Apa Itu Ovarian Cyst Dan Follicular Cyst

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Perkara yang akan saya sampaikan ini mungkin sedikit pencerahan tentang jenis-jenis ovarian cyst. Awas! jika anda sedang meracang untuk hamil ini adalah salah satu task perlu anda ketahui untuk diri sendiri ataupun kegunaan masa akan datang.

Apa itu ovari cyst?

Ovari cyst merupakan  ketumbuhan yang mengandungi cecair terbentuk seperti kantung di dalam tubuh badan seorang wanita.

Apa Itu Ovarian Cyst Dan Follicular Cyst

Kejadian Follicular Cyst

Follicular cyst pada permulaan akan mengandungi air dan mula membentuk menjadi seperti sebuah karung telur.

Follicular cyst tidak akan pecah pada tempoh anda sedang mengalami kesuburan akan tetapi ia akan mula membesar sehingga ia berkeupayaan memecah dengan sendiri pada ukuran lima sentimeter dan  airnya yang pecah tersebut akan di serap oleh tubuh.

Nota: Ketumbuhan follicular cyst jenis ini TIDAK perlu dibedah.

Anda ada pengalaman? Mohon kongsikannya dengan pembaca yang lain. Terima kasih.

Psst..cara terbaik untuk mendapatkan waktu kesuburan terbaik sini pakar sakit puan  ini


Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

22 Responses to “Apa Itu Ovarian Cyst Dan Follicular Cyst”

  1. KesumaAngsana

    Feb 03. 2014

    mohon dijauhkan dari penyakit2 sebegini kan.. done nuffnag

    Reply to this comment
  2. ajumohit

    Feb 03. 2014

    salah satu penyakit yang ditakuti wanita, semoga selepas buang cyst ini mudah untuk
    hamil

    Reply to this comment
  3. encikarman

    Feb 03. 2014

    macam2 sekranag ni, sbb makanan kot

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 04. 2014

      sebab makanan terkadang mungkin juga.btw buat pemeriksaan dulu dengan doc kalau doc cek kata ada kena buat sesuatu kalau tak mampu cari jalan lain untuk selesaikannya

      Reply to this comment
  4. yumida

    Feb 03. 2014

    pendedahan yg sgt bagus kak

    Reply to this comment
  5. Raudzah

    Feb 03. 2014

    good sharing suri..the blue bird tu katanya tak ada point so tak click lah..itu aje yang ada..lain kali ya!!!

    Reply to this comment
  6. kakiblog

    Feb 04. 2014

    satu perkongsian yang menarik untuk dibaca!

    Reply to this comment
  7. zik

    Feb 04. 2014

    takut tengoknya… mintak dijauhkanlah.. bahaya nih..

    Reply to this comment
    • Suri

      Feb 04. 2014

      golongan hawa selalu potensi tinggi.kalau rasa sukar nak hamil dalam 2 tahun buatlah sesuatu dan jumpa doktor ya.

      Reply to this comment
  8. Myra Jay

    Feb 04. 2014

    MJ salah seorang pesakit Cyst
    Endometriosis Cyst tapi bukan penyebab ketidakhamilan 😀

    Reply to this comment
  9. maza

    Feb 04. 2014

    Fuh.. nasib baik maza tak ada.. hehehehe

    Reply to this comment
  10. suriaamanda

    Feb 04. 2014

    semoga admin dijauhkan dari semua kemungkinan itu..begitu juga SA…amin…

    Reply to this comment
  11. Green Leaf

    Feb 10. 2014

    Allahu Akbar. Semoga terhindar daripada musibah yang tak dapat ditanggung…

    Reply to this comment
  12. Mizz Aiza

    Feb 14. 2014

    doakan semoga kita semua dijauhi dari penyakit ini..

    Reply to this comment

Leave a Reply