Taste Buds

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Lidah manusia. Ya setakat ini hanya mengomel tentang lidah. Cewah macam guru sains pula wek. Apakah yang menariknya tentang lidah ini. Apa pula taste buds?

Tahukah anda lidah manusia mempunyai lebih kurang sepuluh ribu tunas rasa. Setiap satunya mempunyai lebih kurang enam puluh sel deria. Tanpa kewujudan tunas rasa ini maka agak sukar untuk kita merasa sesuatu makanan atau minuman kita hadam.

gambar tunas rasa lidah manusia

Deria rasa amat penting bagi manusia kerana ia membantu tubuh  kita mengenal pasti racun. Permukaan lidah mempunyai deria/ tunas rasa (taste buds). Tunas rasa ini menyebabkan permukaan lidah kasar dan menggerutu (spotty).

Masih ingatkah akan deria rasa yang guru kita ajar masa zaman sekolah katanya:-

  1. Bahagian rasa manis terletak di hujung lidah.
  2. Bahagian masam terletak di sisi
  3. Bahagian rasa pahit pula di belakang lidah dan
  4. Masin di bahagian tengah lidah.
Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

38 Responses to “Taste Buds”

  1. encikarman

    Feb 10. 2014

    wuih… lidah eh.. tak pernah terpikir lak..

    Reply to this comment
  2. akubiomed

    Feb 10. 2014

    Memang sukar kalau deria rasa kurang sensitif.

    Reply to this comment
  3. raudzah

    Feb 10. 2014

    Besarnya anugerah lidah untuk kitakan suri..kalau tak taka dalah taste bud…salam Isnin ya!!!

    Reply to this comment
  4. raudzah

    Feb 10. 2014

    kita click cursor mania 7 wegt mgt for you..tak taulah ada point our not..

    Reply to this comment
  5. KesumaAngsana

    Feb 10. 2014

    ingat2 lupa fakta ni.,. tq mengingatkan yer.. done nuffanagx2 kat sini juger

    Reply to this comment
  6. Hafizul

    Feb 10. 2014

    Emm banyak kegunaan lidah ni..jadi, sila hargainya dengan sebaik mungkin..hahaha

    Reply to this comment
  7. Cikgu Bola

    Feb 10. 2014

    salah satu daripada nikmat yang dikurniakan…:)

    Reply to this comment
  8. ajumohit

    Feb 10. 2014

    masa sekolah dulu soalan inilah yg keluar dlm peksa heheheh

    Reply to this comment
  9. Norasikin

    Feb 10. 2014

    Saya suka bahagian hujung lidah saya. Manis je sentiasa

    Reply to this comment
  10. hafiz

    Feb 10. 2014

    Macam belajar alam dan manusialah…

    Reply to this comment
  11. TehR

    Feb 11. 2014

    dah lama tak makan sup lidah
    hehe

    Reply to this comment
  12. ema

    Feb 11. 2014

    dulu sekolah subjek sains tak silap…alamak, dah lupa

    Reply to this comment
  13. Mizz Aiza

    Feb 11. 2014

    teringat kembali pelajaran ketika sekolah dahulu.. memang hebat ciptaan Allah..

    Reply to this comment
  14. mancai

    Feb 11. 2014

    huhuhu…. syukur setakat nie deria rasa boleh lagi boleh merasa

    Reply to this comment
  15. puteri kasih

    Feb 11. 2014

    terkenang balik zaman sekolah, kena lukis lidah dan labelkan bahagian rasa pahit, manis, masin..hehe

    Reply to this comment
  16. puteri kasih

    Feb 11. 2014

    isi tabung yang sedang menari untuk suri 🙂

    Reply to this comment
  17. MissPuan Yati

    Feb 11. 2014

    Dari kerana lidah, 😉 Kalau lidah luka, nak makan sangatlah seksa. Pedih ohh.. kerana nikmat lidah lah kita dapat rasa nikmat makanan. ^_^

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 16. 2014

      itulah jangan ada lidah kita tak pandia jaga dan jana benda baik. kurniaan tak dapat di nilai sukar nak gambarkan. 😉

      Reply to this comment
  18. cik tom

    Feb 12. 2014

    tiba2 terus teringat cikgu sains ajar bab taste buds ni..rindu plk kt cikgu nik…hee

    Reply to this comment
  19. hanari

    Mar 11. 2014

    Satu bagian namun bisa merasakan berbagai rasa.

    Reply to this comment

Leave a Reply