggalkan Barangmu

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Panduan Jangan Tinggalkan Barangmu.. pst..ada yang tertinggal barang ker? Pernahkah anda bercuti di luar negara untuk membawa keluarga makan angin ataupun anda mempunyai task yang memerlukan berkerja dari luar kawasan selama bebeapa hari. Ya, sudah tentulah apa yang Suri maksudkan di sini tentang tempat  penginapan.

Baru-baru ini Suri berkesempatan bercuti bersama keluarga anak untuk menyambut hari kelahirannya. Tapi biasalah bila ada anak ini ada sahaja perkara yang kita sering terlepas pandang. Kisahnya Suri dan suami dalam perjalanan ke Sogo. Anak pula masa itu dalam kereta merengak berkehendakkan bermain tab.Jadi Suri katakan kepadanya tak perlulah nak bawa keluar sebab kat sana ramai orang nanti jatuh, hilang macam manakan 🙁 .

Awak tak pandai sayang barang eh? sambil mencuit hidungnya yang kembang..

Big Teddy Bear 2u - Hadiahkan Seseorang Sesuatu Yang Luar Biasa Disini

Pujuk..punyalah pujuk akhirnya tak menjadi jugalah akhirnya Suri pun mula menyelak beg sandang berwarna cokelat gambar teady bear.

…Seeelok kasi dalam sikit..

…Pejam mata jugalah berkali-kali biar benar..

Pun masih tidak puas hati di keluarkan semua isi di dalam beg itu. Akhirnya si dia menjeleng sebagai tanda kepelikkan apakah yang telah terjadi pada Suri ni..?

Sah barangnya tiadalah. Sudahnya Suri call pihak hotel. Masa itu jugalah salahkan diri sendiri, salahkan anak sebab itu sebab ini. Padahal sebelum out kami cakap dengan kakak  itu kemaskan bilik kami sekejap.

Pihak Hotel..”Kami akan lakukan semakan bilik no 250 dan akan menelefon cik kembali”

Dalam hati dup..dap..dup..dap..syukur bila tab kami di jumpai. Lega sungguh bukan kepalang.

Panduan jangan tinggalkan barangmu memberikan point selepas check out terus ataupun keluar membeli-belah tempoh lebih sejam:-

  • Bawalah barang berharga bersama dengan anda tidak kiralah anda keluar lama ataupun cepat benda kalau nak hilang tak akan menjerit ya. Selaunya waktu kita tak perasan ambil kisah ia boleh hilang tanpa kita peduli..sedar.
  • Lakukan semak lebih dari tiga kali semasa mengumpulkan ke semua barang kelengkapan keluarga, semakan kedua semasa anda memasukkan barang dalam beg dan semakkan ketiga selepas  meletakkan beg di luar pintu bilik yang benar-banar yakin tiada barang tertinggal.
  • Sekitar bawah katil, sebalik selimut, bawah bantal, dalam sarung bantal, dalam laci meja tulis, bilik air, dalam almari pakaian, atas almari pakaian uh..ini  wajib anda lakukan semakan bukan apa kalau ramai itu mesti ada sahaja yang ambil port sangkut sana letak sini. Belum ada anak nakal ada sahaja barang dia sorok dalam bantal hotel hii..kalau sudah sejuk kaki letak dalam sarung bantalkan 😉

Panduan Jangan Tinggalkan Barangmu anda ada pengalaman atau trick ayuh kongsikannya di bawa saya tengah menunggu ni 😉

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

25 Responses to “Panduan Jangan Tinggalkan Barangmu”

  1. Jamian Sarif

    Mar 20. 2014

    betul tu suri,barang berharga kena sentiasa dibawa semasa bercuti…sbb mcm boleh jadi kalau ditinggalkan.

    Reply to this comment
  2. mariana musa

    Mar 20. 2014

    memang tak pernah tingga barang berharga kat bilik kalau pergi bercuti

    Reply to this comment
  3. Mizz Aiza

    Mar 20. 2014

    aiza selalu tertinggal ‘barang peribadi’ kalau ke rumah orang atau pergi bercuti ke mana-mana.. dah cuba mengelak, ada juga tercicir, hehe.. nasib baik orang tu kawan baik atau saudara aiza, kalau tak memang segan..

    Reply to this comment
  4. Alin Marlini

    Mar 20. 2014

    Kak Alin selalu akan buat check list…supaya tak tinggal apa2 nanti

    Reply to this comment
  5. Anak Askar Pencen

    Mar 20. 2014

    Sebab tu saya kalau keluar berjalan menginap kat mana-mana jarang nak bawak barang banyak-banyak. Bila dah banyak sangat, kemungkinan untuk hilang tu amat tinggi.

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 23. 2014

      ya tambah kalau ada anak hee..selalu bawa dua beg cukup .kalau cicir susah patah balik nak2 kaalu jauh

      Reply to this comment
  6. profhariz

    Mar 20. 2014

    Saya memang jenis yang ambil berat bab nak tinggalkan barang ni. Maksudnya kalau nak keluar hotel check sampai 2 3kali. hehehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Apr 23. 2014

      samalah dengan suri heee.lebih dari itu ada hal siang2 dah bangun kemas packing tu masih nak semak2 lagi heee

      Reply to this comment
  7. Fiza Rahman

    Mar 20. 2014

    Memang cuak lah suri klo barang tertinggal. Pernag tertnggal HP kat office. Elok jer ada atas meja. Nasib tak hilang.

    Reply to this comment
  8. Raudzah

    Mar 20. 2014

    Kita pun ada jugak tertinggal..nak cepat punya pasal..

    Reply to this comment
  9. Raudzah

    Mar 20. 2014

    Zwingy & Givology for you…

    Reply to this comment
  10. hafiz

    Mar 21. 2014

    Nasib baik hotel tu servisnya bagus

    Reply to this comment
  11. Hafizul

    Mar 23. 2014

    Emm biasa gak tinggal barang ni..tu la..sebelum berangkat tu, kena make sure semunya ada..hehe..terima kasih atas perkongsian ni..

    Reply to this comment
  12. Pendekar Berkuda

    Mar 24. 2014

    Ini penting dan selalu orang buat.

    Reply to this comment
  13. Mizz Aiza

    Mar 24. 2014

    bagus perkongsian panduan ini suri.. nak isi tabung semua keluar burung biru tu je suri..

    Reply to this comment

Leave a Reply