Tolong Jatuh Cinta Pada Hasil Penulisan Anda

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Rasanya bulan lepas sahabat kita Hafiz Mohd naik tocang akibat entri salesnya di ambil tanpa kebenaran. Baru semalam kalau tidak silap Bro Framestone pun mengalami masalah yang sama. Mungkin ada antara kita juga pernah  menghadapi situasi ini. Suri tidak terkecuali jugalah hu.hu.

Jadinya untuk mengelakkan entri anda di curi Suri ada mencuba kod HTML ini. Apa-apa pun sebelum mencuba kod ini anda di sarankan membuat backup terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang kemungkinan terjadi.

Pada dasarnya Suri try and error di blogspot kemudian kod ini di bawa ke worpress pastekan di header php.

Cari kod ini di bahagian header php    <body <?php body_class(); ?>> 

Copy kod di bawah ini dan pastekan.

<body <?php body_class(); ?>>
<script type=”text/javascript”>
/***********************************************
* Disable Text Selection script- &#169; Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!=”undefined”) //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!=”undefined”) //Firefox route
target.style.MozUserSelect=”none”
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = “default”
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById(“mydiv”)) //Disable text selection on element with id=”mydiv”
</script>
<script type=”text/javascript”>
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>

Kemudian Update File. Refreshkan semula blog anda. Cuba lakukan copy  lihat sama ada ia berkesan atau sebaliknya. Alhamdulillah Suri buat menjadi. Tapi kalau ia tidak serasi dengan blog anda tak tahu pula Suri nak kata apa huhu. Niat utama Suri sekadar nak membantu sahaja.

Suri harap anda faham apa yang Suri sampaikan. Maaflah andai penerangan Suri kabur sebab Suri pun bukannya tahu sangat bab kod tapi tak salah mencuba. Kalau menjadi tahniahlah diucapkan.

ps/:Jika ada yang terkurang atau tersilap sebarang cadangan jemputlah meninggalkan komen anda dibawah ya. Terima kasih.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

43 Responses to “Tolong Jatuh Cinta Pada Hasil Penulisan Anda”

  1. Raudzah

    Nov 16. 2013

    Kita ok aje Suri..kalau sapa-sapa nak share apa-apa yang kita kongsi kat Blog Santai…No hal punya..

    Reply to this comment
  2. hafizmd

    Nov 16. 2013

    terima kasih suri…hoho

    mau tak naik tocang…entri yg kita tulis utk ‘cari makan’ senang2 dia copy paste buat entri cari makan dia…sedih sbb blogger spesis ni masih tak faham etika blogging

    thanks suri berkongsi code ni

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 17. 2013

      sama-sama bro. seadanya sahaja ni.kalau ada plugin bagi tahu saya kalau ada lebih bagus dan ampun memang amat di perlukan.

      Reply to this comment
  3. Rahmat Ariffin

    Nov 16. 2013

    Bagus buat macam nie, kita susah2 tulis, orang lain senang2 aje copy…

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 17. 2013

      salah satu caranyalah kalau ad alain mohon kongsikan ya. sama membantu paling tak pun ia bisa elakkan

      Reply to this comment
  4. zool

    Nov 16. 2013

    baguslah perkongsian ni.. tapi cam tak berapa kena je perumpaan ‘naik tocang ‘ tu

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 18. 2013

      tu sahaja saya guna sebab bro kita tu lelaki kalau rambu naik tocang memanjang habislah…tu tahap geram jadi ahaks..

      thkns bro 😉

      Reply to this comment
  5. okje

    Nov 16. 2013

    Ada ke manusia nak curi Suri…..
    emmm…setakat entri okje yg tah pape tu….tak de sapalah nak curi Suri oiii….hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 18. 2013

      mesti ada cek skait hati juga meh… nak tiru entri okjer voelh tapi still kaku dalam tulisan age hee…

      Reply to this comment
  6. pahan

    Nov 17. 2013

    ooo. cara tu acually boleh gak kena copy. mereka hanya perlu loadkan web dan tekan stop masa loading. lepas tu, boleh copy mcm biasa. bahaya kan.hehe.

    *** hanya berkongsi ****

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 17. 2013

      bahaya jugakan. benarlah kata orang kalau nak curi ambil orang akan cuba sedaya upaya huhu..

      tak apalah ok jer 🙂

      Reply to this comment
  7. Khairul Zamri

    Nov 17. 2013

    sapa punya kerja memang sakit hati laa den pun kena 3 hari lepas semasa salin skin theme blog. laju je die copy grrrrrrr

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 18. 2013

      sabarlah..dugaan perit seorang blogger saya rasa hampir semua blogger hadapinya cuma kita sedar dengan tidakkan.

      amat panas entri sale atau entri kita hadap lama2 nak buat rangka ayat makan masa tetiba orang curi aisyh..boleh jadi sakit jiwa hoo..

      p/s:kuatkan ar semangat

      Reply to this comment
  8. Klinik Cinta

    Nov 17. 2013

    Tolong jatuh cinta pada blog dan penulisan anda, blog kami sudah disable jugak hehe

    Reply to this comment
  9. Mizz Aiza

    Nov 17. 2013

    tak elok tutup periuk nasi orang.. kalau nak cari makan biarlah dengan hasil tulisan kita sendiri.. bagi aiza kalau setakat nak cedok ambil point penting dan ubahsuai menjadi ayat kita sendiri tu tak salah.. yang salahnya apabila copy and paste bulat-bulat.. blog aiza pun aiza gunakan kod untuk disable copy dan right click.. sebelum ni aiza pernah juga jumpa blogger yang copy and paste entri yang aiza buat tanpa kreditkan pada aiza.. apa boleh buat, itu hak dia.. cuma rasa kesal juga.. aiza menabung inti&ford.. 😀

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 18. 2013

      sabar kalau tak kita akan kadi kurang mood untuk blog huhu,, semua orang akan hadapi situasi yang sama tapi kalau ikutkan rasa memang nak caru dan marahkan.

      thks yahooo!

      Reply to this comment
  10. akubiomed

    Nov 17. 2013

    Sudah pandai main kod boleh ajari. 🙂

    Reply to this comment
  11. blogger lelaki

    Nov 17. 2013

    cara orang yg tak bertanggung jawab buat kerja..nak senang je dgn copy hasil kerja orang lain..bagus berkongsi tips ni

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 17. 2013

      yalah kena usaha buat sendiri mesti ad agaya tersendirikan. moga ia sedikit sebanyak membantu

      Reply to this comment
  12. yumida

    Nov 17. 2013

    bagus tutorial ni
    tp klo blogger yg jenis sellau anjurkan ga
    x sesuai utk blog mereka
    coz sukar nak copy kod mereka

    aah kan…kena sentiasa berusaha hasilkn entry sendiri
    dulu masa newbie x tahu sgt psl ni, yg dh tahu jgn buat..kan kak
    isi tabung sini-ford

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 17. 2013

      saya rasa kod menarik lalau di kongsikan. ia menjadi.tapi jika ada link lain berikan sahaja di sini.seronok bila ada perkara baru kita belajarkan 😉

      GA selalu ada kod ke .rasanya kod hasil dari baner ker. kalau boleh janganlah buat sebab benda hasil kerja orang nak juga ubah ayat sendiri tak pun kreditkan tu lebih baik 😉 thnks. yAhooo!

      Reply to this comment
  13. Vee

    Nov 17. 2013

    pssst … bukan naik tocang lah , naik angin … naik tocang tu sama cam besar kepala … heheheee . nice sharing …

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 17. 2013

      haa alamak salah ker tak apa memang sakit hati kepala tak besarkan sudah heee.. terima kasih;)

      Reply to this comment
  14. puteri kasih

    Nov 17. 2013

    memang banyak kes copy paste entri berlaku sejak kebelakangan ni tanpa dikreditkan pada tuan punya entri..puteri pun kena juga haritu

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 17. 2013

      terkadang ini masalah blogger tak dapat tak atasi huhu..

      puteri pakai kod apa berilah tahu saya dan kawan blogger lain

      Reply to this comment
  15. pipoq

    Nov 17. 2013

    entri sy kalau nak dikopipes, silakan je asalkan dimaklumkan..kalo curi2 tu pehtu mendatangkan hasil pulak, menjawab je la kat akhirat nanti..hehehe

    Reply to this comment
  16. Hafizul

    Nov 17. 2013

    Ohhh macam ni baut ek..hehe..terima kasih suri…memang jeng kreng rasa kalau ada org copy artikel kita..huhu

    Reply to this comment
  17. AUC

    Nov 17. 2013

    kalau x siapa lagi nak sayang tulisan kita…

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 18. 2013

      itu mesti kita sendirikan rasa nak pasang pengawal kat dalam belong atau cctv barangkali ahaks.

      Reply to this comment
  18. TehR

    Nov 17. 2013

    payah nak sekat mereka ni
    ada je cara mereka nak salin
    memang sakit

    Reply to this comment
  19. KesumaAngsana

    Nov 18. 2013

    nak kongsi untk tujuan yg baik KA ok je, tp kalau boleh bglah kredit kan,.

    Reply to this comment
  20. hafiz

    Nov 18. 2013

    Boleh guna kat semua theme ke suri

    Reply to this comment
  21. onlajer

    Nov 18. 2013

    rasa nya takde lagi artikel gua yang kena rembat hehe

    Reply to this comment
    • Suri

      Nov 18. 2013

      syukur pakai plugin apa ayuh kongsikan kalau tak keberatan.sy hanya mampu berikan apa yg saya tahu sahaja hrp nilai ilmu sy kongsi ni dpt manfaat utk semua.kalau ia tak dpr bantu 100% huhu..

      Reply to this comment
  22. encikarman

    Nov 18. 2013

    ini dah kira kreadibiliti nih

    Reply to this comment
  23. Asyrof Asri

    Dec 01. 2013

    Susah nak jadi Penulis hebat ni.

    Niat kena jaga dan pastikan betul pada landasan. 🙂

    Reply to this comment

Leave a Reply