Cara Mudah Menjahit Baju Kurung Sekolah Anak

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Musim cuti sekolah telah bermula nampak gaya persediaan ibu bapa yang bijak akan menyediakan segala kelengkapan anak-anak lebih awal itu cukup mendatangkan manfaat daripada melakukan tanggungjwab itu dilakukan  saat-saat akhir. Cara mudah menjahit baju kurung sekolah anak mampu merungkaikan masalah dengan hanya mengikuti toturial pada mereka yang benar-benar bertauliah sahaja.

Mungkin bagi anda membeli baju kurung sekolah anak berharga RM19.90 kemudian ditambahan kain baju kurung berharga rm20.90 kesemua totalnya berjumlah RM40.80 sahaja.

Ya, jumlahlah sedikit bagi anda yang berkemampun, jenis malas nak membuat pakaian pendek kata beli yang cepat siap sahaja. Tapi bagaimana pula bagi anda yang mempunyai bilangan anak yang ramai. Sudah tentulah peruntukan membeli sepasang baju kurung anak tidak mencukupi akan tetapi dua pasang untuk mereka mungkin akan akan dipertimbangkan.

Cara Mudah Menjahit Baju Kurung Sekolah Anak

tak jeles ke dia tersenyum?

Tiada cara mudah untuk berlajar berjimat melainkan  anda mempelajari cara mudah menjahit baju kurung sekolah anak kerana harga pasaran kain 4 meter di kamdar, jakel mahupun di nagoya amatlah murah jadi dengan cara ini anda akan mula belajar berjimat dan mencuba sesuatu yang baru bagi mengelakkan wang anda mengalir begitu sahaja.

Cara mudah menjahit baju kurung sekolah anak antara cara paling bagus untuk membantu eknomi dalam keluarga berjalan dalam keadaan baik. Insyallah saya yakin jika anda berani bertindak sekarang segala kos pembelian membuat pakaian, kos upah dan ilmu yang anda bakal dapat akan memberikan satu kepuasan dalam diri anda. Apalagi baju kurung sekolah yang bakal di pakai nanti adalah anak anda!

Jom pelajari teknik —————-> di sini

p/s: Baju yang dibuat sendiri lebih dihargai dan rasa sayang itu akan lebih bercambah.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

127 Responses to “Cara Mudah Menjahit Baju Kurung Sekolah Anak”

  1. Farid Adam

    Nov 25. 2013

    Memang boleh save banyak kalau pandai jahit baju sendiri

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 25. 2013

      mesti boleh buat kalau baju anak lepas buat apa lagi baju si ibu heeee

      Reply to this comment
    • Ezlaila

      May 28. 2014

      Tul, memang beruntung lah ibu-ibu yang pandai menjahit nie. Boleh jimat, pastu lebih puas-hati sebab kualitinya kita sendiri yang tentukan. Teringat dulu masa kecik2, mak selalu jahitkan baju kurung raya untuk adik2.

      Reply to this comment
  2. puteri kasih

    Nov 25. 2013

    kalau jahit sendiri bukan sahaja menjimatkan..anak anak pun pasti lagi bersemangat kan

    Reply to this comment
  3. puteri kasih

    Nov 25. 2013

    pssttt…puteri isi tabung untuk suri 🙂

    Reply to this comment
  4. hafiz

    Nov 25. 2013

    memang jimat kalau jahit sendiri…

    Reply to this comment
  5. Anak Askar Pencen

    Nov 25. 2013

    Belajar menjahit ni memang tak rugi. Kalau kita tak gunakan untuk niaga sekalipun, kita boleh gunakannya untuk kegunaan sendiri-sendiri. Jimat pun jimat, nak gaya macam mana pun tak kisah sebab diri kita sendiri yang membuatnya.

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 25. 2013

      benar sungguh tu biar belajar asas menjahit ini dulu lama-lama kit aboleh yakin buat abju lain pula. tak rugi pun heee

      Reply to this comment
  6. Hafizul

    Nov 25. 2013

    Emm jahit sendiri lagi jimat dari belinya..hehe..puas hati pun terjamin..hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 25. 2013

      yalah nak jimat ini cara terbaik. baju kurungkan di pakai sepanjang zaman.

      apa boleh reka sendiri asal tahu cara teknik yang betul.

      Reply to this comment
  7. KesumaAngsana

    Nov 25. 2013

    tips yg bagus, syangenyer KA bab2 jahit menjahit ni mmg fail hehehe. doen nuffnangx2 yer

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 25. 2013

      kalau tak boleh jahit baju mesti boelh jahit simple nanti tahu asas dah tak susah mana pun heee

      Reply to this comment
  8. titan

    Nov 25. 2013

    tak susah sangat jahit baju sekolah ni. hoho..

    Reply to this comment
  9. sabree hussin

    Nov 25. 2013

    memang untung kalau pandai jahit sendiri

    Reply to this comment
  10. zool

    Nov 25. 2013

    boleh ambil upah amik baju kurung la ye

    Reply to this comment
  11. Vee

    Nov 25. 2013

    akak saya jahit sendiri baju sekolah anak . lagi jimat …

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 25. 2013

      itu lagi bagus dan jimat sudah pastikan nak buat baju sendiri berapa banyak pasang pun tak apa kan

      Reply to this comment
  12. raudzah

    Nov 25. 2013

    Nanti dah pandai boleh bukak Boutique kan suri….

    Reply to this comment
  13. AUC

    Nov 26. 2013

    nak tempah buat baju sekolah anak 2 pasang boleh lagi ke…

    Reply to this comment
  14. Ismail N

    Nov 26. 2013

    Kalu dah expert, time raya boleh buat part time jahit baju kurung raya wehh…

    Reply to this comment
  15. Mizz Aiza

    Nov 26. 2013

    masa sekolah rendah dulu mak aiza menjahit sendiri baju sekolah aiza dan adik..

    Reply to this comment
  16. Mizz Aiza

    Nov 26. 2013

    menabung lagi inti&hotlink.. sebelum ni asyik churp2 je yang keluar.. 😀

    Reply to this comment
  17. kakiblog

    Nov 27. 2013

    boleh buat duit kalau pandai.

    Reply to this comment
  18. TehR

    Nov 27. 2013

    belum pernah belajar jahit baju kurung
    bagusnya kalau sempat belajar dan pandai menjahit

    Reply to this comment
  19. hmmm…. lebih menarik pasti kalo kita bisa menjahit sendiri..karen bisa buat yang kita suka…
    mantaapp
    nice artikel

    Reply to this comment
  20. cik tom

    Dec 01. 2013

    lagi seronok jahit baju sendiri untyk famili..

    Reply to this comment
  21. encikarman

    Dec 01. 2013

    baru balik beli baju skolah anak kat sogo..

    Reply to this comment
  22. Akuro San

    Dec 02. 2013

    untung mereka yang mau belajar menjahit nih… boleh buat bisnes dan jimat untuk buat baju untuk family…

    Reply to this comment
    • Suri

      May 08. 2014

      ya untuk buat kedai sendiri pun boleh tak salah lagi.jimat sudahlah pasti. baju kalau tak kata rm60 ke atas jangan cakap ar kena pula jenis bercorak, berpeten bagai heee

      Reply to this comment
  23. mimie

    Dec 02. 2013

    jahit sndiri memg jimat dan murah

    Reply to this comment
  24. encikarman

    Dec 02. 2013

    kalau pandai menjahit best ooo… bleh buat duit

    Reply to this comment
  25. aimannajmy

    Dec 02. 2013

    Wah lama sungguh tak berkunjung ke blog Suri ni hahaha.. nak tgk nnt hasil jahitan baju air tangan suri

    Reply to this comment
    • Suri

      May 08. 2014

      mana pegi ah?

      pi mancing ke pi cipta lagu lagi??

      alah punya dan banyak muat naik aiman jer yang tak perasan ni ekekeke…

      Reply to this comment
  26. MissPuan Yati

    Dec 02. 2013

    Puas kalau dapat jahit sendiri baju kurung sekolah anak-anak. Lain macam semangat dia. Hehe

    Reply to this comment
  27. Rahmat Ariffin

    Dec 03. 2013

    Jahit-menjahit perempuan wajib tahu nie. Kalau yg lelaki yang nak belajar ilmu jahit-menjahit tiada salahnya juga…

    Reply to this comment
  28. Joe

    Dec 03. 2013

    Kalau jahit sendiri, memang terasa kepuasan nya…. Itu yang bagusnya..

    Reply to this comment
  29. Khairul Zamri

    Dec 03. 2013

    mood sy tengah kelaut nie hehe

    Reply to this comment
  30. resep kuliner

    Dec 04. 2013

    Boleh dipraktekan tuh nanti dimusim anak sekolah cuti . Terima kasih atas informasinya .

    Reply to this comment
  31. faizal

    Dec 05. 2013

    antara kelebihan menjahit baju sendiri adalah mendapat kepuasan diri, jimat duit dan merapatkan ikatan kekeluargaan

    Reply to this comment
  32. Mohd Shubhi

    Dec 06. 2013

    Memang betul. Kalau boleh jahit sendiri memang terbaik. Dapat jimat dan ambil upah tambah pendapatan. Tapi kena ler keluarkan modal sikit beli mesin jahit terlebih dulu

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 06. 2013

      mesin jahit manual boelh dapat rm300 jenis besi tu hee..kalau nal bayar bulan bulan boleh.beli alat jahit tak sampai rm 100 heee..kalau banyak alasan susah kita nak jana wang sendri

      Reply to this comment
  33. encikarman

    Dec 06. 2013

    time raya bz benar tukang jahit nih

    Reply to this comment
  34. Dja

    Dec 06. 2013

    Memang satu pilihan bijak untuk jahit sendiri. Selalunya setiap seorang anak akan memiliki minima 2 pasang baju sekolah. Bayangkan jika yang bersekolah tu ramai … memang besar belanjanya kan Suri

    Reply to this comment
  35. Strider

    Dec 07. 2013

    bagus artikel ini…mampu membantu ibu-ibu diluar sana untuk menjimatkan kos disamping menghasilkan baju kurung yang saiz diaa ngam2 untuk anak mereka…

    p/s: klik librese

    Regards,
    -Strider-

    Reply to this comment
  36. Invisible Me

    Dec 07. 2013

    Teringin nak belajar menjahit..

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 28. 2014

      jomlah jangan buang masa saya dah berjaya buat baju kurang sendiri dan anak juga heee lebih 4 pasang tau!

      Reply to this comment
  37. Amanina

    Dec 07. 2013

    perkongsian yg bagus.. baju sekolah skrg makin mahal

    Reply to this comment
  38. Izzuddin Fauzi

    Dec 07. 2013

    Kalau lelaki nak menjahit rasanya tak kot… Hehehehe… Tapi berbaloi kalau belajar menjahit sendiri 🙂

    Reply to this comment
    • Suri

      Aug 24. 2014

      kalau ipoh yang banyak menjahit lelaki tau…kot dema orang vvip mahal semua depa buat sb mereka belajar dari basic dulu 😉 mula2 memang susah hee..

      Reply to this comment
  39. Pendidik2u

    Dec 07. 2013

    mak saya dulu memang baju sekolah ni jahit jer..

    Reply to this comment
    • Suri

      May 04. 2014

      mudah murah dan jimat.puas hati bila tengok anak menyarungnya untuk ke sekolah 🙂

      Reply to this comment
  40. DIAKUIN

    Dec 08. 2013

    salam kenal dari indonesia 🙂

    Reply to this comment
  41. ladybird

    Dec 22. 2013

    Kene belajar menjahit dululah..

    Reply to this comment
  42. blogger lelaki

    Dec 25. 2013

    teringat zaman dulu emak menjahit sendiri baju sekolah untuk adik2 perempuan saya..memang jimat habis

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 28. 2014

      saya bercadang nak jahit baju sekolah anak cara sama juga.sekarang cuma pikir budget beli kain sahaja heee

      Reply to this comment
  43. seri.selaseh

    Dec 26. 2013

    Upah nak jahit logo & nama pada baju sekolah pon dah RM5. Siapa rajin boleh buat duit.

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 28. 2014

      kalau nak kita tak akan ada berdalihkan heeemesti pikir otak jana rm jer asal untuk diri sendiri lepas best gak 😉

      Reply to this comment
  44. Amanina

    Jan 02. 2014

    dh buka pun skolah.. singgah sini klik nuff. slmt thn baru suri

    Reply to this comment
  45. Sop

    Mar 07. 2014

    Xda mesin jahit lagi 🙁

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 28. 2014

      aik kalau ada ketuhar dapat murah ini mesin jahit heee 🙂 ayuh2 boleh dah tu kumpul sikit2 bahan asas

      Reply to this comment
  46. zara

    Mar 28. 2014

    thanks for sharing..kelas jahitan ke tu..mesin ade..kemahiran boleh la setakat nak tampal baju koyak n tetas..tapi ade additional penyakit M stand for malas tu hihi..

    SEPANG & NILAI

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 28. 2014

      he ini bukan kelas jahitanlah sayang ni buat sendiri dari belajar bagaimana mengambil ukuran, memyediakan pola sehingga ptong kain dan kemasa akir akan ajar. best kalau tak paham kita berurusan dengan cikgu tu heee

      Reply to this comment
  47. Hafiszan Kamarudin

    Apr 19. 2014

    Assalamualaikum

    Boleh mula menjahit untuk kaum wanita, bagi lelaki nampak rumit sikit.

    Reply to this comment
    • Suri

      May 08. 2014

      wsalam.ya benar kalau jahit rumit tu lebih mahal lebih-lebih lagi untuk buat sepasang baju melayu 🙂

      Reply to this comment
  48. mahesa

    May 19. 2014

    makasih info nya,ini yang saya cari dari kemarin..

    Reply to this comment
  49. brohantu

    Jun 05. 2014

    dulu masa kecil pandai jahit, bila dah besar lupa lak

    Reply to this comment
  50. Cara Mudah

    Jun 24. 2014

    izin sharing kak artikelnya bagus sekali…. jarang yang post

    Reply to this comment
  51. Tudung Labuh Online

    Aug 07. 2014

    Tak sangka ya.. sekarang ni cara buat baju kurang pun boleh belajar online je.

    JImat duit.

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 01. 2015

      heee..sekarang dalam komputer sahaja boleh simpan lama lagi hee..jom 😉 sertai kami

      Reply to this comment
  52. sakitnya tuh disini

    Jan 01. 2015

    terima kasih bu infonya.bermanfaat sekali

    Reply to this comment
  53. islam di dadaku

    Feb 12. 2015

    baju anak aku dah koyak lagi nak jahit selepas lihat artikel ini

    Reply to this comment
  54. nadri mohd

    Mar 01. 2015

    Kalau ada skil menjahit memang senafas saja buat baju kurung nie..klu bukak kedai jahit mesti terima banyak tempahan

    Reply to this comment
    • Suri

      Mar 01. 2015

      haaa..setuju…

      cukuplah untuk sendiri dan adik beradik mak mertua aduh..ni tak cukup tangan hu…

      jom buka kedai 😉

      Reply to this comment
  55. hafiz

    Jun 11. 2015

    banyak dapat berjimat kalau jahit sendiri ni..

    Reply to this comment
  56. Asmaul Husna

    Jul 07. 2015

    biar tidak keluar ongkos ,,,,,

    Reply to this comment
  57. Rossaimi

    Aug 03. 2015

    Kalau dah pandai dan tahu caranya semuanya akan jadi mudah kan.

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 21. 2015

      ya saya sudah tahu syukur bukan sahaja jubah baju kurung semua boleh bikin sungguh seronok mengerjakannya

      Reply to this comment
  58. Mek ila Jual Vitamin

    Oct 12. 2015

    Anak-anak pun suka kalau emak tolong jahitkan baju. Pasti bangga memakainya.

    Reply to this comment
  59. si bongkok

    Nov 21. 2015

    Mesti puan suri dah terer JAHIT TEPI baju kurung kan,,,yerlaa dah dapat panduan terbaik lagi… skrg mesti dah bisnes kecik2 upah menjahit…kasik sampel laa kat cni..bleh gak order nanti… 😀

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 21. 2015

      baju cotoh banyak ada dalam belog ini heee..time raya ada yang hantar sekarang cuma larat buat baju sendiri sahaja alahai..

      jom buat baju duit banyak masyuk gitu heeee 😉

      Reply to this comment
  60. Idea Berita

    Dec 27. 2015

    Tak ramai yang pandai menjahit sekarang, maklumlah banyak yang dah ready made. senang

    Reply to this comment
  61. myliferia

    Mar 03. 2016

    Kalau budak sekolah boleh pakai fesyen2, anak suri lah untung sebab mak dia pandai jahit 🙂

    nanti jemput join myliferia giveaway ye, suri

    Reply to this comment
  62. Ridu

    Mar 30. 2016

    Nasib baik ade panduan ajaran jahitan baju kurung utk murid sekolah ni. Blh jimat wang dari beli di pasaran yg amat mahal.

    Reply to this comment
  63. Kata Kata Bijak Islami

    Aug 24. 2016

    Kalau jahit sendiri kadang kadang suka awet 😀

    Reply to this comment
  64. kimmie

    Dec 01. 2016

    saya pernah dulu cuba jahit baju sendiri. tp kain dah dipotong oleh mak. Nak sangat menjahit, tengok macam senang bila buat baru tahu.

    Reply to this comment
    • Suri

      Dec 02. 2016

      mula makan masa nak tangkap maklumlah pelajaran baharu dah lama buat akan tahu dan sukar akan jadi senang

      Reply to this comment

Leave a Reply