Cara Mudah Periuk Manual Berdendang Sayang

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Pernahkah anda mengalamai saat terdesak. Cuba byangkan sekiranya cerak elektrik  ataupun cerak air anda mengalami masalah kerosakan apakah perkara yang patut anda lakukan.

Adakah anda akan membeli sebuah cerek yang baru dalam masa terdekat?

  • Ya, anda akan membeli jika waktu tersebut anda mempunyai wang lebih atau pendek kata time tengah gajilah katakan.
  • Tidak, jadi apakah cara untuk mengatasi masalah terdesak ini?

Nah Suri berikan teknik Mudah Periuk Manual Berdendang Sayang!

Bahan-Bahan:-

  1. Periuk bulat cap zebra atau cap buaya darat
  2. Air
  3. Kepingan duit syiling dua puluh sen, duit syiling lima puluh sen.
Cara Mudah Periuk Manual Berdendang Sayang

Jimatlah sangat

Cara-caranya:-

  1. Isikan air di dalam periuk dengan secukupnya.
  2. Masukkan beberapa kepingan duit syiling didalamnya.
  3. Masakkan air anda seperti biasa.

Nota: Bunyi ting..ting akan terhasil. Ia menandakan bahawa  gelembung air di didalam periuk telah masak sepenuhnya.

Awas: Sila keluarkan kepingan syiling yang ada di dalam periuk tadi.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

40 Responses to “Cara Mudah Periuk Manual Berdendang Sayang”

  1. Anak Askar Pencen

    Dec 09. 2013

    Ni cerek makeshift la kiranya yer. Hehe. Kalau syiling tu bergendang, tandanya air dah masak kan?

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 09. 2013

      hee ya lah ini gantikan sebagai salah satu cara alternatif dalam keadaan terdesak hee

      Reply to this comment
  2. Mizz Aiza

    Dec 09. 2013

    bijak betul idea suri ni.. guna periuk dan syiling 50 sen saja boleh masak air..

    Reply to this comment
  3. Mizz Aiza

    Dec 09. 2013

    ada gunanya juga periuk untuk memasak air.. kreatif.. menabung hotlink dan taylor lagi.. 😀

    Reply to this comment
  4. akubiomed

    Dec 09. 2013

    Selamatkan masak air dengan duit syiling didalamnya?

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 09. 2013

      ya dah sudah lupa keluarkan ya…hee..cara semetara atau duduk umh bujang boleh jer heee

      Reply to this comment
  5. Farisya Anastasyia

    Dec 09. 2013

    tak pernah FA dengar petua macam ni.unik dan aneh.hehehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 09. 2013

      hee. ini cara mudah nak keluar dari masalah 🙂 kalau kena time hujung bulan susah gak nak beli itu ni kan.cara ini kita boleh selamatkan keadaan

      Reply to this comment
  6. Anuar

    Dec 09. 2013

    Terima kasih di atas perkongsian info… Satu idea yang kreatif utuk diamalkan.. 😉

    Reply to this comment
  7. ajumohit

    Dec 09. 2013

    moha dengan cara ni boleh jadi petua utk murah rezeki 😉

    Reply to this comment
  8. Vee

    Dec 09. 2013

    lepas ni x yah beli cerek yg berbunyi . blh try cara ni . isi tabung zakat

    Reply to this comment
  9. Vee

    Dec 09. 2013

    kasi tambah lagi … transition dan inti

    Reply to this comment
  10. Lynn™

    Dec 09. 2013

    Idea kelakar tapi bijak Suri. 🙂

    Reply to this comment
  11. ladybird

    Dec 09. 2013

    salam kak.. :D..
    nantilah nk cube, nk dgr bunyinye mcmn..

    p/s: mcm rebus syiling plak.. hehehe

    Reply to this comment
  12. kaykillua

    Dec 09. 2013

    Da cuba duit syiling baru? Sebab duit syiling dulu tembaga kan. Yang sekarang tak pasti.By the way it is a brilliant idea! 🙂

    Reply to this comment
  13. raudzah

    Dec 09. 2013

    Not bad suri..tapi gambar apa tu ya..tak appear…

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 09. 2013

      itu gambar periuk cap buaya heee

      terima kasih atas perhatian sis 😉

      pic ini memang lambat keluar sis hee sb saya tak simpan gambar dalam hosting hee..

      Reply to this comment
  14. raudzah

    Dec 09. 2013

    Google & Red Cross for you..

    Reply to this comment
  15. Hafizul

    Dec 11. 2013

    Lahhh tak pernah buat macam ni lagi..hehe

    Reply to this comment
  16. resep kuliner

    Dec 11. 2013

    Wah indah sekali

    Reply to this comment
  17. TehR

    Dec 12. 2013

    bila keluar bunyi
    tandanya syiling dah masak
    hehe

    jangan ada sesiapa yang makan syiling tu

    Reply to this comment
  18. ema

    Dec 16. 2013

    kat rumah akak masak air pakai kendi jer…tak pakai pun yang elektrik ni

    Reply to this comment
  19. cik tom

    Dec 19. 2013

    baru tau..hehe…tips yang menarik ni suri…

    Reply to this comment

Leave a Reply