Agar-Agar Litchi Pelangi

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Malam tadi sementara menunggu movie charlie angels sempat jugalah Suri melembutkan jemari untuk menyediakan menu sejuk seram ini untuk anak yang tersayang termasuk si dia.

Memandangkan bilik kraf merangkap bilik berblogging ini duduk di ceruk belakang membuatkan mata ini menjadi sakit sebab sering melihat anak ini asyik buka, tutup. buka, tutup, buka, tutup si peti ais. Akibat rimas dengan tindakannya itu dengan muka monyok dia membebel sendiri-sendiri tanpa dia mengetahui ibu memerhatikan tingkahlakunya di balik jaringan langsir ungu.

Maka!

Dengan ini aku berjanji memayung sumpah setia atas dasar kasihkan anak Suri pun mula merayapkan tangan mencari stok barang kalau-kalau ada menu yang boleh di buat makan nanti.

Agar-Agar Laici Pelangi

Bahan-bahan:-

  1. Sepeket agar-agar
  2. Air
  3. Gula secukupnya
  4. Pewarna
  5. Loyang empat segi

Cara-caranya:-

  • Basuh agar-agar dan masakkan ia dengan air panas sehingga mendidih.
  • Masukkan gula dan kacau sehingga sebati.
  • Bahagikan beberapa warna yang di gemari.
  • Masukkan satu lapisan warna ke dalam loyang.
  • Kemudian taburkan buah laici. Lakukan lapisan demi lapisan mengikut warna yang di kehendaki.
  • Acuan yang siap di lapiskan sedia masuk ke dalam peti ais.
  • Sedia untuk di hidang.

Selamat mencuba !

Agar-agar roti, agar-agar buih sudah buat hurm.. lepas ini nak buat agar-agar payung vs hujan ada tak? hiii

Note: Melaka, mood bercuti mudah publish entri sahaja hiii..terima kasih saya akan jejak anda kembali.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

33 Responses to “Agar-Agar Litchi Pelangi”

  1. Bahrain

    Sep 29. 2013

    dah lama juga saya tak makan agar2x nie. tgk gambar kat atas menarik . mesti sedap, laici feveret saya.

    Reply to this comment
  2. Juan

    Sep 29. 2013

    x pernah lagi rasa yg jenis mcm ni, selalunya yg biasa tu jer

    Reply to this comment
  3. MissPuanYati

    Sep 29. 2013

    Dapat makan agar-agar sejuk waktu panas-panas memang sangat sedapppp dan sejukkk tekak 😀

    Reply to this comment
  4. raudzah

    Sep 29. 2013

    Menarik..tapi nak buat layer tu macam susah aje kan..yalah kalau kita yang buat mesti susah punya..he..he. Kalau suri guarantee ok..

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 05. 2013

      ah.saya buat ikut mood juga masa ini mood ceria itu best semacam cewah…

      Reply to this comment
  5. zik

    Sep 30. 2013

    nak buat layer ala2 pelangi tuh… nampak memang ada 7 warnalah…

    Reply to this comment
    • Suri

      Oct 05. 2013

      bab warna2 serahkan pada saya..

      saya pakai lebih dari 3 warna hii..

      Reply to this comment
  6. adikensem

    Sep 30. 2013

    Nyam….tengok macam nak pergi beli untuk makan plak

    Reply to this comment
  7. ajumohit

    Sep 30. 2013

    nasib baik mamanya faham tindakan buka tutup
    peti ais tu hehehhe, mm bolehla try nnti ni

    Reply to this comment
  8. encikarman

    Sep 30. 2013

    orang kelantan panggil beledoo

    Reply to this comment
  9. Mizz Aiza

    Sep 30. 2013

    sedapnya agar-agar tu suri.. mesti sedap dimakan masa waktu santai.. 😀

    Reply to this comment
  10. Mus

    Sep 30. 2013

    juadah popular masa bualan puasa..
    semalam baru je buat puding kelapa..

    Reply to this comment
  11. Vee

    Sep 30. 2013

    ada , kalau suri boleh buat . alah bentuk payung jer kan … heheheeee

    Reply to this comment
    • Suri Surihatiku

      Oct 04. 2013

      kalau bekas comel ada hee..bentuk payung tarak hua…

      Reply to this comment
  12. KesumaAngsana

    Sep 30. 2013

    sedap tu, & tq share resepi yer

    Reply to this comment
  13. ema

    Sep 30. 2013

    benda nak buat senang..tp tak pernah buat pun saya…

    Reply to this comment
  14. Mak Lagenda

    Sep 30. 2013

    Rajin betul suri mewarnakan agar2 tu semua..kalu laici, mak lbh suka jdkan ia puding. Blend ngan susu cair, sedapppp..!!

    Reply to this comment
    • Suri Surihatiku

      Oct 04. 2013

      rasa agar2 paling mudah bahan ada main buat sahaja 😉 resepi mak sy nak juga cuba 😉 bak sini resepi nyer

      Reply to this comment
  15. Hafizul

    Oct 05. 2013

    hehe..memang nampak menyelerakan..hehe..pandai2..

    Reply to this comment
  16. syukur

    Apr 05. 2014

    Agara-agar selalu disuka anak-anak,selain berserat juga memang rsanya sangat segar.

    Reply to this comment
  17. try out online

    Apr 15. 2014

    saye nak buat macam tuh sulit keh? kene cobe tapi tak pandai aku

    visit our link
    http://www.ilmci.com

    Reply to this comment
  18. cara buat nya kayanya mudah banget tuh 😀

    Reply to this comment

Leave a Reply