DIY Panduan Dan Teknik Menjahit Langsir Dapur Sambil Memetik Buah Tembikai

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Mood malas nak karang entri lagi. Biar peram sampai benar tepu baru ada mood nak publish. Ini hari dalam muka buka Suri kata bersenggol-senggol di ceruk dapur. Tahu tidak kenapa rasa begitu seronok ke medan dapur gara-gara DIY Panduan Dan Teknik Menjahit Langsir Dapur Sambil Memetik Buah Tembikai telah berjaya disiapkan dengan jayanya.

Makanya ini adalah apa telah berlaku sekitar beberapa hari lalu. Erk..padahal gambar ini di ambil dan buat pada hujung tahun lepas. Me make dalam masa satu hari sahaja hui..hiu..hok..hok..

bahan asas untuk menjahit langsir dapur

bahan asas untuk menjahit langsir dapur

Pertama kali buat yang berhajat besau teringin membuat langsir dapur sendiri bisa sahaja korang mengambil ukurannya terlebih dahulu. Ukur lebar dan Ukur Panjang langsir seperti biasa. Ingat ukuran by inci ye.

cara menjahit kain langsir tanpa menggunakan mesin jahit tepi

cara menjahit kain langsir tanpa menggunakan mesin jahit tepi

Lepas itu kalau kata anda ingin membuat langsir dua warna ton berbeza korang wajib budget berapa inci perlu di lebihkan untuk mengelakkan jahitan sambung tidak usik jahitan sedia ada. Maka itu pentingnya ada jahitan basi. Ok hii..

Hadoi..

Bila sudah mendapat ukuran yang di kehendaki berserta jahitan basi korang perlulah menjahit tepi langsir itu. Bagi Suri senang sahaja Suri klim sendiri a.k.a lipat dua kali. Jimat masa Cik Joyah uik.. Done! Rata-rata perangai Suri bab menjahit tepi ini pada benda simple i rela klim sendiri u dari jahit tepi pi kedai buang masa, tenaga, minyak, duit, perah berek tangan lagi…

Ker aku yang kedekut?!!haa.. Pss..kalau tudung labuh itu wajib kelilingnya jahit tepi halus hii..part tengah tu jahit tangan sahaja.

Eh..eh..sudah ke laut pula da..

cara menyambung kepingan langsir

cara menyambung kepingan langsir

Selesai jahit tepi korang sambungkan kain kepingan langsir pertama dengan kepala langsir warna putih itu. Tempat cucuk besi itulah.

cara-cara menjahit kepala langsir

cara-cara menjahit kepala langsir

Kemudian lagi baki jahitan kedua keping bidang kain langsir itu sambung macam biasa. Sebab Cik Suri aha… buat 3 keping. Pasal apa langsir buah tembikai ini kain tak cukup kau aha…sengal pula ahai.. Kaedahnya Cik Kiah, Abang Kacak yang syok membaca, anak dara tuntut ilmu saya ini gunakan akal baik pada jalan yang sepatutnya Suri gunakan kain lebih polk dot menjadi mangsa penyambungan seterusnya.

percubaan pertama membuat kain langsir dapur!

percubaan pertama membuat kain langsir dapur!

Pstt.. kalau kata anda menggunakan kain sama warna tidak perlulah buat apa Suri buat ni ok. Terus jahit lurus sahajalah. DIY Panduan Dan Teknik Menjahit Langsir Dapur Sambil Memetik Buah Tembikai lain cerita ya hii..

Langsir dapur saya dah siap!

Langsir dapur saya dah siap!

Ok siap untuk di pasang!

DIY Panduan Dan Teknik Menjahit Langsir Dapur Sambil Memetik Buah Tembikai carilah mana-mana tajuk begitu tak akan jumpa weh..

Kalau mau tampung pendapatan yang lebih masyuk  sini boleh kau asal mahu berjaya ke depan.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

44 Responses to “DIY Panduan Dan Teknik Menjahit Langsir Dapur Sambil Memetik Buah Tembikai”

  1. puteri kasih

    Jan 23. 2014

    terbayang macam mana suri jahit langsir sambil petik buah tembikai..hahaha

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 23. 2014

      mujur tembikai tak jatuh haa..sambil jahit boleh nguyah haaa..

      cer..cer bayangkan haaaa 😛

      Reply to this comment
  2. puteri kasih

    Jan 23. 2014

    dapat tangkap burung biru je hari ni…tiga ekor berterbangan.

    Reply to this comment
  3. akubiomed

    Jan 23. 2014

    Wah cantiklah langsir rumah Suri.

    Reply to this comment
  4. hafiz

    Jan 23. 2014

    wah kreatif..
    rumah nampak besarlah..

    Reply to this comment
  5. KesumaAngsana

    Jan 23. 2014

    walla mmg terbaiklah.. KA bab2 ni mmg fail .. done nuffnang yer

    Reply to this comment
  6. Fiza Rahman

    Jan 23. 2014

    Bestnya pandai menjahit.

    Reply to this comment
  7. okje

    Jan 23. 2014

    Suri mmg segaja tak mo berombak yeh …ke tak cukup lebo langsir tu hehe…apa pun bila tengok langsir tu terus okje rasa nak makan buah tembikai hehe…
    dapur okje tak de langsir punnn

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 23. 2014

      ada langsir ombak tunggulah saya muat nai tapi tak ombak banyak sebab banyak pakai kain kita suka simple.jimat haa…

      ingat nak ajak sis pi ikea cari langsir sana blh hee..auw..

      suka tembikai?

      Reply to this comment
  8. papa mifz

    Jan 23. 2014

    wah bagus la jika pandai buat sendiri , jimat sudah…

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 23. 2014

      alhamdulillah lepas untuk rumah mak, rumah sendiri oklah bro. nak buat design terkini kena tempah luar ye tak.ini cukup memadai.

      Reply to this comment
  9. Vee Sandi

    Jan 23. 2014

    saya pun jahit sendiri utk langsir yg ringkas . iklan tak timbul . tak dpt nak topup …

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 24. 2014

      ya suka ringkas kain jimat heeee.. kalau berat boleh beli tapi sediakn budget lebuh ngheee..iklan selalu begitu 😉

      Reply to this comment
  10. yumida

    Jan 23. 2014

    wah beznye..mmg kreatif akak..cantik sangat2!

    Reply to this comment
  11. AUC

    Jan 23. 2014

    masuk dapur tengok langsir terus kenyang hehehe

    Reply to this comment
  12. Vee Sandi

    Jan 23. 2014

    dah topup ikea . nak jahit langsir ni kena amik masa betul2 . klu wat separuh jln , alamat terbengkalai lah jwbnya .

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 24. 2014

      itulah kalau dah kawin memamg kene buat kerja pantas -pantas. kalau tak asyik tertangguh. terima kasih. 😉

      Reply to this comment
  13. Mizz Aiza

    Jan 23. 2014

    dah lama aiza tak menjahit.. lawa juga kalau langsir corak tembikai tu suri..

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 24. 2014

      bagus ada masa jahitlah apa patut..jahut baju pun dapat rm kan.

      ha saya suka warna cerah.beli berapa meter jer aiza rasa dalam 3 meter kot..terima kasih. suka menjahit.sementara ada mood kita lenjan habis habisan kalau tak der mood terkadangboleh tertangguh jauga jadinya aiza heee

      Reply to this comment
      • Mizz Aiza

        Jan 24. 2014

        betul tu suri.. kalau tengah mood rajin tu mesti bersemangat je.. hehe.. warna cerah baru la ceria dan bersemangat nak masak di dapur.. isi tabung 1ikea, 2churp.. asyik burung biru je yang terbang.. hihi..

        Reply to this comment
        • Suri

          Jan 24. 2014

          ya kalau malas memamg sungguh sebab saya alami berkali kali heee… oklah heee…terima kasih.done

          Reply to this comment
  14. raudzah

    Jan 23. 2014

    Comel aje tembikai tu…cursormania & metitags for suri..

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 24. 2014

      terima kasih ilmu hanya pinjaman sahaja.buat jahit langsir lurus dan sambung mudah sis. kalau nak lebih baut ropol tu hee..

      terima kasih 😉

      Reply to this comment
  15. Ummi Hanie

    Jan 23. 2014

    ala manisnya langsir jahitan sendiri suri… semanis tembikai itu.. 😉

    tgk org mnjahit, tringinnn nk mnjahit semula walaupun taklah reti sgt

    Reply to this comment
    • Suri

      Jan 24. 2014

      he tembikai memag manis kecur air liur kalau dapat jadikan air buah.

      tak apa semua orang mula tak tahu nak jahit takut jari tercucuk jarum.biar mula dari awal dan biasankan selalu lama-lama oklah bila dapat rentak kita aka n rasa gian.tpi kalau dapat jahit jangan sesekali di tinggalkan heee

      Reply to this comment
  16. kakiblog

    Jan 24. 2014

    satu panduan yang terbaik dari pakar jahitan!

    Reply to this comment
  17. Hakim Mahmud

    Jan 24. 2014

    haha ganaz molek sambil menjahit sambil memetik buah tembikau , memang multi-task betul

    Reply to this comment
  18. TehR

    Jan 24. 2014

    jahit langsir buah tembikai
    dah siap langsung dipakai

    Reply to this comment
  19. cik amal

    Jan 25. 2014

    cantik lah pulak… 😀

    semoga blog ni dimurahkan rezekiii…aamiiin
    amal singgah sini.. selamat malam…
    jemput singgah blog amal

    Reply to this comment
  20. titan

    Jan 26. 2014

    fuhh..bab jahit langsir ni malas sikit nak wat. banyak kerja. haha..

    Reply to this comment
  21. Hafizul

    Jan 27. 2014

    Wahhhh…ada gambar tembikai langsir dia ekkk…kelas gituuuu

    Reply to this comment
  22. Alynn

    Mar 23. 2014

    rajinnya suri….pandai lak tu jahit langsir…comei lgsir kat dapur…memng la kalau upah kat kedai langsir…mak aii mahal tuu..

    Reply to this comment
  23. Nora Elina

    Aug 14. 2014

    kepala langsir tu awak beli kat mana ye?

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 27. 2014

      kepala langsir tu ada dekat kamdar nagoya..kodai langsir ada. nak beli segulung boleh heee,,saya beli satu rol gulung mudah idak beli sikit2 leceh sb tahu akan dtg mesti akan buat langsir lagi heeee…

      Reply to this comment

Leave a Reply