Penyebab Dan Cara Mengatasi Laptop Panas

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

msn.foxsports.com kalau di layan lagi puas hatikan…

Semalam Gula Melaka tidak bisa mengupdate blog gara-gara laptop meragam lagi. Padahal sudah hantar servis siap tukang repair laptop kata you punya laptop tarak masalah ma. Ok, Percaya tanpa banyak bicara, Gula Melaka blah dengan harapan boleh update blog atas katil sambi kaki sebelah naik atas..

Sekali buka itu laptop hampeh tidak sampai 20 minit itu laptop sudah padam meh. Mahu jugalah terlebih sepuluh kali gua taip entri ini berkali-kali dan upload gambar yang boleh makan masa 4 minit menjadi setengah jam.

Sudahnya bila jiwa rasa sakit esoknya Gula Melaka tidak berhasrat untuk menghadap blog langsung. Asal satu entri sudah di lepaskan itu cukup mendamikan setaman kebun hati yang tak berapa nak damai mengatakan semua talian maya akan di bekukan (semalam).

Penyebab Dan Cara Mengatasi Laptop Panas

Penyebab Dan Cara Mengatasi Laptop Panas

Sebab- sebab laptop sering padam dengan sendiri:-

  • Laptop anda mengalami kepanasan di panggil overheat.
  • Terdapat debu atau habuk terdapat dalam kipas laptop. Maka ia perlu di buka dan di bersihkan. Apabila kipas sukar di putar maka ia tidak dapat menyokong perjalanan sistem komputer dengan baik.

  • Galakkan menggunakan cooling pad supaya haba dapat keluar dan masuk dengan sempurna.
  • Scan segala fail yang terdapat dalam komputer ataupun laptop kemungkinan kehadiran virus menyebabkan komputer bermasalah.
  • Mengubah kadar kecerahan skrin laptop dari tinggi pada tahap kecerahan sederhana juga mampu mengurangkan kadar kepanasan sesebuah laptop.
  • Galakkan menutup komputer sekiranya tidak di perlukan.

Ini bukan dari pakar sistem komputer. Memehlah sebab asal GA hanya sistem maklumat sahaja kiranya kalau ada akal a.k.a ilmu yang lebih silalah salurkan idea anda di medan kotak komen. Setakat inilah pengalaman yang pernah di alami penyebab dan cara mengatasi masalah laptop panas lain hal gua belum semak lagi biarlah si laptop acer itu berehat lama sikit tunggu hujung minggu ini mau hantar kedai repair yang lain pula.

Pstt..ada blogger yang arif bab ini?

Blogger mana yang ada buka kedai repair komputer area Ipoh ?

So Sorry sebab tidak membalas kunjungan btw GM ada buat kerja sikit sini hiii nak best sedut di sini

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

35 Responses to “Penyebab Dan Cara Mengatasi Laptop Panas”

  1. cik tom

    Feb 12. 2014

    laptop ciktom pun selalu jd overheat…. kalo panas biasa tutup je la..sori ciktom pun dh lama x bw…ni ada free arini bw jap…hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 15. 2014

      loh yerk ker hii..sama jenis padam sendiri.ini pakai encik suami punya huhu…

      saya sering sibuk dan kurnag sihat harap akan dapar jejak rakan semula

      Reply to this comment
  2. hafiz

    Feb 12. 2014

    Beli je pad cooler abis cerita

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 12. 2014

      dah beli benda cooler ni tapi kedaan tetap samalah bro.nanti hantar kedai suruh buka belakang/ bawah laptop ni.sebab ada perasa seketul dua habok..rasa itu buat dia padam jer..

      Reply to this comment
  3. Raudzah

    Feb 12. 2014

    kita punya laptop pun selalu buat hal suri..sekarang dah guna second laptop..ist one masih meragam…hmmm…nway salam Rabu suri…

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 15. 2014

      semua jenama tak sama tapi mergam satu eks amat mengecewakan sebab tak dapat layan belog heeee

      Reply to this comment
  4. encikarman

    Feb 12. 2014

    jgn letak laptop atas paha, nanti mandul..

    Reply to this comment
  5. heliantuse

    Feb 12. 2014

    Kawan saya ada problem ni. Dah guna cooling pad pun tak jalan. Jadi, dia pasang kipas meja ke arah laptop dia hahaha..

    Reply to this comment
  6. Mizz Aiza

    Feb 12. 2014

    cara aiza kurangkan kepanasannya dengan cara letak atas kotak.. bagi udara sikit untuk dia bernafas sebab kotak tu menyerap haba (teori aiza)..

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 15. 2014

      kalau ok tak apa boleh teruskan hee..cam suri letak kipas dia…itu padam juga aiza uh…

      Reply to this comment
  7. nurmisnan

    Feb 12. 2014

    Kipas berabuk tu sis. Bising x..
    Kena hantar services tu sis

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 15. 2014

      orang dah ckp dia buat dek jer.kata pc ok sabau jelah.sy harap dia bersihkan kipas idka pula. masa laptop tgh run saya kena tekan “enter” lagi pelik.memeh kata tak buat apa2 …

      Reply to this comment
  8. papa mifz

    Feb 12. 2014

    den jarang guna laptop , biasa guna PC kat tempat kerja jer…hehe

    Reply to this comment
  9. hafizmd

    Feb 12. 2014

    Nak kena hantar servis buang habuk2 kot suri…

    apapun, moga laptop kembali shat ajer

    Reply to this comment
  10. KesumaAngsana

    Feb 13. 2014

    ok akan diguna pakai tips ni… tq share yer… Done nuffnang kat sini dah

    Reply to this comment
  11. ema

    Feb 13. 2014

    pakai dekstop susah sikit nak rosak..akak punya laptop memang dah ‘arwah’ terus…hehehe

    Reply to this comment
  12. ajumohit

    Feb 13. 2014

    aju biasa guna hp je suri, mmg susah nak blogging klu gajet utama meragam, nmpk gaya kene beli baru 😉

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 15. 2014

      kalau jalan2 suka laptop kalau update pakai laptop.pernah pakai hp tapi tak puas sebalik lambatkan keje saya nak jejak balas.terkadnag buat diri geram jer heeee.

      rm tak cukup mau pindah rumah lagi sis

      Reply to this comment
  13. puteri kasih

    Feb 13. 2014

    puteri guna kipas meja je..bagi dia cool ..hehe

    Reply to this comment
  14. puteri kasih

    Feb 13. 2014

    tapi rasanya elok suri hantar ke kedai..kipas tu kena bersihkan atau mungkin rosak

    Reply to this comment
  15. Norasikin

    Feb 14. 2014

    Tahun lepas, banyak kali kena. Pasang telinga betul2 rupa2nya kipas tak pusing. Pastu saya tiup je ngan mulut sekuat hati. Ntah apa yg sangkut kat kipas tu. Terus elok sekejap. Tak lama pas tu kena lagi. Berhari-hari jugak la asyik tiup ngan mulut je. Akhirnya saya sedut je ngan vacum cleaner. Sampai sekarang tak padam lagi.

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 15. 2014

      umh ada sedut tu tapi tak boleh guna plug dalam rumah hanya plug dalam kereta.besok saya nak cuba.

      boleh larat tiup pakai mulut hee..k.nora lawak sungguh btw mmg cara boleh sebab kawan saya mmg ada buat

      Reply to this comment
  16. Syahril Hafiz

    Feb 14. 2014

    Ikut tut yang saya bagi tahun 2010/2011 yang lalu 😉
    Insyaallah berkesan masalah overheat ni..

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 15. 2014

      rasa geram bila tak menjadi appa buat ini satu cara perlu rawat untuk sementara waktu

      Reply to this comment
  17. Laptop kawe jarang panas tapi tuannya selalu panas gak he he.. terutama bila dipanaskan dalam traffic jam 😀

    Reply to this comment
  18. Hafizul

    Feb 16. 2014

    EMm yang ni..masalah ni memang kebanyakan orang akan alami jika tak cakna pada laptop sendiri..hehe..

    Reply to this comment

Leave a Reply