Cara Ubati Bisa Urat Ataupun Tegang Urat

Bismillahir Rohmaanir Rohim & Assalamualaikum buat sahabatku.

Mula melupakan kisah lalu dengan permulaan kedua www.cahayacinta.com di wujudkan. Oh, tidak janganlah bertanya ke mana perginya entri-entri yang telah Suri tapi sekitar tahun  2009 hingga pertengahan bulan Julai 2013 kerana ia bisa membuat mood berblogging itu lebih tenggelam dari dasar yang agak jauh..

Jika sahabat ada membaca entri Suri di sana pasti di sini ingin Suri ceritakan lebih lanjut bagaimana cara ingin mengubatinya. Masih tidak faham hurm..itulah kalian semuanya sudah mula pening belog yang mana satu Suri bincangkan ini 😛

Cara ubati bisa urat ataupun tegang urat.  Ia merangkap sakit pinggang sehingga ke bahagian pinggul. Biasalah bila Suri di beri peluang untung berjumpa dengan doktor maka segala persoalan akan mulai timbul. Perkara yang paling utama cara untuk mengatasinya agar sakit pinggang hingga ke pinggul ini tidak berulang lagi adalah dengan cara:-

Dalam seminggu pesakit di nasihatkan tidur di atas tikar tanpa menggunakan sebarang bantal.

Untuk pilihan yang lain sekiranya anda ingin merawat sakit pinggul dan pinggang ini pesakit disarankan tidur di atas tilam yang keras tidak di galakkan tidur pada permukaan yang tilam yang lembut ini kerana postur badan akan di bentuk akan menekan tulang di punggung.

Kedua-dua cara di atas akan menyebabkan pesakit akan mula mengalami sakit pada bahu kiri dan kanan. Rasa sakit tersebut memberikan ruang antara bahu, pinggang, pinggul berada dalam keadaan posisiyang stabil. Ia tidak terikat andai kata pesakit tidur dalam pelbagai bentuk posisi asalkan permukaannya keras ia akan “membantu menyokong otot” pesakit akan pulih seperti sedia kala.

Harus di ingatkan hanya pesakit yang mengalami  sakit pinggang bahagian kira dan kanan sehingga ke tulang pinggul sahaja boleh berbuat demikan. Akan tetapi sekiranya rasa ngilu dan nyeri itu berada di pertengahan “tulang belakang” maka anda harusla merujuk kepada doktor terlebih dahulu.

Looking for gifts for birthday, wedding, anniversary etc? Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!

Advertisement

15 Responses to “Cara Ubati Bisa Urat Ataupun Tegang Urat”

  1. Myra Jay

    Sep 09. 2013

    MJ kalau tidur di permukaan yang keras akan sakit pinggang pinggul smua, tp permukaan lembut alhamdulillah elok 😀

    Reply to this comment
    • Suri Surihatiku

      Sep 10. 2013

      ada sebaliknya begitu 🙂 asal selesa kalau sakit cepat2 cari penawar

      Reply to this comment
  2. cik tom

    Sep 09. 2013

    oh kena tidur atas katil keras ek…ok tips yg baru sbb kdg2 ada jgk skt2 blkg…

    ciktom br nak tnye mn pergi entry2 lama..xpe suri tabahkan diri ye…boleh mula balik dari zero sbb suri dh byk experience

    Reply to this comment
    • Suri Surihatiku

      Sep 10. 2013

      kena tidur atas tempat yang RATA 🙂

      entri blog kt http://cahayacinta.com masih ada dlm hosting yang lama. tak dpt ambil lagi sb tunggu suport tiket dari mereka. apa byk cik tom cuma dh lama menulis sahaja lain2 tak adalah sangat.. terima kasih cik tom dan kawan2

      Reply to this comment
  3. AUC

    Sep 09. 2013

    dah tua2 biasa dh sikit pinggang ni

    ps: ni blog baru betul ke? entri lama langsung x de ke? apa2 pun selamat kembali cahayacinta

    Reply to this comment
    • Suri Surihatiku

      Sep 10. 2013

      ah..tak juga ia banyak sebab nak tahu ke sb2nya?

      ps:yea blog baru sb, entri lama masih tak dapt di pindahkan sb hosting saya blum ada prob. terima kasih 🙂

      Reply to this comment
  4. Khairul Zamri

    Sep 09. 2013

    welcome back kak, sy pun nak try laa cara ni tapi nie tidur malam ke tidur siang?

    Reply to this comment
  5. Hafizul

    Sep 10. 2013

    Tak pernah kena lagi sakit macam ni..haha..

    Reply to this comment
  6. akubiomed

    Sep 10. 2013

    Perlu cari tilam yang mesra tulang belakang.

    Reply to this comment
  7. Norasikin

    Sep 13. 2013

    oooooo patutlah tilam saya keras sangat. Ingatkan lagi gebu lagi baik

    Reply to this comment
    • Suri Surihatiku

      Sep 15. 2013

      haa ia bergantung pada tubuh masing-masing kalau kata tidur selalu sakit kenalah ubah cara tidur lain pula hok tilam dia ker atau cara tidur mungkin bantal keras ke..atau apa2lah hee…

      Reply to this comment
  8. TehR

    Sep 15. 2013

    tips yang bagus ni
    elok sangat kalau dapat tidur alas tikar mengkuang atau tikar rotan

    Reply to this comment

Leave a Reply